Cruisereiziger
Milieu

AIDAsol voor de eerste keer in vrijwel alle havens aan walstroom

Dankzij de groeiende infrastructuur voor walstroom in Noord-Europa heeft AIDA Cruises een nieuwe mijlpaal bereikt op haar weg naar een koolstofarme economie. Met AIDAsol kon het eerste cruiseschip in de AIDA-vloot tijdens haar reis van 16 tot 21 april 2023 al worden aangesloten op walfaciliteiten in vier van de vijf havens, in Rostock-Warnemünde (Duitsland), Aarhus (Denemarken), Kristiansand (Noorwegen) en Hamburg (Duitsland).

“AIDA laat zien wat vandaag al mogelijk is. Ons doel is om in de toekomst in alle havens waar haveninfrastructuur aanwezig is walstroom te kunnen gebruiken. Met onze investeringen in deze schone technologie ondersteunen we actief de doelen van het ”Fit for 55″-programma van de Europese Unie om tegen 2030 een overeenkomstige infrastructuur te bouwen in alle grote EU-havens, omdat we de energietransitie alleen samen kunnen realiseren”, zegt AIDA-president Felix Eichhorn.

De reis van AIDAsol begon met een première in Rostock-Warnemünde afgelopen zondag 16 april 2023. Tijdens een dubbel bezoek waren AIDAmar en AIDAsol de eerste twee cruiseschepen die op dezelfde dag gelijktijdig in een Duitse haven van groene stroom werden voorzien.

Slechts een dag later volgde nog een première: in Aarhus, Denemarken, was AIDAsol het eerste cruiseschip dat wal- en boordintegratietests uitvoerde op de nieuw gebouwde faciliteit. De officiële opening van de eerste walstroomcentrale van Denemarken voor cruiseschepen staat gepland voor later dit jaar.

Tijdens de reis werd AIDAsol ook met succes voorzien van energie vanaf de wal tijdens haar stop in Kristiansand, Noorwegen, net als in 2022.

Vrijdagochtend arriveerde AIDAsol in Hamburg, haar thuishaven voor het zomerseizoen van dit jaar. Kort na het aanmeren bij het Cruise Center Altona werd het schip aangesloten op Europa’s eerste walstroomcentrale voor cruiseschepen en werden de hoofdmotoren uitgeschakeld.

AIDA Cruises overweegt het gebruik van deze milieuvriendelijke technologie bij de planning en bouw van haar schepen sinds 2004. Er zijn meer dan tien jaar verstreken sinds het bedrijf in staat is geweest om het gebruik van walstroom in reguliere werking te starten met een AIDA-schip in Hamburg Altona in 2017. Als blijk van haar betrokkenheid ondertekende de cruisemaatschappij in april 2022 een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic, een netwerk van 31 havens en bestemmingen, om walstroom te gebruiken in de havens van het Oostzeegebied.

AIDA Cruises investeert al jaren in duurzaam cruisen. Als onderdeel van de Carnival Corporation streeft het bedrijf naar een koolstofneutrale scheepsexploitatie voor zijn vloot tegen 2050. Naast het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) met lage emissie als een belangrijke overbruggingstechnologie, AIDA Cruises breidt het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals walstroom en batterijen verder uit. Samen met verschillende partners werkt AIDA Cruises intensief aan oplossingen voor het gebruik van brandstofcellen of regeneratieve en synthetische brandstoffen.

Interesse in cruisen met AIDA Cruises? Vraag een gratis offerte aan bij:

CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Captain Cruise Corendon 

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, of via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!