Afscheid Holland America Line’s Prinsendam in Amsterdam

Holland America Line heeft maandag 1 juli 2019 officieel afscheid genomen van haar cruiseschip Prinsendam. Het kleinste schip (37.893 brutoton) in de vloot gaat over naar de Duitse cruisemaatschappij Phoenix Reisen. De routes van de Prinsendam worden overgenomen door de Rotterdam, Volendam en Veendam. Amsterdam had de eer om de ‘Elegant Explorer’ als laatste haven te ontvangen.

Om 06:45 uur arriveerde de Prinsendam bij de Passenger Terminal Amsterdam waar het aanmeerde voor de Rotterdam die eerder op de ochtend was aangekomen. Via een erehaag van de enthousiaste bemanning verlieten de laatste 835 gasten het schip. Daarna was het de beurt aan een groot deel van de bemanningsleden om afscheid te nemen. Zij zullen uitwaaieren over de andere schepen in de vloot, net als een groot deel van de inventaris.

Nieuwe eigenaar

Een klein team van Holland America Line, waaronder de Nederlandse kapitein Jeroen Schuchmann, bleef aan boord om de Prinsendam naar Hamburg te varen. Daar gaat het voor de nieuwe eigenaar Phoenix Reisen in droogdok bij Blohm + Voss. Na een renovatie keert het onder de nieuwe naam Amera terug in de vaart. De eerste 6-daagse doopcruise vanuit Bremerhaven staat gepland op 16 augustus 2019, waarbij op dinsdag 20 augustus Amsterdam aangedaan wordt.

Afscheid

Omstreeks 16:00 uur vertrok de Prinsendam voor de laatste keer uit de Nederlandse hoofdstad. Terwijl ze wegvoer zorgde de Rotterdam voor een finale saluut met haar scheepshoorn, dat werd beantwoord door de Prinsendam zelf. Ook het Havenbedrijf van Amsterdam bracht een eerbetoon aan de Prinsendam via erewater. De overgebleven bemanningsleden zorgden voor een laatste afscheid vanaf het achterdek.

De Prinsendam is in 1988 gebouwd onder de naam Royal Viking Sun voor rederij Royal Viking Line. Daarna werd het schip van 1994 tot 1998 gebruikt door Cunard Line waarna het in 1999 overging naar Seabourn die het schip de Seabourn Sun noemde. In 2002 werd het schip aan de vloot van Holland America Line toegevoegd waarbij het de naam Prinsendam kreeg.

Miriam maakte onderstaande unieke fotoreportage vanaf de kade van PTA. Binnenkort lees je meer over wat er achter de schermen gebeurt bij de Amsterdamse cruiseterminal.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)