Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Proefvaart Freedom of the Seas is eerste sinds cruisestop uit Amerika

De Freedom of the Seas was zondag het allereerste cruiseschip dat daadwerkelijk weer mocht vertrekken uit een Amerikaanse haven sinds de verplichte cruisestop veroorzaakt door de coronapandemie. Het schip van Royal Caribbean vertrok aan het begin van de avond met 600 vrijwilligers, medewerkers van Royal Caribbean, en vertegenwoordigers van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Zij gaan tijdens de proefvaart controleren of de rederij alle eisen op orde heeft om te gaan mogen varen.

Het cruiseschip kan maximaal zo’n 3600 passagiers en 1350 bemanning mee nemen op haar cruises. De eerste cruise die gepland staat is een afvaart op 2 juli vanuit Miami. Deze staat in het teken van een speciale ‘Fourth of July’ weekendcruise naar Perfect Day in CocoCay. Daarna zou oorspronkelijk de Odyssey of the Seas op 3 juli starten, maar door positief geteste bemanningsleden moest het schip haar testcruise en de eerste afvaarten in juli annuleren.

De Freedom of the Seas zal 3 dagen weg blijven. Het CDC kijkt met name naar in- en ontschepingsprocedures, veiligheidsprotocollen aan boord wat betreft mondkapjes en afstand houden. Ook alles omtrent restaurants en zelfs een bezoek aan een Perfect Day in Coco Cay zal onderworpen worden aan het CDC.
Het cruiseschip werd begin maart 2020, net voor de cruisestop, opgeleverd na een intensieve renovatie van 116 miljoen dollar. Het schip debuteert in San Juan in Puerto Rico met tal van nieuwe faciliteiten aan boord. Nieuw zijn o.a. de twee waterglijbanen The Perfect Storm, een zwembadgedeelte met Caribisch thema, de eerste Giovannni’s Italian Kitchen van de rederij en nieuwe speciale ruimtes voor kinderen en tieners.

Proefvaart verplicht?

Overigens hoeven niet alle cruiseschepen die vanuit Amerika gaan varen, proefvaarten te ondergaan. Wanneer een rederij er voor kiest, om met meer dan 95% gevaccineerde gasten te gaan cruisen, hoeft een rederij de proefvaarten niet te doen. Royal Caribbean kiest er momenteel voor om niet te eisen dat passagiers gevaccineerd moeten zijn wanneer zij gaan vertrekken vanuit Florida. Passagiers kunnen ook kiezen om COVID testen te ondergaan, met een negatief resultaat, voordat zij aan boord komen. Deze moeten passagiers dan wel zelf betalen.

De rederij kiest voor vertrekken vanuit andere bestemmingen, wél voor volledig gevaccineerde gasten. (lees bij de rederij alle details)

Florida voorop

Florida is maar wat blij met de eerste afvaart. Bovendien heeft de staat Florida onlangs een rechtszaak gewonnen die zij had aangespannen tegen het CDC. Een Amerikaanse districtsrechter, Steven Merryday, verwierp de eisen van het CDC. Hij was bovendien kritisch op de rol van de CDC in het afgelopen jaar, die een miljardenindustrie compleet stil legde.

De zeer gedetailleerde eisen werden door de rechter bovendien ook bekritiseert, zoals de vaccinatieplicht voor gasten aan boord. “Met de komst van zeer effectieve vaccins, waarbij meer dan de helft van de volwassenen volledig is gevaccineerd, waarbij de infectie sterk daalt, waarbij de dood door COVID-19 asymptotisch nul nadert; met het voordeel van effectieve therapieën voor COVID-19; maskers, veilige afstand en sanitaire voorzieningen; en met de succesvolle en veilige heropening van zaken, waaronder luchtvaartmaatschappijen, sportevenementen en andere locaties met een hoge capaciteit, bedreigt COVID-19 de volksgezondheid niet langer in dezelfde mate als aan het begin van de pandemie”, schreef rechter Merryday in zijn uitspraak.

De CDC heeft tot 2 juli de tijd om te reageren en een nieuw eisenpakket aan te bieden. De CDC heeft haar huidige eisenpakket overigens maar tot 18 juli 2021 verplicht gesteld. Daarna zal het een advies worden aan alle rederijen. Inmiddels hebben voornamelijk de Amerikaanse rederijen vrijwel alle eisen al opgenomen in hun huidige cruiseprotocollen, zoals de vaccinatieplicht.

Celebrity Edge

Het eerstvolgende schip dat met échte passagiers zal vertrekken, wordt een schip van Celebrity Cruises. De rederij vaart op zaterdag 26 juni met cruiseschip Celebrity Edge vanuit Port Everglades (Fort Lauderdale) en zet koers op een cruise van zeven nachten door de Caraïben.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)