Cruisereiziger
Nieuwe cruiseschepenOverzichtVoorbereiding

De 6 mooiste nieuwe grote cruiseschepen van 2023

In 2023 komen er zes (zeer) grote nieuwe cruiseschepen in de vaart. In dit artikel geef ik je een overzicht welke zes dit zijn en waar ze in het eerste jaar gaan varen. In onderstaand overzicht staan alleen schepen die meer dan 1500 passagiers kunnen meenemen.

Lees hier alles over de kleine nieuwe cruiseschepen
Alle informatie is begrijpelijkerwijs onder voorbehoud, want schepen kunnen altijd vertraagd worden opgeleverd en/of wijzigingen hebben in de routes.
boek je vakantie bij de ANWB

Trends

Een mooie trend is dat liefst 3 van de 6 schepen op LNG, vloeibaar aardgas, varen! Dit is momenteel de schoonst mogelijke brandstof voor cruiseschepen. Zij hebben nauwelijks vervuilende uitstoot uit de schoorstenen: de MSC Euribia, Carnival Jubilee en Icon of the Seas. Bijzonder is ook dat het allergrootste nieuwe cruiseschip ter wereld in dat rijtje staat: de Icon of the Seas van rederij Royal Caribbean International. De daarna grootste cruiseschepen in 2023 zullen de andere twee LNG schepen zijn, de MSC Euribia (183.500 brutoton, max. 4.838 – 5.800* gasten) en Carnival Jubilee (182.800 brutoton, max. 5.374-6.449 gasten).

De wat gemiddeld grote schepen zijn zeer prettig qua formaat:  Resilient Lady (110.000 ton, 2770 gasten) Celebrity Ascent (129.000 ton, 2900 passagiers) en Norwegian Viva (142.500 ton, 3215 passagiers). Dit zijn schepen die bewust ‘kleiner’ gebouwd worden door deze rederijen. Zij gaan duidelijk niet mee in de trend om steeds groter te willen bouwen.

* Passagiersaantallen worden berekend naar een basisbezetting, bijvoorbeeld 2 personen in een standaardhut. Het tweede getal bij passagiersaantallen gaat ervan uit dat alle extra bedden aan boord óók bezet zijn.

 

1. Resilient Lady – Virgin Voyages

De Resilient Lady**** (110.000 brutoton, 2.770 gasten) is het de 3e nieuwbouw cruiseschip van nieuwkomer Virgin Voyages. De Resilient Lady zou al in 2022 in de vaart komen, maar Virgin focuste op haar twee andere schepen na de pandemie. De rederij vaart met schepen die alleen voor volwassenen bestemd zijn. Vergeet alle traditionele vormen van cruisen op dit schip met talloze restaurants (inclusief), hippe lounges en zonnedekken. Bovendien zijn de hutten voorzien van een loungebank die ‘s avonds omgevormd wordt tot bed.

Bestemmingen Resilient

Vanaf mei 2023 tot half oktober 2023 staan er 8-daagse cruises gepland door Resilient Lady vanuit het Griekse Piraeus (Athene) en Barcelona. Het adult-only cruiseschip vaart 2 verschillende routes. De eerste doet de Griekse eilanden Santorini, Rhodos, Bodrum en Mykonos aan. De tweede gaat naar Split, Dubrovnik, Kotor en Corfu.

 

2. MSC Euribia – MSC Cruises

De MSC Euribia (183.500 ton, ca. 4.838 – 5.800 gasten) is het 5e en laatste cruiseschip van MSC Cruises in de Meraviglia klasse. Het schip kan echter als laatste van de vijf, als enige volledig varen op LNG (vloeibaar aardgas) met nauwelijks uitstoot. Zoals we van MSC verwachten, heeft dit schip veel faciliteiten voor de hele familie, van jong tot oud. Je vindt er waterglijbanen, kinderclubs, sportfaciliteiten en de MSC Yacht Club, het schip-in-een-schip concept met eigen zwembad, lounge en restaurants. Vanaf juni 2023 gaat de Euribia in Noord-Europa varen.

Waar vaart de MSC Euribia naar toe?

Vanaf juni tot september 2023 vaart het schip vanuit Kiel naar de Noorse Fjorden. En heel erg leuk: vanaf november 2023 tot in 2024 maakt de Euribia vanuit Rotterdam een behoorlijk aantal West-Europese steden cruises naar Hamburg, Southampton, Le Havre en Zeebrugge! Boek je cruise snel bij:

Cruise Caribbean met Aruba en Curaçao

Grand Voyage van Italië naar Rio de Janeiro

 

3. Norwegian Viva – Norwegian Cruise Line

Norwegian Viva (142.500 brutoton, 3.215 gasten) is de tweede van in totaal 6 schepen in de nieuwe Prima-klasse. Het cruiseschip wordt gebouwd door de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. Het krijgt een capaciteit van 3.215 passagiers en is daarmee kleiner dan de voorgaande nieuwbouwschepen van de rederij. In 2022 volgde al de succesvolle introductie van het eerste schip: Norwegian Prima. Wij waren onder de indruk van het geweldige promenadedek, de Foodhall en de glijbanen met vrije val.

Bestemmingen Norwegian Viva

Norwegian Viva zal vanaf 26 augustus 2023 haar eerste cruise maken, een 9-daagse cruise vanuit Civitavecchia in Italië. Bekijk deze cruise bij:

Captain Cruise Corendon – Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

 

4. Carnival Jubilee – Carnival Cruise Line

De Carnival Jubilee (182.800 brutoton, max. 5374-6449 gasten) is het derde cruiseschip van Carnival Cruise Line dat volledig op LNG zal opereren, de eerste was de Mardi Gras.Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de rederij is gekozen voor de naam van dit schip. Ze lijkt veel op de andere LNG schepen met een achtbaan op zee en veel faciliteiten voor de gehele familie.

Bestemmingen Carnival Jubilee

Carnival Jubilee start op 30 december 2023 op haar eerste cruise vanuit het Texaanse Galveston voor cruises in het Caribisch gebied.

Captain Cruise

5. Celebrity Ascent – Celebrity Cruises

De Celebrity Ascent***** (129.000 ton, 2.900 gasten) is alweer het 4e cruiseschip van Celebrity Cruises in de Edge klasse.  Ook dit schip heeft net als de anderen een fantastische inrichting en hutten met een infinity balkon, ofwel een inpandig balkon, die andere rederijen inmiddels ook hebben. Achterop het schip is een mooie Sunset lounge plek en in de Eden lounge waan je je in een jungle sprookje. Hoogtepunten zijn verder het Magic Carpet aan de zijkant van het schip, het schip-in-een-schip concept The Retreat en een hartelijke sfeer aan boord.

Bestemmingen Celebrity Ascent

Op 3 december 2023 cruist de Celebrity Ascent voor het eerst vanuit Fort Lauderdale voor een Caribische cruise. Tot april 2024 blijft ze dit doen. Cruises zijn boekbaar bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI

6. Icon of the Seas – Royal Caribbean Int.

Icon of the Seas is bij oplevering van rederij Royal Caribbean International het allergrootste cruiseschip ter wereld als je kijkt naar brutotonnage én bovendien het duurzaamste voor de rederij. Het schip vaart namelijk op LNG, op vloeibaar aardgas.  Met haar 250.800 ton, 365 meter lengte en 49 meter breedte kan ze zo’n 5.610 tot bijna 7.300 passagiers meenemen. Verwacht een echt familieschip zoals je nog nooit gezien hebt: talloze zwembaden, sportfaciliteiten en ook een luxe suite complex.

De Icon of the Seas gaat naar …

Na haar oplevering eind 2023, blijft de Icon of the Seas het gehele jaar 2024 in het Caribisch gebied varen vanaf Miami. Boek je Caribische cruise bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb

Wil je weten hoe een cruiseschip gebouwd wordt? Lees dan zeker:

Lees hier meer over hoe een cruiseschip gebouwd wordt

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)