Vliegen over een cruiseschip: This is Holland

Naast dat je in Amsterdam met je cruiseschip aankomt of vertrekt, kan je sinds een jaartje ook over een cruiseschip heen vliegen! Redelijk dichtbij de cruiseterminal (PTA) van Amsterdam kan je aan de overkant van het water een superleuke attractie bezoeken met de naam This is Holland. Met het gratis pontje van het gemeentelijk vervoerbedrijf vanaf het Centraal Station sta je in vijf minuten aan de overkant. Vanaf dat moment lijkt het alsof je niet meer in de stad Amsterdam bent 😉 Een aantal bijzondere gebouwen en attracties staat hier op het voormalige Shell terrein langs het IJ. Miriam bezocht This is Holland.

Nederland in Vogelvlucht?

In een uur tijd maak je bij This Is Holland kennis met ons eigen land. Als je denkt, dat je je eigen land wel kent: dit is een manier waarop je het nog nooit hebt beleefd. Je mag in dit uur namelijk plaatsnemen in een bioscoop met enorm bolvormig scherm van 15 meter hoog en 19,5 meter breed waar je een flight experience meemaakt. Je vliegt over Nederland heen, met wind, mist, regen en geur! Ik heb voortdurend met een grote glimlach gezeten tijdens de 9-minuten durende vlucht. Vooral als je op een gegeven moment over een woeste kust vliegt, de haven van Rotterdam doorkruist én een cruiseschip tegenkomt…

Wat zie je?

Met behulp van een helikopter met speciale laaghangende camera heeft het team van de film De Nieuwe Wildernis, twee jaar lang in alle seizoenen gefilmd boven de mooiste plekken van Nederland. Tijdens je vlucht zie je wel 22 verschillende plekken van Nederland, met dank aan natuurorganisaties, gemeenten en UNESCO. Ik verklap niet alles, maar naast dat water en natuur uiteraard een belangrijke rol spelen zie je óók bekende plekken zoals de Zaanstreek, Paleis het Loo en Schiphol. Uiteraard hoort een kleine veiligheidsinstructie ook bij de flight experience. Het bankje waarop je zit (met gordels), gaat namelijk wel iets bewegen. Door de beelden om je heen lijkt het enorm hard te gaan, maar dat valt heus mee.

Astronaut André Kuipers kreeg de eer om begin februari 2018 de attractie te openen. Het unieke perspectief is voor astronaut André Kuipers heel herkenbaar: “Nederland is een schitterend land met een boeiende geschiedenis. Op de grond waarderen we een wandeling door de bossen en in de duinen, we kiezen een rivier of een mooi meer uit om te bevaren en beklimmen nu en dan een toren of een heuvel voor een ander perspectief. Maar niemand is in de gelegenheid om als een vogel het luchtruim te kiezen en over eigen land te vliegen, de wind te voelen waaien en de geur van de heide op te snuiven. Tot nu. THIS IS HOLLAND is een ode aan ons mooie land vanuit een uniek perspectief,” aldus André Kuipers.

Nederland en water

Voordat je daadwerkelijk de 9 minuten durende vlucht ingaat, krijg je op verschillende manieren uitleg over Nederland en de strijd tegen het water. Je kunt vooraf een quiz spelen en een leuke foto van jezelf laten maken. In een informatieve presentatie op het scherm vertelt Peter Lusse je op een eenvoudige manier (ook voor kinderen geschikt) hoe de Nederlanders omgaan met het water en de zee.

Na de voorstelling krijg je in een ruimte de gelegenheid nog wat meer te ontdekken over bijvoorbeeld watergemalen en UNESCO werelderfgoederen in Nederland. En als ultieme souvenir, kan je een digitale foto van jezelf downloaden die aan het begin van het uur gemaakt is. Tegen betaling wordt deze eventueel ook geprint.

 

Hoe kom je er?

Vanaf de cruiseterminal loop je (of pak tram 26) naar het Centraal Station. Aan de waterkant zijn gratis veerpontjes van het GVB. Deze gaan elke 4/5 minuten. Aan de overkant loop je naar links richting de gebouwen. Direct na de vierkante toren aan je rechterkant zie je een rond gebouw waar This is Holland zich bevindt. Tijdelijk staan overigens ook de I-AMSTERDAM letters hier aan het water.

Wat kost het?

Je betaalt €16,00 online per volwassene. Koop je ter plekke een kaartje dan betaal je €17,50. Voor kinderen betaal je €10,00. Meer informatie over This is Holland vind je hier. Overigens zijn er zo her en der leuke aanbiedingen te vinden.

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)