Cruisereiziger
Cruisemaatschappij

Holland America Line breidt in 2024 het aantal cruises met vertrek vanuit Nederland uit vanwege toenemende interesse

In navolging op het grote succes van de cruises met vertrekken vanuit Nederland dit jaar, zal Holland America Line het aantal vertrekken vanuit Nederland in 2024 verder uitbreiden met de twee nieuwste Pinnacle-klasse schepen uit de vloot. Vlaggenschip Rotterdam zal het gehele seizoen, van april tot en met september, vanuit haar thuisbasis Rotterdam rondreizen maken naar Noord-Europa, terwijl schip Nieuw Statendam vanaf 20 juli vanuit Amsterdam cruises aanbiedt. Schip Zuiderdam zal op haar beurt rondreis cruises voor haar rekening nemen met vertrek vanuit IJmuiden.

Uitbreiding capaciteit

In 2024 voorziet Holland America Line 24 rondreizen versus 22 in 2023. Dit komt neer op maar liefst 63.000 bedden volgend jaar in vergelijking met de 57.000 bedden dit jaar. In 2024 zijn er 18 rondreis cruises vanuit Rotterdam gepland met schip Rotterdam, 2 rondreis cruises met schip Zuiderdam vanuit IJmuiden, 3 rondreis cruises met schip Nieuw Statendam vanuit Amsterdam en 1 rondreis cruise met Nieuw Statendam vanuit Rotterdam. Meer en meer Belgische en Nederlandse reizigers, waaronder ook de ‘new to cruisers’, hebben het gemak ontdekt om in Nederland aan boord te gaan. Met de uitbreiding van de capaciteit speelt Holland America Line in op deze trend.

Rondreis cruises vanuit Nederland: een succesformule

De Nederlandse cruisehavens Rotterdam en Amsterdam zijn vanuit België makkelijk en snel bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto. Een ander groot voordeel van rondreis cruises vanuit Nederland is dat je geen vlucht moet boeken en je hoeft je koffer maar één keer uit te pakken.

Het Nederlandse karakter van Holland America Line met deels Nederlandssprekend personeel en Nederlandstalige dagprogramma’s en menu’s zijn eveneens een grote plus voor reizigers uit Nederland en België. “Dit jaar, 2023, merken we goed dat deze formule met vertrek van dichtbij huis bekender en gewilder wordt. Het is een zeer comfortabele manier van reizen, maar ook prijs/kwalitatief interessant. Het grote succes van dit jaar is een goede indicator voor volgend jaar. Het is daarom raadzaam om tijdig te reserveren voor een cruise in 2024 met vertrek vanuit Nederland met volgend jaar dan ook nog eens met de twee nieuwste schepen uit de vloot”, aldus Nico Bleichrodt, vice-president international sales van Holland America Line.

Nieuwigheden Europees cruiseseizoen 2024

Nieuw en uniek is het feit dat gasten volgend jaar op de twee nieuwste schepen van Holland America Line zullen kunnen genieten van een cruise mét vertrek vanuit Nederland, met de Nieuw Statendam en Rotterdam. Ook de Zuiderdam zal zich hierbij gaan aansluiten met enkele cruises vanuit IJmuiden.

Nieuwe routes met de Rotterdam

Eveneens nieuwe cruises maar dan met vertrek vanaf Rotterdam zijn de nieuwe rondreis cruises 7 nachten durende Smaak van Noorwegen en Schotland  (vertrek 27 april) langs Eidfjord, Hardangerfjord, Stavanger, Shetland Eilanden en Edinburgh en de 7 nachten Scandinavische Fjorden en hoofdsteden langs Kopenhagen, Oslofjord, Oslo, Frederikstad, Farsund (vertrek op 24 augustus).

Het vlaggenschip van Holland America Line, Rotterdam (VII), zal volgend jaar van 27 april tot 28 september de stad Rotterdam als thuishaven hebben voor met name 7-daagse cruises naar o.a. Noorwegen, IJsland, Noordkaap, Groot-Brittannië, Schotland, Ierland en de Baltische Staten.

“Dat Rotterdam VII voor langere tijd naar Rotterdam komt volgend jaar, wordt met veel enthousiasme ontvangen. Hoe mooi is het niet dat het schip dat de naam Rotterdam draagt, ook daadwerkelijk kan vertrekken uit haar thuishaven. De naam Rotterdam is al 150 jaar sterk verbonden met Holland America Line en uiteraard zijn wij er bijzonder trots op dat ze naar hier komt. Voor onze gasten kent een vertrek uit Rotterdam alleen maar voordelen”, aldus Bleichrodt.

