Cruisereiziger
BestemmingenCruiseterminal

Schutregime bij sluizen IJmuiden zorgt voor minder cruiseschepen

Cruise Port Amsterdam moet helaas meer cruiseschepen gaan missen dan alleen de Rotterdam van het afgelopen weekend. Door aangepaste tijden van het schutten in de zeesluis van IJmuiden, kunnen niet alle schepen tijdig geschut worden. Rijkswaterstaat heeft namelijk deze maatregel moeten nemen door een lage rivierstand en hoge zoutwaardes. Deze komen door de langdurige periode van droogte en een tekort aan smelt- en regenwater.

Om de kwaliteit van het water te bewaken heeft Rijkswaterstaat vanaf 19 juli 2022 maatregelen genomen. Waaronder een aangepast schutregime van de sluizen in IJmuiden. Dit houdt in dat er in plaats van op aanvraag, nu zoveel mogelijk schepen tegelijk, in tijdsblokken van 12 uur worden geschut.

Minder cruiseschepen in Amsterdam

Het aangepaste schut regime heeft invloed op de gehele scheepvaart en zo ook op de aanlopen bij Cruise Port Amsterdam. Uiteraard wordt er in overleg met alle betrokken partijen gekeken naar de best mogelijke oplossingen. Naast aangepaste aankomst- en vertrektijden, komt een aantal geplande aanlopen niet meer naar Amsterdam.

Momenteel staan de volgende aanpassingen op de planning:

  • 31 juli – Rotterdam (Holland America Line) – gaat naar Rotterdam
  • 31 juli – Disney Magic (Disney Cruise Line) – naar IJmuiden
  • 14 augustus – Rotterdam (Holland America Line) – naar Rotterdam

Passagiers van de betroffen schepen worden geïnformeerd door de rederij/reisorganisatie.

Hoe lang het tijdelijke schutregime gaat duren, is nog niet bekend. De waterstanden worden structureel gemonitord en twee keer per week in een overleg tussen Rijkswaterstaat en het Centraal Nautisch Beheer (CNB) geëvalueerd. Rijkswaterstaat bepaalt of de genomen maatregelen voldoende helpen en aan de hand daarvan worden vervolgstappen genomen.

Alle aankomsten in Amsterdam
 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)