Fairbanks: ‘Cruisehaven’ in het midden van Alaska

Wie op zoek gaat naar een cruise in Alaska wordt bedolven onder cruiseroutes én tal van landarrangementen. Dit zijn dagen die je vóór of ná je cruise kunt doen al dan niet met reisleiding van de rederijen. Wanneer je als Europeaan naar Alaska gaat, raad ik je zeker aan om je cruise te verlengen met één van deze landarrangementen zodat je veel meer van Alaska ontdekt dan alleen vanaf het water.

Vrijwel alle routes gaan vanaf Seward of Whittier (of vice versa) richting de binnenlanden van Alaska waar je Fairbanks gaat bezoeken. Men zegt ook wel dat dit het laatste stukje bewoonde wereld is van Alaska. Daarna kom je in zeer dunbevolkt gebied terecht.

Drukte in Fairbanks?

Fairbanks zelf heeft zo’n 31.000 inwoners en in de toeristenmaanden uiteraard een behoorlijk aantal toeristen meer. De zomermaanden starten in mei en duren tot en met september. Trek zeker 4 dagen uit voor een bezoek aan Fairbanks en haar omgeving.

Noorderlicht

Overigens is het zeker aardig om vanaf half augustus naar Fairbanks te komen omdat je dan kans hebt op het Noorderlicht! De stad is één van de beste plekken op aarde, vanwege de weerselementen en geografische ligging, om het prachtige gekleurde licht in de lucht te aanschouwen. Is het je gelukt om deze te zien? Dan mag je een gratis certificaat afhalen in het Morris Thompson Cultural & Visitors Center dat je de Aurora Borealis gezien hebt.

Tip! Wist je dat je in de rustigere maanden mei en juni zeer lange dagen hebt? Tot eind juli heb je zelfs 24 uur per dag licht.

Wat mag je niet missen in Fairbanks?

Uiteraard kent Fairbanks een aantal must-see attracties die je niet kunt missen. Deze worden altijd aangeboden wanneer je via een rederij een landarrangement boekt. Ga zeker met een radarboot de rivier Chena op, zie slede honden of bezoek één van de museums die in de geschiedenis duiken van Fairbanks. Net als vele stadjes werd Fairbanks zo ongeveer 100 jaar geleden gesticht door mensen die op zoek waren naar goud. Probeer dat zeker zelf ook uit met goudzeven.

Museum of the North

Ken je overigens de film over Alaska, Into the Wild? Daarin fungeert een oude schoolbus als schuilplaats midden in de ruige natuur. De bus is in de zomer van 2020 weggehaald met een helikopter en zal worden tentoongesteld in het Museum of the North in Fairbanks. Het is nog niet zover, want de bus moet eerst worden opgeknapt. Tot die tijd zie je in dit moderne gebouw talloze indrukwekkende verhalen en objecten over de mensen van Alaska, de natuur en dieren in deze staat.

Warmwaterbronnen

De best bewaarde tip voor Fairbanks? Dat zijn de diverse hotsprings (warmwaterbronnen) van Fairbanks. Deze liggen verspreid over de regio en garanderen een paar heerlijke uurtjes in warm water. De Chena Hot Springs omvatten ook een ijsmuseum met ijs standbeelden.

 

Noordpool?

Ook wat verder weg ligt het dorpje North Pole, jawel de Noordpool. Je vindt hier het huis van de Amerikaanse kerstman. Plezier gegarandeerd!

Praktisch: Beste Startpunt voor je cruise

Voor een bezoek aan Alaska start je het best een cruise in Seattle (USA) of in Vancouver (Canada). Vanaf daar vaar je langs de kust naar het noorden naar Alaska. Je eindigt, afhankelijk van de rederij, in Seward of Whittier. Deze twee dorpen liggen aan de kust, vanwaar de landroutes starten. Ik raad je wel aan om éérst een cruise te maken en daarna pas de landreis. Zo begrijp je de inwoners van Alaska nog beter en waardeer je het harde leven in de binnenlanden.

Uiteraard kan je zelf ook op pad nadat je een cruise gemaakt hebt. Dat vergt wel enige voorbereiding. Denk aan het huren van een auto en overnachtingsplekken zoals hotels of B&B’s. Je kunt ook met de trein want Fairbanks is de eindhalte van de Alaska Railroad. Panoramische treinen rijden op verschillende trajecten.

Met het vliegtuig

Ga je niet met een cruise, dan kom je met het vliegtuig eigenlijk het gemakkelijkst in (of uit) Fairbanks 🙂 Er gaat elke donderdag vanuit het Duitse Frankfurt een rechtstreekse vlucht naar deze stad. Je doet er zo’n 9,5 uur over.

Handige links

Bekijk hier alvast enkele excursies:

Photocredit bovenste foto: Pike’s Landing

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)