Cruisereiziger
Persoonlijke blogVoorbereiding

Heb ik een visum nodig als ik op cruise ga?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. In dit artikel worden de meest gestelde vragen omtrent visa behandeld. Heb je een (veel gestelde) vraag over een visum voor je cruise die ontbreekt in dit overzicht? Neem dan contact op met ons via info@cruisereiziger.nl. Zodoende kunnen we op jouw vraag reageren en, indien deze vraag vaker gesteld wordt, deze toevoegen op deze pagina!

 

Algemeen

De onderstaande vragen gaan over algemene vragen over visums. Zo is het aanbevolen om altijd een paspoort mee te nemen dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst én dat kinderen ook vaak een paspoort en visum/reistoestemming nodig hebben.

Hoe lang van te voren moet ik een visum aanvragen?

Dat is afhankelijk van waar je naartoe reist. Sowieso is het verstandig om via Nederland Wereldwijd te controleren of er een visumplicht geldt voor de landen die je wenst te bezoeken. Indien je een visum nodig hebt, kun je deze via de ambassade of eenvoudig online via VisumBuitenland.nl aanvragen. Ook kan het visum soms bij aankomst worden verkregen.

Indien een visum verplicht is, zijn er verschillende methoden (en daarmee ook verschillende wachttijden) om het visum aan te vragen. Deze behandelen we onderstaande:

Visa on Arrival

Het Visa on Arrival vraag je aan bij aankomst in het land. Echter heeft niet ieder land of iedere aankomstlocatie een Visa on Arrival (VOA). Controleer daarom tijdig voor je cruise of het visum ook bij aankomst kan worden aangevraagd en, zo ja, waar je dit kunt doen. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat je soms lang moet wachten bij de visumbalie en/of het immigratiekantoor waar je het visum dient aan te vragen. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door drukte/lange wachtrijen, de tijd die je nodig hebt om de visumaanvraag ter plekke in te vullen en de tijd die de immigratieambtenaren nemen om uw visumaanvraag te keuren. De wachttijd voor het VOA kan oplopen tot enkele uren.

Visum vooraf online aanvragen

Indien het Visa on Arrival geen mogelijkheid is, of wanneer je het visum eerder in bezit wenst te hebben (en hiermee wenst om de mogelijke drukte bij het VOA te ontlopen), kun je in veel gevallen ervoor kiezen het visum voor vertrek online aan te vragen. In sommige gevallen kan dit visum verkregen worden via de website van de immigratiedienst van het land.

Echter krijg je hierbij geen ondersteuning in uw visumaanvraag. Indien je kiest voor een visumbureau zoals VisumBuitenland ben je ervan verzekerd dat je altijd ondersteuning kunt krijgen bij de visumaanvraag en dat de visumaanvraag gecontroleerd wordt op veel voorkomende fouten. Zo wordt ervoor gezorgd dat je op tijd een geldig visum voor de cruise ontvangt.

De wachttijd voor een visum via VisumBuitenland varieert. Het visum wordt uiteindelijk altijd toegekend door de immigratiedienst van de reisbestemming. VisumBuitenland bemiddeld als tussenpersoon en zorgt dat je visumaanvraag in goede orde wordt ingediend. Hoe lang het duurt alvorens het visum gekeurd wordt door de immigratiedienst, verschilt per bestemming. Voor bestemmingen zoals Amerika en Canada is dit vaak binnen één dag, maar bij bestemmingen zoals India en Vietnam kan de verwerking soms wel een week in beslag nemen.

Tip! Je kunt het online visum al zo ver van te voren aanvragen als je wilt. Indien nodig, zet VisumBuitenland de aanvraag in de wacht zodat de geldigheidsduur van het visum overeenkomt met je reisplannen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je altijd over een geldig visum beschikt bij aankomst. Dit is met name voor wereldcruises ideaal 🙂

RotterdamKan ik vanuit het buitenland een visum aanvragen?

Ja, je kunt ook vanuit het buitenland een visum aanvragen. Bij een Visa on Arrival moet dit bij aankomst in het land. Ben je op cruise en wil je het visum online aanvragen, dan is dit ook geen probleem. Je kunt het visum online aanvragen via VisumBuitenland, maar houdt er wel rekening met de wachttijden/levertijden alvorens de aanvraag wordt toegekend. Zodoende nogmaals het advies om voor vertrek te controleren of je een visum nodig heeft en, zo ja, deze tijdig aan te vragen, dus al ruim voor vertrek van je cruise!

Bestemmingen

De onderstaande vragen hebben betrekking tot specifieke bestemmingen. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met ons via info@cruisereiziger.nl. Het is aanbevolen om altijd een paspoort mee te nemen dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst én dat kinderen ook vaak een paspoort en visum/reistoestemming nodig hebben.

Heb ik een visum nodig voor China?

Reist je in de periode tussen 1 december 2023 en 30 november 2024 naar China, dan heb je geen visum nodig. Indien je meer dan 24 uur in China verblijft, dien je je echter wel te registreren bij een lokaal politiekantoor (Public Security Bureau).  Met de registratie mag je maximaal 15 dagen in het land te verblijven. Indien je in China in een hotel verblijft, wordt de registratie verzorgd door het hotel.

Heb ik een visum nodig voor India?

Ja, om India te mogen betreden heb je altijd een visum nodig. De beste optie voor een cruisereis is het double-entry visum van 30 dagen. Met dit visum mag je India bezoeken voor toeristische doeleinden en mag je tweemaal het land inreizen. Ideaal als je na het bezoek aan India, doorreist naar een ander land en op een later moment weer in India arriveert. Uiteraard is het visum ook geschikt voor een enkel bezoek. Het visum is gemakkelijk online voor vertrek aan te vragen via www.visumbuitenland.nl/india.

Heb ik een visum nodig voor Qatar?

Ja, voor Qatar heb je een visum nodig. Hoewel je zonder visum naar Qatar mag reizen, moet je bij aankomst wel een visum aanvragen. De meest gemakkelijke manier om dit te doen is via de website van de immigratiedienst van Qatar. Voor meer informatie over hoe je dit visum aan kunt vragen, zie: https://visitqatar.com/intl-en/practical-info/visas/visa-details.

Heb ik een visum nodig voor de Verenigde Staten?

Ja, om de Verenigde Staten te mogen bezoeken, dien je voor aankomst in het bezit te zijn van een ESTA, ongeacht of je per cruise of per vliegtuig (en dan daarna op een cruiseschip stapt) in de Verenigde Staten aankomt. 

Het ESTA is een elektronische reistoestemming welke gekoppeld wordt aan je paspoortnummer. De verwerking van uw ESTA-aanvraag duurt enkele uren tot dagen en zonder deze elektronische reistoestemming mag je de Verenigde Staten niet betreden. Het ESTA is geldig voor 2 jaar, geeft recht op een verblijf van maximaal 90 aaneengesloten dagen en met deze reistoestemming mag u ook meermaals het land inreizen (multiple-entry). Vraag het ESTA eenvoudig online aan via https://visumbuitenland.nl/amerika.

 

 

Lees nog meer tips over visums in andere landen >>

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)