Italiaanse overheid compenseert cruiseterminal Venetië en rederijen

Volgens het Italiaanse The Local en persbericht van de overheid hebben de cruiseterminal en aanverwante bedrijven in Venetië recht op 27,5 miljoen euro als compensatie dat ‘grote’ cruiseschepen niet meer mogen aanmeren bij nabij het centrum van Venetië. De overheid compenseert daarmee bijvoorbeeld vergane arbeidsplaatsen bij de cruiseterminal.

Stand van zaken: Venetië

Per 1 augustus 2021 nam de Italiaanse overheid het besluit waar al jaren op gewacht werd: cruiseschepen met een tonnage van meer dan 25.000 brutoton, mogen niet meer door de stad Venetië heen naar de cruiseterminals in het noordwesten van de stad vanwege schade aan het UNESCO Werelderfgoed dat Venetië is. UNESCO dreigde deze status af te pakken als er niet snel maatregelen werden getroffen. Autoriteiten wezen kades aan in het nabijgelegen Marghera, overigens ook nog dichtbij de stad Venetië. Schepen met minder tonnage mogen nog wel in de stad komen.

Compensatie

De cruiseterminal heeft dit jaar inmiddels al 5 miljoen euro ontvangen. Dit bedrag zal oplopen tot 27,5 miljoen euro omdat cruiseschepen elders moeten aanmeren. Rederijen ontvangen bovendien ook een compensatie, 30 miljoen euro. Zij ontvangen dit als compensatie voor het omzetten van de routes en passagiers die hun cruises annuleerden.

Nieuwe locaties

Na 1 augustus wezen havenautoriteiten de RoPortMos-terminal en de VECON terminal in Marghera aan. Deze stad met industriële haven ligt aan het vasteland en direct aan de overkant van Venetië. Cruiseschepen moeten via een route buitenom Venetië, via het Malamocco-Marghera kanaal.

De genoemde twee terminals liggen aan het vasteland ten westen van Venetië in het grote industriegebied waar ook bijvoorbeeld de Fincantieri scheepswerf in Marghera ligt. De RoPort Mos terminal is de plek waar goederenoverslag plaatsvindt én waar ferry’s naar alle delen van de Adriatische Zee vertrekken. De VECON terminal is de containerterminal.

Bekijk welke cruiseschepen naar Marghera en Venetië gaan:

Captain Cruise Cruisereizen Stip TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)