Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Delfts blauwe tegeltjes op een rij

Heb jij ze ook thuis? De Delfts blauwe tegeltjes van de Holland America Line. Een ieder die cruist met de HAL ontvangt een tegeltje aan boord met een afbeelding van het schip of klasse. Ik heb er zelf inmiddels een aantal, die op een rijtje in de kast liggen. Ton Rijppaert verzamelt ze allemaal. Onlangs stelde hij een tentoonstelling samen in Rotterdam op een plek waar de HAL historie voelbaar is, in de Seattle woontoren op de Wilhelminapier. Nabij de cruiseterminal en oud-Holland America Line hoofdkantoor, hotel New York.

385 tegels

Rijppaert heeft in de jaren 60 en 70 gewerkt als hutsteward bij de Holland America Line. Veel later, in 2000 maakte hij zijn eerste HAL cruise als vakantieganger. Dit resulteerde uiteindelijk in een collectie van 385 tegels. De Holland America Line bracht er 325 uit, sinds 1995 elk jaar een nieuwe serie. Andere organisaties brachten de afgelopen 60 jaar ook nog eens 70 tegeltjes uit in verschillende vormen. Via alle mogelijke manieren verzamelde Ton de tegels en maakte er een prachtig foto-album van. “Tijdens elke cruise neem ik mijn boek met daarin afbeeldingen van alle door mij verzamelde tegels mee op reis”, aldus Ton. Je krijgt er mooie gesprekken door en iedereen herkent de tegels. Hij heeft ze thuis in grote lades liggen.

De Holland America Line tegels bestaan uit verschillende series. Zo is er elk jaar een wisselende serie, de Mariner Collectie, die uitgedeeld wordt tijdens de reguliere cruises. Cruise je mee op één van de HAL schepen, dan krijg je een tegeltje van dat betreffende schip of de klasse. Daarnaast worden er bij elke wereldcruise tegels uitgegeven van de verschillende segmenten. Van deze mist Ton er nog drie. Een tegel met het laatste segment van de wereldreis van de SS Rotterdam uit 1995, het 3e segment van de wereldreis met de Prinsendam uit 2006 en een tegel van de wereldreis met de Amsterdam uit 2011. Als laatste geeft de Holland America Line bij de inauguratie van elk nieuw schip een speciale tegel (én Delfts blauw bord) uit.

Speciaal

Naast de serietegels heeft Ton de meest bijzondere tegels in zijn collectie. Een stervormige hanger, een zelfgeschilderd tableau van een cruisepassagier aan boord en diverse tegels die ter gelegenheid van evenementen zijn gemaakt.  Het mooiste verhaal van Ton is zijn zoektocht naar drie tegels van een Portugese reisorganisator Marcus & Harting die haar passagiers op de SS Statendam (IV) verraste. Na een lange zoektocht en het aanschrijven van de reisagent, bleek het bedrijf niet meer te bestaan en eindigde het verhaal. Groot was de verbazing van Ton toen hij via zijn website contact kreeg met een dame uit de staat Vermont (Verenigde Staten), die twee tegels in de kast had liggen. En ja hoor, het waren de bewuste tegels.

 

Online

De gehele collectie van Ton Rijppaert staat ook online op zijn website: https://tonrijppaert.nl/. Zo kan je de tegels die je misschien zelf hebt, opzoeken of deze tot de zeldzame behoren. Ben je overigens in het bezit van één van de drie wereldcruise tegels? Ton houdt zich van harte aanbevolen. Neem dan even contact op met Miriam.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Delfts blauwe tegeltjes op een rij

  • 3 november 2019 om 11:45
    Permalink

    Tijdens een cruise de verzameling van de Heer Rijppaert en gezien. Mooi stukje werk van deze sympathieke verzamelaar en echtgenote. Aanbevolen !
    D.Dijkshoorn

Reacties zijn gesloten.