Cruisereiziger
Interview

Holland America Line wil snel weer gaan varen vanuit Nederland

Miriam was deze week, samen met andere Nederlandse en Belgische journalisten, uitgenodigd in een digitale meeting met Gus Antorcha, directeur Holland America Line, en Nederlander Nico Bleichrodt, Vice president International Sales. Onderwerpen die ter sprake kwamen, waren de nieuwe Rotterdam, haar afvaarten en doop, de herstart in Griekenland en een vooruitblik naar 2022.

Cruises vanuit Nederland in 2022

Holland America Line zet volop in vanuit Nederland volgend jaar als marktleider. Ooit in 2007 startte Holland Amerika Line met 2 cruises vanuit Rotterdam naar Scandinavië, de start van het succes van de rederij in de Lage Landen. De groei ging gestaag door vanuit de Nederlandse havens. Holland America Line heeft voor 2022 27 cruises gepland van/naar Rotterdam en Amsterdam. Deze schepen nemen in totaal ruim 62.150 bedden voor hun rekening.
Nico Bleichrodt: “Als je ervan uit gaat dat in 2019 123.000(!) Nederlanders cruisten, dan gaan wij in 2022 de helft daarvan bedienen.” De kleinere Volendam maakt vanuit Rotterdam 8 cruises en 2 aanlopen naar andere bestemmingen. De Zaandam bezoekt de Rotterdam eenmaal op een transatlantische route. De nieuwe Rotterdam zal het grootste deel voor haar rekening nemen. Zij zal 19 maal van/naar Amsterdam cruisen en zal met haar maximaal 2.660 passagiers plek bieden aan 50.700 bedden. Bijzonder is de 150e transatlantische verjaardagscruise die op 15 oktober 2022 vertrekt vanuit Rotterdam, met aan boord tal van festiviteiten om te vieren dat de rederij destijds in 1872 de eerste emigranten naar Amerika bracht.

Een datum om verder te onthouden is 18 april 2023, wanneer de HAL exact 150 jaar bestaat. De rederij zal in 2022 in ieder geval verder gaan met waar zij in 2019 begonnen waren; het cruisen onder de aandacht brengen en zorgen dat meer Nederlanders gaan cruisen. De campagne die helaas door de pandemie gestopt was, wil de HAL graag weer voortzetten.

Griekenland met Eurodam

“We zijn heel erg blij dat we in Europa kunnen varen“, aldus Gus Antorcha. “Uiteraard zijn we wel in overleg met de Griekse en Europese autoriteiten om te bespreken wat er aan boord kan wanneer we vertrekken uit Griekenland. We hebben toch te maken met een behoorlijk aantal restricties aan boord, maar we hebben er vertrouwen in omdat er een laag risico is. Alle gasten zijn tenslotte gevaccineerd die aan boord komen. Wij zijn in ieder geval optimistisch. Veel landen openen en daardoor worden we gesterkt in het vertrouwen om zoveel mogelijk een gewoon boordleven aan te kunnen bieden. De komende weken verwachten we meer te kunnen aankondigen over de herstart van andere cruises, waarbij we in Europa afhankelijk zijn van de gesprekken met de Europese autoriteiten en diverse Europese landen.”

Oplevering Rotterdam

Gus Antorcha en Nico Bleichrodt bevestigen dat de nieuwe Rotterdam op tijd opgeleverd wordt door scheepsbouwer Fincantieri, ondanks dat de Corona pandemie heerst. De oplevering staat gepland op 30 juli 2021 waarna ze vanuit Triëst hopelijk haar eerste cruise zal varen. De eerste cruises zijn nog niet bevestigd. De rederij is druk in gesprek met de Nederlandse autoriteiten en de landen waar het schip vanuit Amsterdam naar toe gaat varen.

Gus was overigens persoonlijk bij het besluit betrokken om de Rijndam toch de Rotterdam te laten worden. Amper 3 weken in dienst, was dit één van zijn eerste besluiten. Gus is er trots op dat hij dit heeft kunnen doen. “We hebben altijd een Rotterdam in de vloot gehad. Met de nieuwe Rotterdam hebben we weer een vlaggenschip in de vloot met die naam. Traditie en geschiedenis doen er toe. Zeker de Nederlandse historie die onderdeel is van het DNA van de rederij.”

Doop

Uiteraard is men druk doende met de voorbereidingen van de doop, die Gus toch graag in Nederland wil laten plaats vinden. Echter zullen ook hierbij de autoriteiten hun goedkeuring moeten geven voordat het doorgang kan vinden in Nederland. Ook de speciale gasten zullen zich veilig moeten voelen. Gus is in ieder geval optimistisch, maar heeft meer informatie nodig van iedereen.

Afvaarten dit jaar vanuit Nederland

Gus Antorcha benadrukt dat de rederij in gesprek is met de Nederlandse -lokale en nationale- autoriteiten, Europese autoriteiten en de havens waar de Rotterdam naar toe vaart in het noorden van Europa. “Het is erg complex om dit te regelen, vanuit Griekenland en USA is het relatief makkelijk geweest omdat je daar slechts 1 land bezoekt.” Wanneer alle seinen op groen staan, kan de rederij pas de start van de Rotterdam bevestigen. “We willen enorm graag dat het schip gaat varen, maar iedereen moet het eens zijn met de wijze waarop.”

Vanaf 5 juni zijn in ieder geval recreatieve vaarten weer toegestaan volgens de bekende fasering die het Nederlandse kabinet hanteert. Nico benadrukt dat nu de gesprekken kunnen beginnen met het RIVM over de daadwerkelijke invulling.

Focus komende jaar

De focus van Holland America Line ligt momenteel op een (verdere) herstart in Amerika en Europa. Vooral de komende winter ligt de aandacht op Amerika. Daarna wil de rederij graag weer naar alle continenten varen, waar de rederij om bekend staat. De boekingen voor 2022 zijn in ieder geval zeer veelbelovend.

Ben je ook nieuwsgierig naar het cruisen met Holland America Line dit jaar of in 2022? Wacht niet langer en vraag een gratis offerte aan bij:

ANWBCaptain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

4 gedachten over “Holland America Line wil snel weer gaan varen vanuit Nederland

 • HI MIRIAM,
  Leuke site , zou de HAL ook , zo als in het verleden retour cruises gaan maken van uit Nederland en terug . In verleden Caribbean en Indonesië .Dank voor je reactie .
  👍

  • Hi Daniel

   Dank voor je reactie! Ik vermoed dat met het kleinere aantal schepen deze cruises alleen onderdeel van een wereldcruise kunnen zijn, maar dan geen retour…
   We wachten af!

   groet Miriam

 • dank! helaas is nu bekend geworden dat de cruises niet doorgaan, we hadden nog een sprankje hoop!

  Groet Miriam

Reacties zijn gesloten.