Cruisereiziger
Voorbereiding

Kleine nieuwe cruiseschepen in 2023

Kleine nieuwe cruiseschepen in 2023

expeditie en ultraluxe schepen

In 2023 komen meer dan 20 nieuwe cruiseschepen in de vaart, aanmerkelijk minder dan de afgelopen jaren. De focus komt net als andere jaren meer te liggen op kleinere expeditieschepen én vaak luxere schepen. Wij zetten voor jou de 14 schepen op een rij voor minder dan 1500 passagiers.

Luxe kleine schepen

De kleinere cruiseschepen (tot 1500 passagiers) zijn verschillend van aard, bijvoorbeeld heel luxe jachten of schepen die geschikt voor expeditiecruises.  Veel rederijen zetten in op nieuwe milieuvriendelijke expeditieschepen. In 2023 komen 6 kleine schepen in de vaart voor 100-300 passagiers en 8 schepen die geschikt zijn voor 700-1200 passagiers.

 

1. Ocean Albatros – Albatros Expeditions

Expeditieschip Ocean Albatros, kenmerkt zich door de X-boeg, voor rustiger varen. Sunstone is eigenaar van het schipen dat door Albatros Expeditions gecharterd gaan worden. Voor de 189 passagiers op het 104 meter lange schip zijn er 93 suites, onder andere met Frans balkon. Het schip zal een 50% lagere CO2 uitstoot hebben dan traditionele expeditieschepen. De Albatros, een zusterschip van Ocean Victory, zal in mei 2023 in de vaart gaan komen. Het schip is samen met haar zusterschip Ocean Victory één van de duurzamere schepen in de expeditiemarkt. Met geoptimaliseerde snelheden en brandstofverbruik, deels met elektrische motoren, zijn de schepen ontworpen om beter met ruwe zeeën om te gaan door de stabilisatoren en een unieke X-boeg. Aan boord vind je een infinity zwembad, whirlpools, panoramische sauna en hutten die groter zijn dan de meeste andere schepen in deze klasse. Er zijn 95 hutten en suites, allen met een onbelemmerd uitzicht op zee en velen met balkon. Bovendien zijn 12 hutten voor solo-reizigers, zonder extra toeslag, beschikbaar. Verder biedt het schip twee restaurants, een wellness gedeelte, de Albatros Nordic Bar en een moderne ruimte voor lezingen.

Wil je meer weten over deze Albatros Expeditions? Ga dan naar Expeditiecruisereiziger.nl Daar vind je meer informatie!

2. Seabourn Pursuit – Seabourn

Seabourn Pursuit is het tweede nieuwbouw expeditieschip voor rederij Seabourn. Het schip is gebouwd voor diverse omgevingen volgens de PC6 Polar Class-normen en zal moderne hardware en technologie bevatten die de wereldwijde inzet van het schip mogelijk maakt. De Pursuit, heeft net als haar zusterschip Seabourn Venture (2022), twee op maat gemaakte onderzeeërs, 24 Zodiacs, kajaks en een 26-koppig deskundig expeditie team. De lancering van de Seabourn Pursuit staat gepland voor februari 2023. Beide schepen zijn ontworpen en gebouwd voor diverse omgevingen, volgens de PC6 Polar Class normen.

Routes

Na de oplevering gaat Seabourn Pursuit naar het noorden voor haar inaugurele cruiseseizoen. Ze start met een “Fire and Ice”-reis op 4 april 2023 met vertrek vanuit Reykjavik.

Boek bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb

3. Diana – Swan Hellenic

In april 2023 introduceert de hernieuwde rederij Swan Hellenic haar derde nieuwe schip Diana, een wederom ultraluxe expeditie cruiseschip nadat in 2021 de Minerva en in 2022 Vega opgeleverd werden. Voor slechts 152 gasten staan 120 bemanningsleden klaar. Het schip zal voornamelijk in de poolregio’s gaan varen.

Uniek is dat de Diana in 2023 vanuit Amsterdam een fjordencruise start, op 4 mei 2023 naar onder andere Helgoland, Mandal, Ulvik, Skjolden, Nordfjordeid, Froya Island, Bronnoysund, Glomfjord, Svolvaer, Trollfjorden en eindigend in Tromso.

Wil je meer weten over deze cruise? Ga dan naar Expeditiecruisereiziger.nl Daar vind je meer informatie!

4. Scenic Eclipse II – Scenic Cruises

Scenic Eclipse II voegt zich midden april 2023 bij de Discovery Yacht-vloot en de doopceremonie vindt plaats in juni 2023. De Scenic Eclipse vaart in de zomer naar charmante havens en dorpen van de Middellandse Zee, waar grotere schepen geen toegang toe hebben.Het 168 meter lange verkenningsjacht met 228 passagiers is klein genoeg om toegang te krijgen tot havens die anders ontoegankelijk zijn voor traditionele cruiseschepen. Zo beschikt het schip over eigen helikopters en een onderzeeër. Zo krijgen gasten een unieke kijk op de natuur om hen heen. Het schip is gebouwd volgens de hoogste poolspecificaties, waardoor het Arctische en Antarctische wateren kan bevaren.

Alle reizen met jachten zijn volledig all-inclusive, wat inhoudt dat gasten kunnen ontspannen in de wetenschap dat aan alles is gedacht. Interne vluchten, transfers, gastronomische ervaringen, premium merkdranken en excursies zijn allemaal bij de prijs inbegrepen.

Boek bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Yacht Cruise Company

5. Janssonius – Oceanwide Expeditions

Janssonius is speciaal ontworpen voor het Nederlandse Oceanwide Expeditions voor reizen in het Noordpool gebied en Antarctica met een ijsklasse Polar klasse 6. Het is nog wel de vraag of het schip in 2023 in gebruik zal worden genomen, omdat het oorspronkelijk in 2022 al werd verwacht.  Het schip zal redelijk identiek zijn aan expeditieschip Hondius. Verder zijn er snelle zodiac inschepingen mogelijk door twee inschepingsplekken en een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken. Aan boord is een dek met een observatie lounge en een separate zaal zodat tegelijkertijd lezingen kunnen worden gehouden, al dan niet meertalig.

Passagiers kunnen verschillende categorieën hutten boeken van twee – tot en met vierpersoons hutten.

Nieuwsgierig? Kijk dan bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Corendon – Nieuw! Stip

6. Emerald Sakara – Emerald Cruises

Emerald Cruises brengt in 2023 haar tweede nieuwbouwjacht in de vaart. Met een bemanning van 72 op 100 gasten wacht je een intiem jacht met mooie bestemmingen zoals de Seychellen in de Indische Oceaan – wanneer ze aan haar eerste reis begint.

Net als haar zuster-superjacht zal 88 procent van de hutten van Emerald Sakara een balkon hebben. Het superjacht zal ook meer ruimte per gast bieden dan vergelijkbare schepen van haar formaat. Gasten zullen genieten van een groot overloopzwembad, een spa, een fitnessruimte en een jachthavenplatform met paddleboards en snorkeluitrusting. Vrijwel alles is inclusief aan boord zoals gratis bier, wijn en frisdrank voor lunch en diner, evenals een aantal excursies en activiteiten aan boord.

7. Viking Saturn  – Viking Ocean Cruises

De Viking Saturn is een zeecruiseschip (48.000 ton, 930 passagiers) van Viking Cruises identiek als al haar voorgangers. Net als bij haar riviercruiseschepen richt Viking Cruises zich op het luxe segment in de markt met een all-inclusive concept. In de prijs van de cruise zijn o.a. de excursies, gebruik van Wi-Fi en wijn en bier bij lunch en diner inbegrepen. In het oog springen verder de verandah-suites die 20% groter zijn dan gemiddeld. Bovendien zijn er meer overnachtingen in havens. De inrichting is Scandinavisch.

8. Vista – Oceania Cruises

Vista is het langverwachte nieuwbouwschip van de rederij Oceania Cruises, de rederij voor foodies. Het schip maakt haar eerste cruise, de “Founder’s Cruise”, op 13 mei 2023 vanuit Rome.  Het nieuwe 67.000 brutoton schip behoudt de warme sfeer en populaire ontwerpelementen en voorzieningen van de bekroonde zusterschepen Marina en Riviera. Tegelijkertijd zal het schip de gasten nog meer comfort, meer voorzieningen en veel nieuwe luxe functies bieden. Hoogtepunten zijn onder andere de ruimste hutten op zee en solo-balkonhutten voor alleenreizenden.

Boek bij:

 

CruiseOnline – Nieuw! Captain Cruise Cruisereizen

9. Explora I – Explora Journeys

De Explora I is het eerste nieuwbouw schip van de nieuwe rederij Explora Journeys, onderdeel van de MSC Groep. Het all-inclusive schip heeft 461 suites (922 gasten) met uitzicht op zee, beginnend vanaf 35 vierkante meter. De 14 dekken beschikken over meer dan 2500 vierkante meter aan buitenruimte met o.a. 64 privécabanas en drie buitenzwembaden. Een vierde zwembad zal een uitschuifbaar glazen dak hebben om bij elk weer te kunnen zwemmen. Volgens het nieuwe cruisemerk zal de verhouding tussen gasten en bemanning 1,25 op 1 zijn. De schepen zullen flexibele eettijden hebben in 9 restaurants die menu’s aanbieden met lokaal geproduceerde, duurzame ingrediënten. De schepen zullen ook verschillende binnen- en buitenbars en lounges bevatten. De binnen- en buitenspa en fitnessruimte beschikken over behandelkamers, ultramoderne fitnessapparatuur, groepslessen en mogelijkheden tot personal training. Wellness-ervaringen zullen op elke bestemming beschikbaar zijn. In juli 2023 wordt Explora I opgeleverd, waarna ze in het eerste seizoen in Europa cruises zal maken.

Boek bij:

Captain Cruise TUI

10. Silver Nova – Silversea

De Silver Nova is bij oplevering het eerste LNG ultraluxe schip voor rederij Silversea. Het kleine ultraluxe schip biedt plek voor 728 passagiers. Met een brutotonnage van 54.700 en een capaciteit van 728 wordt dit het ‘grootste’ cruiseschip in de vloot van de rederij. in de zomer van 2023 zal ze voor het eerst gaan varen.

Boek bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Cruisereizen Yacht Cruise Company – Nieuw!

11. Seven Seas Grandeur – Regent Seven Seas Cruises

Seven Seas Grandeur (55.000 ton, 732 passagiers) komt in de zomer van 2023 in de vaart. De Grandeur heeft dezelfde bouw als Seven Seas Splendor en de Seven Seas Explorer.  Ook dit schip is een all-suite schip. De cruiserederij bouwt voort op de elegantie van de al bestaande schepen met geweldige designs en kenmerkende upgrades die reizigers zowel gaan fascineren als de verwachtingen overtreffen. Met het nieuwste schip uit de vloot zorgt de cruiserederij voor een perfecte en luxe all-inclusive ervaring wereldwijd, waarbij ook de excursies zijn inbegrepen in de prijs.

Boek bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen

12. Ambition – Ambassador Cruise Line

Ambition is het tweede schip voor de Britse rederij Ambassador Cruise Line. Niet gloednieuw, maar gerenoveerd, zal dit schip in 2023 haar eerste cruises gaan maken uit voornamelijk Groot-Brittannië. Ambience zal net als haar zusterschip Ambience no-fly-afvaarten aanbieden die voornamelijk gericht zijn op de 50-plussersmarkt met een hoogwaardige, authentieke cruise-ervaring. Naast London Tilbury, zal ze in de zomer van 2023 ook een programma aanbieden met regionale vertrekken vanuit havens zoals Newcastle, Dundee, Belfast, Liverpool, Bristol en Falmouth, waardoor gasten in Groot-Brittannië een kortere reisafstand hebben voordat ze de service van Ambassador aan boord ervaren.

13. & 14. Havila Pollux en Havilla Polaris

Sinds 2003 bestaat Havila Shipping maar pas in 2021 mogen zij voor het eerst de Noorse postroute gaan varen tussen Bergen en Kirkenes. Zij gaan dit doen van 2021 tot 2030 met vier duurzame schepen die allen nieuw gebouwd zullen worden. In 2023, later dan gepland, komen de laatste twee de Havila Polaris en Havila Pollux in de vaart.

De route bestaat uit 34 dorpjes en havens die vaak kort bezocht worden door deze schepen, vaak de enige manier om snel post en goederen in deze dorpen te krijgen. De noordwaartse route duurt 7 dagen, van Bergen naar Kirkenes. De zuidwaartse route duurt 6 dagen, van Kirkenes naar Bergen. Je kunt ook deeltrajecten meevaren, van 2 of 3 dagen.

Cruises zijn boekbaar bij:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)