Cruisereiziger
Reisverslag

Parels in de Griekse Cycladen

Miriam cruiste 8 dagen mee op het kleine schip Elysium van de nieuwe Griekse rederij Elixir Cruises naar de Griekse Cycladen eilanden. In deze serie artikelen nemen we je mee in de wereld van Small Ship Cruising, oftewel hoe is het cruisen op een kleiner schip? In dit laatste deel staan de prachtige Griekse Cycladen centraal waar de Elysium naar toe vaart.

In het tweede deel ga ik dieper in op het leven aan boord tijdens deze Griekse cruise. In het eerste deel lees je meer over het schip.

De Cyladen

Elixir Cruises vertrekt met haar schip vanuit Lavrio, een Grieks havenstadje dat ten zuidoosten ligt van Athene op zo’n 40 minuten rijden. Het is een plek met een aardig grote jachthaven waar je jachten kunt huren voor zeiltochten naar de eilanden. Ik doe hetzelfde maar dan met de Elysium. Doordat het een klein schip is, kan het tot dichtbij de mooiste stranden komen.

De Cycladen eilanden bestaan uit iets meer dan 30 eilanden, bewoond en onbewoond, die in een cirkel bij elkaar liggen. Het middelpunt, ook historisch gezien, is Delos. Dit is een UNESCO werelderfgoed wonder en omvat de restanten van een plaats waar in de oudheid mensen leefden in hun huizen temidden van tempels.

Verlaten stranden en baaien

De Elysium arriveerde elke morgen bij een prachtige baai. Met de zodiacs werden de gasten naar het strand gebracht. Af en toe met ligbedden, maar meestal ongerept en plek voor je badlaken en wat schaduw van de bomen. De mooiste drie stranden waren:

  1. Naxos – Panermos strand
  2. Ios – Magganari strand
  3. Strand barbecue op het eiland Rinia

Ik vermaakte me met snorkelen en kayakken, maar ook paddleboarden of waterskiën (kleine toeslag) kon ook. Indrukwekkend was de allereerste zwemstop, niet bij een baai maar bij de tempel van Poseidon bij Kaap Sounion. In deze baai lag het schip tot de volgende morgen. We konden genieten van het diner op het achterdek met een ondergaande zon.

Dineren aan het water

Na de zwemstop cruisten we ’s middags we naar de volgende haven waar de Elysium aanmeerde. Veel eilanden zijn alleen maar per ferry bereikbaar en dat maakt dat ze iets ongerepts over zich hebben. Top eilanden vond ik Sifnos, Koefinisa en Serifos. Heb je ooit al eens in een getijdenpoel willen springen dan ben je bij Koefinisa op de juiste plek. Helder water en prachtige kliffen met als hoogtepunt twee natuurlijke zwembaden.

Eten aan het water is eenvoudigweg een must als je in Griekenland bent, en helemaal op Grieks blauwe stoelen. In Serifos vonden we een aantal geweldige restaurants aan het strand. Probeer in dit soort restaurants zeker de vis van de dag, de lokale kaas, gebakken aubergine & courgette balletjes uit. Altijd een verrassing!

Serifos - Elysium

Toeristische plekken

En jazeker, ook bij de Cycladen horen de toeristische bestemmingen Mykonos en Santorini. Bij de laatste hadden we een prachtige dag met alleen maar kleine schepen in de baai. De grootste had 200 passagiers, dus ik kon zonder wachten de kabelbaan in naar het dorp naar boven. Dineren in Santorini was voor mij een unicum en wat een genot om de zon onder te zien gaan. De tenderservice terug, verzorgd door de lokale boten, was wel op slechts 2 tijden, dus die moet je zeker niet missen.

Mykonos was behoorlijk drukker, met ook veel ‘lokale’ toeristen. Restaurants in overvloed en het bruisende nachtleven hier staat op nummer 1. Doordat de zodiacs van de Elysium hier de tenderservice verzorgden, kon je elk uur terug.

Conclusie: met Elysium langs de Griekse Cycladen eilanden

Cruisen in Griekenland naar de Cycladen met de Elysium was een superfijne manier: in 8 dagen zie je de mooiste afgelegen stranden en de meest ongerepte eilanden van deze regio. Doordat het schip vrij klein is, kan ze komen waar de grote cruiseschepen niet gaan. Tel daarbij de service van de bemanning en de fijne familiare atmosfeer aan boord op, en je hebt een ultieme eiland ‘hopping’ cruise.

Hartelijk dank aan de crew van de Elysium en Elixir Cruises voor deze Griekse beleving!

Lees zeker ook:

Je boekt de Elysium bij het Rotterdamse cruisereisbureau Yacht Cruise Company

Yacht Cruise Company

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger