Cruisereiziger
BestemmingenVoorbereiding

Welke schepen varen in 2021/2022 in … het Midden-Oosten?

Wil je deze winter de kou ontvluchten? En lekker genieten van een andere sfeer? Denk dan aan een cruise naar het Midden-Oosten. Er zijn tal van cruiseschepen die een rondje maken in de Perzische Golf naar steden zoals Dubai en Abu Dhabi en landen zoals Qatar, de Verenigde Emiraten en Oman. Wij zetten alle schepen die in de aanstaande winter daar varen voor jou op een rijtje.

Dit artikel is geüpdate met de meest actuele informatie (bijgewerkt februari 2022).

Beste reistijd

Er wordt vanaf oktober tot en met maart gevaren in de Perzische Golf. Het weer is heerlijk aangenaam. Zo is de gemiddelde temperatuur in oktober 29C. Verwacht géén tropische temperaturen in de maanden november tot maart. Zo is het bijvoorbeeld in Dubai in januari gemiddeld maar 19C. Wist je trouwens dat februari en december de natste maanden zijn van het hele jaar?

Wil je toch iets warmer en geen risico op regen, kies dan voor een cruise in oktober en april. Dan is relatief droog en zijn de gemiddelden 26C-29C. De echte hitte van de zomermaanden heb je dan gelukkig niet.

Lengte van je cruise

Wij raden je aan om twee weken voor je cruise uit te trekken als je alles wilt zien. Cruiseschepen varen in dit gebied over het algemeen twee verschillende 7-daagse routes. Je kunt dus gemakkelijk 2 cruises aan elkaar plakken en écht alle havens zien in dit gebied.

Welke schip kies ik?

In seizoen 2021/2022 varen er betrekkelijk weinig schepen. Veel rederijen durven vanwege de COVID pandemie hun schepen niet in de gehele wereld in te zetten. Dat maakt dat een overzichtelijk aantal rederijen in de winter van 2021/2022 in het Midden-Oosten vaart.

De grote familieschepen zijn de MSC Virtuosa, Mein Schiff 6 en Costa Firenze. Zij hebben veel faciliteiten, zwembaden, entertainment en kinderclubs. Een wat intiemer schip is de ultraluxe Europa 2.

Wil je een (vrijwel) all-inclusive cruise waarbij fooien en drankjes inbegrepen zijn? Kies dan voor de Mein Schiff 6***** of een rederij waarbij je een drankpakket aanschaft bij je cruise.

Havens

Wanneer je een cruise in het Midden-Oosten gaat doen, zijn er feitelijk maar een select aantal havens die elk schip bezoekt. Je hebt de bestemmingen ten westen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en ten oosten. De VAE is op de kaartjes hieronder de puntige ‘berg’, waar je wereldsteden zoals Dubai en Abu Dhabi vindt.

 

Ten westen vind je Qatar (haven Doha) en Bahrein (hoofdstad Manama, haven heet Khalifa Bin Salman), de iets minder toeristische bestemmingen.

Sir Bani Yas is een strandbestemming, volledig ingericht voor cruisereizigers. Je kunt ook kiezen voor een jeepsafari, kajakken of snorkelen.

Ten oosten van de VAE ligt het sultanaat Oman, met de charmante en levendige hoofdstad Musqat. Veel bezocht is ook het dorp Khasab, vanwaar je mooie boottochten kunt maken. Minder vaak bezocht is het dorp Sur en de steden Khor Fhakkan (Emiraat Sharjah) en het emiraat Fujairah.

Starthavens

Alle schepen starten in Dubai of in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn de meest handige havens die vanuit Amsterdam zeer goed te bereiken zijn. Ook bieden rederijen Doha, Qatar, aan.

Vliegen naar het Midden-Oosten

Er zijn talloze vliegmaatschappijen die naar Dubai of Abu Dhabi vliegen. Je kunt zelf een retourticket boeken vanaf de €400-€450. Soms is het echter handiger en voordeliger om bij de rederij of reisbureau een ticket te boeken. Dit kan je zo €200 euro schelen. Je bent dan altijd verzekerd van een tijdige vlucht én transfer. Mocht er iets mis gaan bij je zelf geboekte vlucht, dan ben je zélf verantwoordelijk voor het regelen van een alternatief.

De vliegtijd bedraagt 6 uur en 40 minuten naar Dubai.

Wil je net even wat meer zien dan alleen het Midden-Oosten, dan zijn de zogenaamde repositioning cruises erg leuk. Dit zijn de langere cruises waarbij de cruiseschepen vaak vanuit de Middellandse Zee naar het Midden-Oosten toe varen (of andersom). Je bent wat langer onderweg en er heerst over het algemeen een relaxte sfeer aan boord.

 

Rederijen & Schepen

AIDA Cruises

AIDA vaart 5 cruises van 8 dagen in het Midden-Oosten. De AIDAbella vaart vanaf 27 november 2021 tot en met 18 december van Dubai naar Doha, Manama en Abu Dhabi. Pas in 2022 kiest de rederij weer het ruimere sop in het Midden-Oosten met het duurzame schip AIDAcosma. Vanaf €449.

CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Captain Cruise 

Costa Cruises

De Costa Firenze (>4000 passagiers) maakt 8-daagse routes vanuit Dubai. Het design van het schip staat speciaal in het teken van de stad Florence. Gasten genieten van een ‘virtuele’ reis met eten, kunst, muziek en entertainment. Je vertrekt wekelijks op vrijdag of zaterdag vanuit Dubai. Je verblijft in totaal tijdens deze cruise 4 dagen in Dubai, 1 lange dag in Abu Dhabi, 1 dag in Doha en 1 dag in Muscat (Oman). Deze cruise heeft 1 zeedag. Deze cruise is beschikbaar vanaf €667.

Je kunt in december ook één van de 2 langere 10-daagse cruises boeken op de Costa Firenze, die vertrekken op 17/18 december (inclusief kerstdagen) of 28/29 december (Oud & Nieuw). Vanaf €1051.

CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI 

 

MSC Cruises

Het nieuwe familieschip MSC Virtuosa vaart vanaf 5 december 2021 vanuit Dubai, Abu Dhabi of Doha een 8-daagse route. Je kunt ook daarvoor nog een kortere cruise van 7 dagen doen (vanaf €389!). Je bezoekt altijd Abu Dhabi, Sir Bani Yas, Dammam (Saoedi-Arabië) en Doha (Qatar). Je bent in totaal 3 dagen in Dubai en hebt 1 zeedag. De Virtuosa vaart vanuit Dubai vanaf €419. Inschepen in Abu Dhabi of Doha vanaf €389.  Deze Dubai cruises worden ook inclusief vlucht aangeboden vanaf €849 bij o.a. Stip.

Nieuw!  MSC Bellissima zal vanaf april tot en met 25 juni 2022 lente/zomercruises maken vanuit Dubai! Daarmee zal MSC de enige rederij zijn die in mei en juni vaart vanuit Dubai. Vanaf slechts €459.

Cruise Caribbean met Aruba en Curaçao

Grand Voyage van Italië naar Rio de Janeiro

TUI Cruises

De premium all-inclusive Mein Schiff 6 (ca. 2500 passagiers) vertrekt wekelijks uit Dubai en Doha en vaart twee verschillende routes. Je kunt ze combineren tot een 14-daagse cruise. De eerste route start vanuit Dubai en gaat naar Doha (Quatar) en Abu Dhabi. Let wel dat je bij deze cruise veel aan de kade ligt: in Dubai 4 dagen, in Abu Dhabi anderhalve dag, en Doha ook 2 dagen. Beschikbaar (premium-all inclusive!) voor een superprijs, vanaf €599.

De tweede route gaat vanaf Dubai naar Abu Dhabi (1 dag), Khasab (Oman), Muscat (Oman), Doha en terug naar Dubai. Bij deze cruise zie je dus veel van de landen in deze regio en wat ons betreft een betere keuze. Beschikbaar vanaf €829. Je kunt ook in Doha inschepen.

TUI Nederland TUI Cruises Duitsland

 

Hapag Lloyd Cruises

Ultraluxe rederij vaart met de Europa 2 diverse cruises in de regio, waarvan geen enkele cruise hetzelfde is:

 • 18 november 2021: 13 daagse reis vanuit Piraeus naar Dubai (2 dagen in Dubai) – alleen zeedagen – Vanaf €4390.
 • 30 november 2021: 10 daagse reis vanuit Dubai in de regio met Muscat, Khasab (Oman), Abu Dhabi, Doha (Qatar), Mina Khalifa (Bahrein), Sir Bani Yas en Dubai (2 dagen) – inclusief 1 zeedag – Vanaf €5290.
 • 9 december 2021: 10 daagse reis vanuit Dubai in de regio met Muscat, Khasab (Oman), Abu Dhabi, Doha (Qatar), Mina Khalifa (Bahrein), Sir Bani Yas en Dubai (2 dagen) – inclusief 1 zeedag – Vanaf €5290.
 • 18 december 2021: 19 daagse cruise vanuit Dubai naar Mauritius met Abu Dhabi, Doha, Mina Khalifa, Muscat, Mahe (4 dagen op Seychallen), Le Port (Reunion), Port Louis (2 dagen, Mauritius) – 7 zeedagen – Vanaf €11.790
 • 5 januari 2021: 13 daagse cruise vanuit Malediven naar Dubai met Kuda Finolhu (Malediven), Muscat, Khasab, Mina Khalifa, Doha, Abu Dhabi en Dubai. Vanaf €6.990.   (Duitstalige cruise)
 • 18 januari 2021: 8-daagse cruise vanuit Dubai met Abu Dhabi, Sir Yani Bas, Doha, Mina Khalifa, Muscat en Dubai (2 dagen)  Vanaf €4.890.  (Duitstalige cruise)
 • 26 januari 2021: 14 daagse cruise vanuit Dubai via Khasab (Oman) naar Mauritius via de Seychellen. Vanaf €8.490. (Duitstalige cruise)

De Europa 2 heeft als boordtaal Duits/Engels tenzij hierboven anders vermeld.

 

Repositioning cruises

Zeer aardig om mee te varen zijn de repositioning cruises aan het begin en aan het einde van het Midden-Oosten seizoen. De cruiseschepen varen vanaf oktober/november vanuit de Middellandse Zee naar Dubai en keren in maart/april terug. Deze cruises bieden een fijne atmosfeer aan boord, met veel zeedagen én aantrekkelijk geprijsd. Trek er wel zo’n 14-21 dagen voor uit.

Begin van het seizoen

 • 9 oktober – Mein Schiff 6 – 16 dagen van Heraklion naar Dubai – vanaf €1.999.
 • 7 november – MSC Virtuosa – 20 dagen van Genua naar Dubai – vanaf €1499 inclusief vlucht (bij Stip).
 • 15 november – Norwegian Jade – 19 dagen van Piraeus (Athene) naar Dubai – vanaf €1841.
 • 18 november – Costa Firenze – 20 dagen van Savona naar Dubai – vanaf €1009  (ook vanuit Barcelona of Marseille mogelijk).

Einde seizoen: richting Europa

 • 13 februari – Norwegian Jade – 18 dagen van Dubai naar Piraeus – vanaf €2659.
 • 28 februari – Mein Schiff 6 – 16 dagen van Dubai naar Antalya – vanaf €2149.
 • 12 maart – Queen Elizabeth – 13 dagen van Dubai naar Singapore of Hong Kong £1269.
 • 19 maart – Costa Firenze – 20 dagen van Dubai naar Genua – vanaf €939.
 • 26 maart – MSC Virtuosa – 28 dagen van Dubai naar Shanghai – vanaf €1269.  Ook korter bv naar Kuala Lumpur, Phuket of Colombo.

 

Door de COVID pandemie kan een rederij besluiten een route of cruise uit de planning te halen ! 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger