Holland-Amerika Lijn passagierslijsten van vroeger online doorzoekbaar

Alle passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn zijn gedigitaliseerd en vanaf 18 januari 2022 online doorzoekbaar. Iedereen kan op zoek gaan naar haar of zijn familieleden die tussen 1900-1969 met de Holland-Amerika Lijn (HAL) hebben gereisd of zijn geëmigreerd. De HAL heeft een belangrijke rol gespeeld bij de landverhuizingen van Europa naar Amerika. Het gezamenlijke project van CBG |Centrum voor familiegeschiedenis en Stadsarchief Rotterdam heeft drie jaar geduurd en is afgerond dankzij de hulp van vele vrijwilligers.

Project

In oktober 2018 is er een start gemaakt met het digitaliseren van de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn. Dankzij de hulp van de vrijwilligers van het crowdsourcing-platform Vele Handen zijn zo’n 150.000 scans ingevoerd. Het project heeft, zoals verwacht, drie jaar geduurd. 

Passagiers

De oudst bewaard gebleven lijst is van 3 mei 1900 en start met een passagier die naar New York vertrok. De laatste reiziger is met een vrachtschip vertrokken op 29 december 1969 naar New Orleans. De passagierslijsten bevatten soms verrassende informatie: zo blijken er kinderen aan boord te zijn geboren, hebben zich verstekelingen aan boord verschanst en is er een hond geweest die zelfstandig op reis ging. Beroemde passagiers zijn: theoretisch natuurkundige Albert Einstein, schrijver Thomas Mann, kunstenaar Max Beckmann, professor Hugo de Vries, architect H.P. Berlage, luchtvaartpionier Anthony Fokker, arts Aletta Jacobs, bokser Bep van Klaveren, verzetsheld George Maduro, fotograaf Eva Besnyö, arts Daniël den Hoed, econoom Jan Tinbergen, schrijver Godfried Bomans en nog vele anderen.

Passagierslijsten

Zoek je iemand die in de twintigste eeuw een tijdje in de Verenigde Staten of Canada heeft verbleven of daarheen is geëmigreerd? In de passagierslijsten vind je namen van personen die in de jaren 1900-1969 bij de Holland-Amerika Lijn een reis boekten van of naar die landen.

Ga hier naar de passagierslijsten
Bron: https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/themas/holland-amerika-lijn/

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Holland-Amerika Lijn passagierslijsten van vroeger online doorzoekbaar

 • 24 januari 2022 om 21:32
  Permalink

  Goedenavond Miriam ,
  Middels deze mail : Hartelijk Dank voor Uw Nieuwsbrieven .Wens U veel succes met Uw werk . Daan.

 • 24 januari 2022 om 23:14
  Permalink

  Graag gedaan! hartelijke groet, Miriam

Reacties zijn gesloten.