Cruisereiziger
Reisverslag

Langs de Kroatische kust: Welkom op het schip Princess

Miriam cruiste 8 dagen mee op het kleine schip Princess van de Duitse rederij Nicko Cruises langs de Dalmatische kust in Kroatië. In deze reportage nemen we je (verder) mee in de wereld van Small Ship Cruising, oftewel hoe is het cruisen op een kleiner schip? In dit eerste deel van de reportage scheep ik in en maak je kennis met het schip: Princess en de Kroatische kust.

Inschepen in Trogir

Wanneer ik bij de kade van Trogir arriveer, ligt een aantal kleine cruiseschepen in het middagzonnetje te wachten op nieuwe passagiers, waaronder ook de Princess. Dit is een klein schip van rederij Nicko Cruises dat van april tot half oktober wekelijks vaart vanuit het Trogir. Dat is een UNESCO Werelderfgoed dorp in Kroatië dat nabij Split ligt. Met haar 46,5 meter lengte en 8,9 meter breedte kan ze 38-40 passagiers meenemen. Het in 2019 afgebouwde schip heeft bijna haar volledige tweede seizoen afgerond en voelt nog gloednieuw aan! In 2020 voer het schip wegens de bekende pandemie maar een paar weken.

Kapitein Mario staat aan het roer van het familiebedrijf dat op de Princess werkt. Je wordt al snel opgenomen in deze Kroatische familie, want de bardame is de dochter van de kapitein, zijn vrouw staat in de keuken en de poetsdame is de zus van kapitein Mario.

Hart van het schip

Ik word hartelijk ontvangen door Stephan, de daadwerkelijke eigenaar die het schip samen met de familie heeft gevormd tot wat het nu is. De Princess heeft 4 dekken voor passagiers waarvan de 2 onderste met hutten. Het hart vormt het daarboven gelegen Promenadedek, waar je geheel kunt rondlopen. Je vindt er het restaurant, de bar, en veel zitplekken op het achterdek buiten. Is het weer wat slechter, zoals een paar dagen tijdens mijn cruise, dan worden rondom schermen gespannen. Binnen is er bij de bar, een klein hoekje om even te zitten. Wil je een spelletje spelen of een boek lenen, dan staan deze hier ook. 

Ondanks dat de inscheping pas om 16:00 uur begint, ben ik al van harte welkom. Na een klein rondje over het schip, verken ik eerst het mooie Trogir dat ik zeker zo’n 20 jaar geleden al eens bezocht. Het is een klein maar fijn en overzichtelijk stadje. Veel ijsbars, restaurants en souvenir winkeltjes. Ik herinner me inderdaad nog de vele pittoreske en verborgen straatjes, oude huizen en de mooie boulevard waar je heerlijk kunt flaneren. Het oude Trogir ligt op een schiereiland en is verbonden door bruggen aan het vasteland. Zo langs de kust en op de grotere Dalmatische eilanden liggen meer van dit soort kleinere schiereilanden met schilderachtige dorpjes, zo zou ik later deze week ontdekken.

De hutten

De dekken met hutten zijn de onderste twee dekken. De passagiershutten op het onderste dek, hebben patrijspoorten die van veiligheidswege niet geopend kunnen worden omdat deze zich maar krap een meter boven de waterlijn bevinden. Deze hutten bereik je binnen langs.

De hutten op het dek daarboven zijn vrij divers: een aantal is te bereiken via de promenade buiten langs. Erg leuk! De ramen van deze hutten kunnen open, en zijn zo gemaakt dat mensen niet naar binnen kunnen kijken maar wel andersom.

Op dit dek zijn ook hutten die je via binnen langs bereikt. Deze hebben ook hetzelfde soort raam of hebben grote langwerpige patrijspoorten die op ooghoogte liggen.

 

Mijn hut, nummer 15 is één van de hutten aan de voorkant van het schip met langwerpige patrijspoorten waar je doorheen kunt kijken. De hut is zo’n 14/15m2. Bij binnenkomst staat rechts een bureau met alarmknop, stopcontacten (o.a. usb) en een radio waar je micro-sd en usb kunt inpluggen voor je eigen muziek. De spiegel hangt, eerlijk gezegd, in deze hut wat onhandig omdat je er niet goed in kunt kijken. Maar omdat elke hut een andere indeling heeft, is dat echt alleen iets van deze hut en de tegenoverliggende hut in de gang. Waterflesjes (plat en bruisend) staan voor je klaar (ca. €2,40).

De hut heeft twee eenpersoonsbedden. In deze hut kunnen ze niet uit elkaar maar er is een aantal hutten waar dat wel gemakkelijk gaat. De bedden zijn voorzien van een dekbed en twee soorten kussens waar je uit kunt kiezen. Vanuit het bed zie je de tv het beste (Duitse en enkele Engelse zenders). De kledingkast heeft 4 legplanken, veel kledinghangers en een kluisje. In het onderste gedeelte kan je twee lege koffers op elkaar stapelen mits ze niet té groot zijn.

De badkamer is verrassend ruimer dan ik dacht en heeft een mooie douche, wasbak en voldoende plankruimte voor je spulletjes. In de douche hangt douchegel en naast de wasbak hangt een dispenser met handzeep. Tissues en een make up spiegel zijn aanwezig. Je ontvangt naast je reguliere handdoeken ook een gestreept badlaken die je kunt gebruiken bij de dagelijkse zwemstops in pittoreske baaien. De schoonmaakdame komt overigens alleen in de morgen de kamers schoonmaken. In de avond vindt er geen extra ronde plaats.

Kennismaking

Rond 7 uur klingt de bel vanuit de bar! Het is etenstijd en we worden verwelkomd door kapitein Mario en bardame (en dochter) Marietta. We krijgen voor het eten een korte uitleg over wat we de volgende dag(en) gaan doen en sluiten af met de traditionele Kroatische drank Rakija, brandewijn. Ik proef er eentje gemaakt van pruimen, heerlijk zoet. En in het Kroatisch proosten we: Živjeli! (spreek uit als zie-vel-jie) Proost! Op een mooie cruise langs de Dalmatische kust!

 

Lees meer over deze 8-daagse reis langs de Dalmatische kust:

Een cruise op Princess is beschikbaar vanaf €1049 vanaf april – oktober 2023:

Captain Cruise

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Langs de Kroatische kust: Welkom op het schip Princess

  • Mooi en interessant.

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger