Cruisereiziger
Bestemmingen

Top 5 mooiste steden op riviercruise door Noord-Holland en Friesland

Miriam cruiste mee op de Magnifique III met een fietscruise van de Nederlandse reisorganisatie Boat Bike Tours. Zij startte in Amsterdam, fietste vanuit Zaandam naar Alkmaar, Bergen, Texel en door naar Stavoren, Medemblik, Enkhuizen en Volendam. In de serie artikelen over deze fietscruise een top 5 van de mooiste plekken die Miriam heeft bezocht en die je zeker moet zien als je gaat riviercruisen in dit deel van Nederland.

1. Hindeloopen

Eén van de Friese elf steden tijdens de Elfstedentocht:  Hindeloopen. Mijn eerste toeristische bezoek aan Friesland, afgezien van de boot van Harlingen naar de eilanden, omvat veel Friese dorpjes, maar Hindeloopen springt er bovenuit! Fietsend vanuit Workum benaderden we de stad aan de noordkant waar een prachtig houten bruggetje ons welkom heette. Intieme, nauwe straatjes, weinig auto’s, ophaalbruggen, alsof de tijd stil is komen te staan. Bij een bezoek aan het schaatsmuseum zie je de schaatsen van onze koning en kan je in de museumwinkel de mooiste Hindelooper schilderkunst zien met sierlijke bloemen, bladeren en al wat meer. Wanneer je in de jachthaven bent, zit je op de kademuur eersterangs. Koffie, taart en een zonnetje. Je dag kan niet meer stuk.

2. Texel

  Het eerste van de Nederlandse eilanden in de rij: Texel. Met een beetje geluk meert je cruiseschip aan in Oudeschild, anders is Den Helder een prima alternatief en kan je eenvoudig en snel met de TESO veerboot naar het eiland.  Ik moet eerlijk zeggen, fietsen op Texel bestond in mijn gedachten alleen uit veel wind en vooral tegenwind. Toegegeven, toen wij er waren was het geen superweer, maar de fietspaden zijn verrassend aangelegd. Beschut, langs de schapen, en door de bossen aan de noord-west kant van het eiland. Texel heeft veel toffe plekjes die je kunt bezoeken: de bekende zijn de vuurtoren, hoofdstad Den Burg en zeehondenopvang Ecomare. Ga echter ook op zoek naar de lokale (boeren)bedrijven zoals het Voedselbos waar je zelf fruit kunt plukken, zorgboerderij Novalishoeve, landgoed De Bonte Belevenis of Juttersmuseum!

3. Schoorlse Duinen

De duinen langs de Nederlandse kust zijn van onschatbare waarde. Tussen Bergen, Schoorl en de kust liggen de Schoorlse Duinen. Wat vroeger een gebied wat een zandbak was, aldus Staatsbosbeheer, is nu een plek met heide, bossen en duinen. Wij fietsten er een stuk doorheen. Zelfs in de regen 😉 zag het er prachtig uit. Je kunt in dit gebied naast het fietsknooppuntennetwerk, ook een route fietsen van 28 km van Staatsbosbeheer aan de hand van een app of een van de vele mooie wandelingen maken. Vanuit het Buitencentrum in Schoorl, een mooi uitgebreid bezoekerscentrum, start je het beste.

4. Enkhuizen

Enkhuizen is voor ons de bruisende toegangspoort tot het IJsselmeer vol historie en sfeer.

5. Alkmaar

Een oud historisch centrum, vol met nauwe straatjes, gezellige restaurantjes, koffietentjes, bakkerijen en boetieks. Alkmaar is niet alleen de stad van de kaasmarkt die hier vanaf maart op vrijdagochtend, in het zomerseizoen ook dinsdagavond, al meer dan 425 jaar gehouden wordt. Wil je in de geschiedenis duiken van Alkmaar? Bezoek dan de stad tijdens het evenement Kaeskoppenstad op 18 en 19 september 2021 wanneer de stad teruggaat in de tijd, naar vlak na het jaar 1573. Je cruiseschip meert direct naast het historisch centrum aan, dus perfect nabij het bruisende hart.

Lees alle artikelen:

Ben je ook nieuwsgierig naar zo’n mooie fietscruise? Bekijk ze bij:

Boat Bike Tours

Wil je echt alles weten over een riviercruise? Ga dan naar Riviercruisereiziger.nl Daar vind je meer informatie over routes, riviercruiseschepen en bestemmingen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger