Cruisereiziger
Reisverslag

Elixir Cruises: Kennismaken met Elysium

Miriam cruiste 8 dagen mee op het kleine schip Elysium van de nieuwe Griekse rederij Elixir Cruises naar de Griekse Cycladen eilanden. In een serie artikelen nemen we je mee in de wereld van Small Ship Cruising, oftewel hoe is het cruisen op een kleiner schip? In dit eerste deel maak je kennis met het schip: Elysium.

In de verte valt het kleine schip bijna niet op tussen de grote ferry schepen in de haven van Lavrio, ten zuidoosten van Athene. De Elysium is een schip van maar 64 meter lang en biedt plek voor maximaal 48 passagiers. Wellicht kennen sommigen het schip nog van een cruise door de Galapagos Eilanden, want de Elysium voer vanaf haar bouw in 1982 tot 2019 voor diverse rederijen als expeditieschip rond in dat gebied. Daarna kwam ze naar Europa om voor Elixir Cruises te gaan varen, maar wel met een flinke smaakvolle geslaagde renovatie.

Je komt binnen via de loopplank die ook gebruikt wordt voor de vele zodiac-tochtjes naar de wal als het schip in een baai ligt. Door een zware deur bereik je het hart van het schip: de entree, lounge en receptie. Hotelmanager Antish en Cruise Conciërge Mark (met Nederlandse roots) heten daar iedereen van harte welkom.

Het is de plek waar je al je vragen kunt stellen, alle informatie over de dag kunt vinden en je sleutel afgeeft. Dat laatste is zeker belangrijk: als je een duik in de zee neemt (zo kan je deze niet kwijtraken in het water) of met de zodiacs naar de wal gaat.

De zitplekken bij de receptie worden gebruikt bij het wachten op de zodiacs en zijn populair om neer te vleien om een koffie/thee te drinken. Deze mag je zelf pakken. In dit gedeelte vind je bovendien de gehele dag door wat lekkers en heb je via een tv-scherm zicht op de voorkant van het schip via een webcam. Water (warm of koud) is te tappen. Je waterfles – die je in je hut vindt – kan je zo gemakkelijk vullen voordat je naar de wal gaat.

In de lounge wordt de veiligheidsinstructie gegeven en gedurende de week zie je dat gasten die even hun laptop willen gebruiken, daar gaan zitten. Wifi is overal op het schip gratis en de snelheid is uiteraard wel afhankelijk van de locatie van het schip, bij een eiland is de ontvangst vaak veel beter. In de avonden is het buiten zwoel en zijn de overige passagiers vooral buiten te vinden.

Naast de receptieruimte bereik je via een deur de eetruimte. Het buffet staat hier in de ochtend, middag of avond klaar voor je. In een volgend artikel zal ik daar dieper op in gaan. Afhankelijk van het weer, zullen de tafels buiten vaak gedekt zijn. Tijdens mijn cruise hebben we overigens altijd buiten gegeten, wat echt heerlijk is om te kunnen doen. Grote doeken en parasols gaven schaduw op dit dek.

Door het kleine aantal passagiers heb je zeer snel contact met elkaar. De tafels zijn veelal voor 7 of 8 personen of voor 4 personen. Je schuift aan bij wie je wilt! Het welkomstdiner werd uitgeserveerd terwijl alle andere maaltijden in buffetvorm zijn. De obers brengen water rond, drankjes van de bar (per stuk geprijsd) en in de morgen koffie en thee (inclusief). Na 1 dag kennen ze je voorkeuren al en zie je dat bij het ontbijt, in mijn geval, de thee al aan komt zodra ik een plekje had gevonden.

Het buitenterras heeft fijne zitbanken aan de hoeken waar je op elk moment van de dag kunt zitten en genieten van de omgeving.

Wil je zonnebaden, dan ga je twee dekken hoger. Deze is via de trappen makkelijk te bereiken. Tien ligbedden en een lange lounge bank bieden plek in de schaduw of zon. Grote schaduwdoeken hangen boven je. Afkoelen kan je in de whirlpool, maar deze is ivm de huidige COVID periode niet altijd beschikbaar. Overigens, de (gratis) yoga en pilates lessen vinden op dit dek plaats. De spa aan boord omvat een menu met diverse soorten massages en schoonheidsbehandelingen (toeslag).

Hutten op Elysium

De hutten op de Elysium zijn verdeeld over twee dekken en bieden elk een andere ervaring, dat wel even een kleine uitleg nodig heeft. De hutten op het onderste dek, zijn namelijk gelegen boven de machinekamer van het schip. Vanwege het feit dat het schip toch al 40 jaar oud is, is de geluidsisolatie zeker niet optimaal in deze hutten. Je hoort dan ook de verschillende geluiden van de motoren en voornamelijk de generator. Na een paar dagen wennen de geluiden echter ook wel weer.

De hutten op het bovenste dek, zijn bóven de lounge en receptiefaciliteiten gelegen. Deze hebben vrijwel geen last van de machinekamer.

Hut 208

Mijn hut bereikte ik via de trap vanaf de receptie naar beneden, en vervolgens langs een watertappunt in de gang. Deze hut ligt midscheeps met aan beide kanten andere hutten. Bij binnenkomst ben ik blij verrast door de grootte van de hut. De indeling van deze hut is vrijwel hetzelfde als reguliere hutten op grotere cruiseschepen: bij binnenkomst zijn rechts de kledingkasten met een kluisje, badjassen en badslippers. Vervolgens ligt links de badkamer en verder doorlopend het heerlijke bed, bureau en minibar (toeslag, zeer schappelijk geprijsd). Opvallend fijn is dat bij het bureau er maar liefst 4 stopcontacten zijn (geen reisstekker nodig!) en bij elk nachtlampje aan weerszijden van het bed ook usb oplaadpunten. De kamer is sfeervol gedecoreerd met zee-kleuren. Een tv is in te stellen op bijvoorbeeld je persoonlijke Netflix account, maar biedt verder geen reguliere tv kanalen.

Aan de badkamer zie je het beste dat het schip al zijn 40e verjaardag heeft gevierd: zo her en der ‘wear and tear‘ (kleine schades door het gebruik door de jaren heen), maar ook nieuwe onderdelen zoals moderne kranen en wasbak. Heerlijke badspulletjes staan voor je klaar, shampoo/badschuim hangt op aan de douchemuur en in een mooi houten bakje liggen zeep, bodylotion en douchekapje e.d. Doordat het schip en dus haar riolering aan boord wat ouder is, wordt je gevraagd (zoals vaker in zuidelijke landen) om je wc-papier te deponeren in een prullenbakje.

De dames die je kamer komen schoonmaken zijn zeer snel goed op de hoogte van je reilen en zeilen. In de ochtend was de kamer na mijn ontbijt altijd al weer klaar en ‘s avonds lag mijn dekbed terug geslagen na het diner.

De Elysium heeft van dit type hut 1 single hut (10 m2) en diverse hutten in verschillende groottes (12-14 m2, 14 m2 of 15-17 m2 – categorieën C, B en B+ ), allen gelegen op het onderdek. Bovendien zijn er tussendeuren tussen hutten, zodat je familiekamers kunt creëren. Bovengenoemde hutten zijn beschikbaar in het seizoen 2023 vanaf €2600 (8 dagen/7 nachten).

 

Hutten op bovendek

hut A/A+ - copyright Elixir CruisesDe hutten op het bovendek hebben minimaal een vierkant raam in plaats van patrijspoorten. Je vindt er dezelfde faciliteiten als de hutten op het lager gelegen dek. Vermeldenswaard zijn de hutten geheel aan de voorkant met prachtig uitzicht. De hutten op het bovendek zijn ofwel tussen 15-17 m2 groot of 17-20 m2 (categorie A en A+). Deze hutten zijn vanaf €3850 (8 dagen/7 nachten).

Lees zeker ook:

Je boekt de Elysium bij het Rotterdamse cruisereisbureau Yacht Cruise Company

Yacht Cruise Company

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger