EU maakt richtlijnen bekend voor cruiseschepen

De EU heeft onlangs een set richtlijnen bekendgemaakt voor rederijen die ze kunnen hanteren bij de herstart van de cruise-industrie. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van rederijen, brancheorganisatie CLIA en diverse rijksinstituten voor gezondheid, heeft de afgelopen maand samengewerkt om deze richtlijnen op te stellen. Rederijen zijn dus niet verplicht de maatregelen in te voeren, maar kunnen deze naar keuze gebruiken.

Norwegian Cruise Line (lees hier verder) en TUI Cruises (hier) maakten eerder al hun maatregelen verplicht, waarbij ze voor iets minder zware varianten gaan. Ook de riviercruiserederijen gaan voor een lichtere variant.

Hieronder een aantal opvallende onderwerpen uit het rapport:

Afstemming met havens en autoriteiten

Schepen moeten aan boord een ‘outbreak’ management plan hebben, waarin staat wat er in welke situatie precies moet gebeuren. Voorop staat dat er veel afgestemd moet worden met de havens waar gestopt wordt. Zo zal er afgestemd worden hoe er adequate medische hulp geboden kan worden, bij individuele gevallen en bij repatriëring van passagiers en crew, en bij een uitbraak het eventueel in quarantaine gaan aan land. Hiermee moet onder andere voorkomen worden dat havens schepen gaan weigeren als er vermoedens zijn van Corona-zieken.
Passagiers

Passagiers van 65 jaar of ouder en/of in een risicogroep zouden een gezondheidsverklaring van hun arts moeten krijgen om te reizen. Ook zou een optie zijn om bijvoorbeeld activiteiten aan boord voor leeftijdsgroepen te organiseren zodat de hogere leeftijdsgroepen gescheiden worden van de lagere.

Medische screening

Rederijen kunnen kiezen voor een eerste screening op het oog. Zijn er passagiers die er ziek uitzien? Een tweede screening zou bestaan uit een onderzoek door medisch personeel. Een derde optie is om alle passagiers een corona-test te laten ondergaan. De werkgroep erkent dat daar wel wat haken en ogen aanzitten zoals bv de incubatieperiode waarin het niet meetbaar is bij een passagier en bijvoorbeeld de hoeveelheid testen die in één keer moeten worden uitgevoerd.

Aan boord

Aangeraden wordt om alle personeelsleden voor het aan boord gaan te testen, en dit elke twee weken aan boord te herhalen. Het contact met passagiers, crew onderling en passagiers onderling moet zoveel mogelijk in groepen gebeuren. Dit betekent dat een groep op een bepaalde tijd mag inschepen, eten, meedoen aan activiteiten en van boord gaan. Mocht er een besmetting ontstaan dan is goed nawijsbaar wie de contacten zijn geweest. Het dragen van een mondkapje door personeel en passagiers wordt in de terminal én aan boord zeker aanbevolen.

Verse lucht aan boord moet voor 100% van buitenaf worden betrokken. Is dit niet mogelijk dan moeten er zeer goede luchtfilters, de HEPA filters of Ultraviolet Germicidal Irradiation (UVGI) geplaatst worden.

In de hut

Objecten die opgepakt kunnen worden, zoals magazines, glazen, koffie/thee faciliteiten, zouden van de kamer af moeten. Het schoonmaken van de kamer of bepaalde schoonmaakhandelingen zullen minder frequent hoeven als de hut bezet is, aldus de richtlijnen. De desinfectie van de hut na het ontschepen moet bestaan uit minstens een uur luchten van de kamer en het afnemen van alle oppervlakken die de passagier aangeraakt kan hebben. Overigens wordt het gebruik van roomservice aangeprezen zodat er geen te volle restaurants zijn.

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

14 thoughts on “EU maakt richtlijnen bekend voor cruiseschepen

 • 5 juli 2020 om 09:19
  Permalink

  als dat zo is die richtlijnen dan ga ik nooits meer cruise

  • 5 juli 2020 om 10:09
   Permalink

   Wij ook niet. Wachten wel tot het weer kan, zoals voor corona of anders maar niet.

   • 5 juli 2020 om 11:03
    Permalink

    Wij wachten wel als 65 plussers dit is niet te doen zo cruisen!!!!

  • 5 juli 2020 om 21:49
   Permalink

   Stel mij vragen wat er nog kan. De cruise is in November 2020. 22 dagen. Is al geboekt in maart 2019. Ondertussen heb ik terug kanker en behandelingen gehad. We zijn dus prooien voor covid19! Wat kunnen of moeten we doen? mvg Jos

   • 6 juli 2020 om 12:35
    Permalink

    Jos, ik heb je een mail gestuurd. Groet, Miriam

 • 5 juli 2020 om 09:40
  Permalink

  Dat wordt geen cruisen meer maar met strafkamp mee☹️
  discriminatie van ouderen.

  • 5 juli 2020 om 13:25
   Permalink

   Zou onze eerste cruise worden maar zo hoeft het van ons niet, blij dat hij geannuleerd is.

 • 5 juli 2020 om 10:11
  Permalink

  5 prachtige cruises gemaakt met m.s. Rotterdam. Helaas onze laatste naar Noorwegen moeten annuleren vanwege corona. De ingevoerde maatregelen hebben ons doen besluiten gezien onze leeftijd niet meer te cruisen. Wij redden ons wel maar voor her personeel vrees ik her ergste.

 • 5 juli 2020 om 10:13
  Permalink

  waar zijn ze mee bezig. Cruisen moet een feest zijn, op deze manier zal ik niet meer cruisen.

 • 5 juli 2020 om 11:25
  Permalink

  Helemaal mee eens helaas genoten jaren van Noorwegencruises maar gaan nu toch afhaken met deze maatregelen

 • 5 juli 2020 om 12:48
  Permalink

  Laat je niet weerhouden om niet te gaan cruisen dan bederf je alleen voor je zelf dat zou zonde zijn voor de bemanning en je zelf want vele bemanningen verwacht met plezier naar de vele gasten.
  Ik zelf met mijn vrouw hebben heel wat cruisen gedaan en ons cruise is ook geannuleerd voor april maar het weerhoud ons niet om te gaan cruisen als voor september weer gevaren mag worden dan gaan we weer.
  Groeten misschien zien we op het cruise.

 • 5 juli 2020 om 14:46
  Permalink

  Ik ben het met bovenstaande reacties eens. Cruisen is geen goedkope vakantie waar je consessies en strenge maatregelen voor lief neemt. Stel je voor dat je in Barcelona aan boord wil en je wordt de toegang geweigerd omdat je er niet zo ‘lekker’ uitziet. Wie betaald de vlucht- en hotelkosten en gelede schade. Voorlopig niet cruisen tot 2022.

 • 9 juli 2020 om 10:15
  Permalink

  We hebben met vrienden een cruise bij MSC geboekt in oktober 2019. Is een cruise Middelandse zee, vertrek op 10 september. Tot nu toe nog niet geannuleerd . Maar we voelen ons echt niet goed hierbij, om dit jaar nog te cruisen. Met al die maatregelen heb je geen echte fijne cruisebeleving, waar het uiteindelijk toch om draait. deze reis is geboekt bij een reisbureau, dus we kunnen niet herboeken voor volgend jaar ( zij hebben nog geen brochures voor september 2021)
  Wat kunnen we doen in dit geval ? Mogen we besluiten om niet te gaan ook als de cruise doorgaat ? En krijgen we dan een tegoedbon ???

  • 9 juli 2020 om 20:25
   Permalink

   Hallo Patricia,

   Rond 15 juli 2020 maakt MSC meer bekend over haar cruises na 31 juli: https://www.msccruises.nl/updates-vaarroutes
   Tot die tijd zou mijn advies zijn, om nog even niets te annuleren en te wachten op wat MSC gaat doen. Dan zullen ook de nieuwe annuleringsregels bekend worden verwacht ik en kan je een gedegen besluit nemen.

   P.S. Cruises van september 2021 zijn al bekend (kijk maar even op de site van MSC) en boekbaar door je reisbureau.

   Groet Miriam

Reacties zijn gesloten.