Alles wat je moet weten over cruisen en visums

Ook als je cruist op een cruiseschip, heb je soms een visum nodig voor een haven waar je maar 1 dag bent. Afhankelijk van welk land dat is, kan je een visum voor een dag eenvoudig bij de havenautoriteiten verkrijgen of je moet je deze (ver) van te voren aanvragen bij een ambassade of visumbemiddelaar. De cruisemaatschappij regelt voor jou hierin niets of heel weinig. Zeker voor een wereldcruise of een cruise naar niet-Westerse landen moet je dit van te voren goed uit zoeken!

Heb ik een visum nodig voor 1 dag?

Ook als je cruisepassagier bent, heb je voor sommige landen een visum nodig. Dit geldt voor jou als volwassene, maar ook voor meereizende kinderen. Een visum wordt online of op papier verstrekt. Gelukkig hebben steeds meer landen de mogelijkheid deze digitaal aan te vragen.

Als je 1 dag of zelfs maar een paar uur in een visumplichtig land/haven bent, heb je een visum al nodig. Het is jouw entreeticket om het land binnen te komen. Let wel op dat je altijd nog een reisdocument zoals paspoort of identiteitsbewijs nodig hebt.

Heb ik een visum nodig als ik op een georganiseerde excursie ga?

Ja, altijd.  Hier begint ook tevens de onduidelijkheid. Voor een beperkt aantal bestemmingen, is een visum bij je excursie inclusief. Dit is het geval bij St. Petersburg, Rusland.

Europees Continent

Rusland

Belangrijk voor een bezoek aan Rusland is dat je een visum in je bezit hebt zodra je aan land gaat. Je hebt daarvoor drie mogelijkheden:

1) Boek een excursie op je cruiseschip, je hoeft van tevoren geen apart visum aan te vragen maar je gaat mee op het groepsvisum dat geregeld is door je cruisemaatschappij.

2) Boek een excursie bij een gekwalificeerd excursie-organisator in St. Petersburg. Hiervoor geldt meestal ook (vraag dit na!) dat je mee kan liften op het groepsvisum omdat je een excursie maakt.

3) Wil je zelf op pad? Regel dan ruim van te voren een visum voor Rusland in Nederland/België.

Turkije

In Turkije meren cruiseschepen in bijvoorbeeld Istanbul of Kusadasi aan. Je hebt geen visum nodig als je korter dan 72 uur aan land gaat.  (stand 2019) Ben je langer in Turkije, bijvoorbeeld tijdens een Blue Cruise, dan heb je wel een visum nodig. Vraag nu het visum voor Turkije aan.

Noord- en Zuid-Amerika

USA

Voor elk bezoek aan de Verenigde Staten heb je een ESTA nodig. Voor het vliegen en het cruisen vraag je deze tijdig online aan. Wanneer je vliegt naar Amerika om daar op een cruiseschip te stappen, heb je het ESTA al voor het vliegen nodig. Op het vliegveld wordt er naar gevraagd voordat je op het vliegtuig mag stappen. Vraag het ESTA aan op de Officiële Esta site aan of in het Nederlands via Visum365.

Canada

Voor elk bezoek aan Canada heb je een eTA nodig. Voor het vliegen én het cruisen vraag je deze tijdig online aan. Wanneer je vliegt naar Canada om daar op een cruiseschip te stappen, heb je het eTA al voor het vliegen nodig. Op het vliegveld wordt er naar gevraagd voordat je op het vliegtuig mag stappen. Bij het boeken van een Alaskacruise heb je een eTA nodig als je vanuit Vancouver vertrekt. Daarnaast heb je ook een ESTA (zie hierboven bij Amerika) nodig omdat je in Alaska bestemmingen gaat bezoeken.

Vraag het eTA aan op de Officiële eTA site aan of in het Nederlands via Visum365.

Cuba

Wanneer je aan land gaat in Cuba, heb je een visum nodig. Deze kan je vooraf regelen in Nederland bij het Consulaat in Rotterdam. Bij verblijf korter dan 30 dagen is een Tourist Visa voldoende. Er zijn rederijen (Royal Caribbean e.a.) die een visum voor je kunnen verzorgen aan boord. Dat kost ongeveer $75. Let goed op de voorwaarden van de rederij. Zo ben je verplicht een Amerikaans ESTA of een Canadees eTA te hebben, anders kan de rederij het visum niet voor je regelen.

(andere landen volgen)

Miriam

Miriam is ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ook het minder bekende riviercruisen heeft een plek in haar hart gekregen.