Overzicht van de 2024 rondreis cruises met schip Rotterdam vanuit (en retour naar) stad Rotterdam:

 • Nieuw ‘7 Nachten rondreis kennismakingscruise Smaak van Noorwegen en Schotland’ (vertrek 27 april2024)
 • Nieuw  ‘7 Nachten Scandinavische Fjorden en hoofdsteden ‘(vertrek 24 augustus)
 • ‘7 Nachten Noorse Legenden’ langs de prachtige Noorse fjorden Eidfjord, Hardangerfjord, Geiranger en Bergen (vertrek op 4 mei, 25 mei, 22 juni, 27 juli, 17 augustus, 21 september). Deze 6 cruises kunnen qua routes van elkaar verschillen per afvaartdatum.
 • ‘7 Nachten Vikingsaga’s’ langs het Oslofjord, Oslo, Kristiansand, Stavanger en het adembenemende Sognefjord (vertrek op 1 juni, 29 juni, 20 juli, 14 september). Deze 4 cruises kunnen qua routes van elkaar verschillen per afvaartdatum.
 • ‘14 Nachten Groot-Brittannië, Schotland en Ierland’ met o.a. stops nabij Edinburgh, Inverness, Isle of Lewis en Skye, Belfast, Dublin, Liverpool en Cork (vertrek op 11 mei en 3 augustus)
 • 14 Nachten Baltische cruise ‘Parels van de  Baltische Staten’ naar Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Estland en Duitsland (28 september)
 • ‘14 Nachten Noordelijke Eilanden’ met stops in Noorwegen, IJsland en Schotland (vertrek op 6 juli en 31 augustus)
 • 14-daagse Noordkaap en de Middernachtzon naar Noorwegen (oa met Alesund, Noordkaap, Lofoten), Schotland (Shetland Eilanden, Isle of Skye, Inverness, Edinburgh) met vertrek op 8 juni.

Nieuwe routes met de Nieuw Statendam

De Nieuw Statendam, het zusterschip van Rotterdam en eveneens van de Pinnacle-klasse, zet na een trans-Atlantische oversteek op 7 april koers naar Rotterdam voor de 14 Nachten Allure Van De Canarische Eilanden rondreis cruise (vertrek 21 april).

In de weken nadien vaart Nieuw Statendam voor een aantal cruises vanuit de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, naar de Baltische Zee, de Noordkaap, IJsland, Groenland, Schotland en Ierland. Op 20 juli meert ze aan in Amsterdam vanwaar ze drie rondreizen naar Noord-Europa zal aandoen.

Op 7 september 2024 neemt Nieuw Statendam afscheid van de haven van Amsterdam om het Europese seizoen af te sluiten in de Middellandse Zee tijdens een 14 Nachten Iberisch avontuur met stops in onder meer Spanje en Portugal. 

Overzicht van de 2024 cruises met schip Nieuw Statendam vanuit (en retour naar) Nederland:

 • Nieuw: ‘14 Nachten Allure Van De Canarische Eilanden’ (vertrek uit Rotterdam op 21 april) met stops in Madeira, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote.
 • 14 Nachten IJslandse en Schotse Legendes  (vertrek uit Amsterdam 20 juli) naar IJsland en Schotland, met twee dagen in Reykjavik en een stop in Stavanger.
 • Nieuw: ‘21 Nachten Ultieme Viking Ontdekkingscruise’ (vertrek uit Amsterdam 3 augustus) naar Noorwegen (Hardangerfjord), de Shetland Eilanden, IJsland (Akureyri, Isafjordur, een nacht Reykjavik ), Groenland (Nanortalik en Qaqortoq), de Faeröer Eilanden, en Schotland (Isle of Lewis, Invergordon, Edinburg).
 • 14-daagse Noordkaap en Middernachtzon cruise (vertrek uit Amsterdam 24 augustus) langs de Noorse kust en Lofoten tot aan de Noordkaap, gevolgd door Schotland.

Zuiderdam vanuit IJmuiden

Op 25 mei vaart de Zuiderdam de 14 Nachten Parels Van De Baltische Staten, een Noord-Europa cruise die Noorwegen, Duitsland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken verkent, gevolgd door de 21 Nachten Ultieme Viking Ontdekkingscruise (vertrek 8 juni) rond IJsland, Groenland en Schotland, beide rondreizen vanuit IJmuiden. De twee routes kunnen worden gecombineerd tot een 35-daagse reis die 10 landen, 23 havens en een uitstekende bestemming voor de zomerzonnewende omvat.

Zuiderdam vaart van IJmuiden naar Boston op 29 juni op een 21 Nachten Vikingspassage cruise die Noorwegen, IJsland, Groenland en Canada verkent. Dit vertrek kan worden gecombineerd met Zuiderdam‘s 17 Nachten Vikingreis (20 juli) om een 42-daagse Collector’s Voyage te maken met 21 unieke havens en 26 calls.

Bekijk alle cruises bij:

ANWBCaptain Cruise Corendon – Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Holland America Line breidt in 2024 het aantal cruises met vertrek vanuit Nederland uit vanwege toenemende interesse

 • Als er gelukkig ook steeds meer Belgen met de HAL gaan cruisen, waarom niet een extra Belgisch tintje aan het pakket toevoegen en in de serviceverlening met bijvoorbeeld Belgische pralines, biertjes en andere culinaire heerlijkheden ? EN Rotterdam mag de vlag wel uithangen nu de HAL eindelijk beseft dat men misschien te lang op Amsterdam gericht heeft en men daar blijkbaar de toeristen liever kwijt zijn dan rijk en dus ook de schepen waaronder die van de HAL. Dus Rotterdam verhoog je veiligheids status in de stad en voorkom onnodig onveiligheidsgevoel en geef het toerisme een extra impuls in de bakermat van de Holland Amerika Lijn !

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger