Cruisereiziger
Cruiseterminal

Barcelona verplaatst kleine cruiseschepen naar grote cruiseterminals

Barcelona gaat haar aantal aanlegplaatsen bij het World Trade Center verminderen en verplaatst cruiseschepen naar andere terminals. Zo zullen de plekken bij het World Trade Center niet langer beschikbaar zijn voor kleinere schepen. Dit gaat al in op 22 oktober. Rederijen zoals Azamara, Oceania Cruises, Silversea met hun kleinere schepen, alsook jachten liggen daar.

Geplande afspraken voor verplaatsing

Reden voor deze aanpassing zijn afspraken tussen de havenautoriteiten en gemeentelijke lokale autoriteit die al in 2018 gemaakt zijn om de twee kleine cruiseterminals te sluiten. In plaats van deze twee terminals, gaan twee nieuwe terminals gebouwd gaan worden bij de al bestaande cruiseterminals aan de Moll Adossat. Daar zijn momenteel 5 terminals. Deze terminals, genummerd van A tot en met E, bieden momenteel plek aan de grotere cruiseschepen. Nummer 6 en 7 staan in de planning. Onlangs is de aanbesteding voor cruiseterminal nummer 7 gestart.

De ruimte die vrijkomt, krijgt een publieke functie (denk aan bijvoorbeeld winkelgebied, kantoren, entertainment etc.) en wordt door de havenautoriteiten aan de stad terug gegeven. Een trend die al gaande is sinds de Olympische Spelen in 1992.

Fout, groep bestaat niet! Controleer de code! (ID: “11”)

Alternatieve cruiseterminals in Barcelona

De kleine schepen zullen nu ook bij de grotere cruise terminals moeten aanmeren, bij de Moll Adossat. Deze liggen iets verder weg van het centrum en de Ramblas. De passagiers van cruiseschepen bij het World Trade Center, zullen dus niet meer wandelend de stad in kunnen, maar zullen gebruik moeten gaan maken van de lokale cruisebussen (enkele euro’s) om snel van de grote cruiseterminals in het centrum te komen.

De havenautoriteiten zijn bovendien daar gericht bezig om walstroom aan te gaan bieden aan cruise- en ferryschepen, zodat de schepen volledig emissieloos aan de kade kunnen liggen. In 2022 werd hierover een convenant getekend die ervoor moet zorgen dat in 2026 de eerste schepen aan walstroom kunnen. Veel cruiseschepen hebben inmiddels de verbindingen beschikbaar om hiervan gebruik te maken. Enige tijd geleden had de stad ook al het aantal maximum cruiseschepen verlaagd van 10 naar 7 per dag.

Rederijen gebruiken Barcelona graag als instaphaven vanwege de goede bereikbaarheid. De internationale luchthaven ligt redelijk dichtbij en veel mensen kiezen ervoor om een aantal dagen voor of na hun cruise in Barcelona te blijven. Vrijwel alle rederijen die in de Middellandse Zee varen, doen de populaire stad Barcelona aan.

Wil je meer weten over Barcelona als cruisehaven? Lees dan onze uitgebreide gids over Barcelona.

Alles over de cruise haven Barcelona >>

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Barcelona verplaatst kleine cruiseschepen naar grote cruiseterminals

  • jammer voor Azamara Sebourn ed.

Reacties zijn gesloten.