Cruisereiziger
Goede doelen

MSC Group, MSC Foundation en Mercy Ships laten nieuw ziekenhuisschip bouwen

Een overeenkomst tussen MSC Group, MSC Foundation en de liefdadigheidsinstelling Mercy Ships International bereidt de bouw voor van een gloednieuw ziekenhuisschip dat jaarlijks gratis chirurgie en training zal verstrekken aan duizenden mensen in Afrika.

Op 8 april rondden de voorzitter van MSC Group en MSC Foundation, kapitein Gianluigi Aponte, Diego Aponte, voorzitter van MSC Group en lid van de raad van bestuur van MSC Foundation, en oprichter Don Stephens van Mercy Ships een overeenkomst af om dit nieuwe project te starten met een flinke donatie van MSC Foundation. Alle partijen willen hiermee de toegang tot kritieke gezondheidszorg voor de komende generaties ondersteunen.

“Ik heb een deel van mijn kindertijd en vroege jaren doorgebracht in de scheepvaartindustrie in de Hoorn van Afrika, een regio die me nauw aan het hart ligt. Ik heb uit eerste hand de uitdagingen gezien waarmee veel lokale gemeenschappen daar worden geconfronteerd, en dit heeft mijn overtuiging gevormd dat het verbeteren van de beschikbaarheid van gezondheidszorg een echte en blijvende impact voor hen zou hebben. Het is buitengewoon bevredigend geweest om met Don te werken en deze cruciale ondersteuning te bieden via zijn unieke organisatie Mercy Ships. Onze samenwerking heeft al buitengewone resultaten opgeleverd en nu staan we op het punt om hun vloot uit te breiden om deze ondersteuning te vergroten. Ik kijk er echt naar uit om dit nieuwe schip te zien uitvaren om meer gemeenschappen in heel Afrika te helpen” aldus kapitein Aponte, oprichter van de MSC Group.

Mercy Ships

Sinds de oprichting van Mercy Ships in 1978 heeft de organisatie meer dan 117.000 transformationele gespecialiseerde chirurgische ingrepen uitgevoerd. Deze chirurgische ingrepen omvatten maxillofaciale reconstructies, contractuurvermindering voor ernstige brandwonden, correctie van orthopedische problemen bij kinderen, reparatie van gespleten lippen en gehemelten, oogheelkunde en tandheelkundige diensten. Mercy Ships, een niet-gouvernementele organisatie, zet zich ook in om de capaciteiten van lokale gezondheidszorgsystemen te vergroten door middel van duurzaam ontworpen chirurgische onderwijs-, opleidings- en voorlichtingsprogramma’s. Mercy Ships heeft aanvullende training gegeven aan meer dan 54.300 lokale professionals in hun vakgebied.

Door de vloot uit te breiden met een nieuw, speciaal gebouwd ziekenhuisschip, ontworpen volgens dezelfde specificaties als de Global Mercy met een focus op speciale trainingsruimtes, kan Mercy Ships haar capaciteit vergroten om samen te werken met gastlanden op het gebied van training en belangenbehartiging.

De noodzaak om de toegang tot chirurgische zorg en chirurgisch onderwijs in Afrika ten zuiden van de Sahara te versnellen, blijft overduidelijk. In zijn welkomstwoord op de recente conferentie van het West African College of Surgeons (WACS) in Freetown verklaarde vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh van Sierra Leone dat het land nog steeds worstelt met 91% onvervulde chirurgische behoeften. Hij benadrukte de reeds geboekte vooruitgang en drong aan op samenwerking om de chirurgische tekorten aan te pakken.

Don Stephens, oprichter van Mercy Ships, bevestigde de visie van Mercy Ships om Afrikaanse landen te voorzien van veilige chirurgische zorg en onderwijs.“De investering van velen over de hele wereld in een vloot ziekenhuisschepen zal worden versterkt door de toekomst van ons nieuwe op maat gemaakte schip. De missie van Mercy Ships om Hoop en Genezing te brengen is alleen mogelijk door de vrijgevigheid van onze partners en vrijwillige bemanning, en de voorziening van God. Vandaag ben ik MSC dankbaar voor hun steun.”

Het exploiteren van ziekenhuisschepen houdt in dat grote hoeveelheden essentiële voorraden over oceanen en zeeën worden vervoerd om chirurgische en trainingsactiviteiten continu te ondersteunen. MSC en Mercy Ships zijn sinds 2011 partners, waarbij de MSC Group zorgt voor logistieke ondersteuning en containerlevering van voorraden in alle havens waar de schepen worden ingezet. De infrastructurele ondersteuning en logistieke expertise die door de teams in Afrika wordt geboden, varieert van MSC’s lokale scheepsagentschap en MSC- en TiL-terminals voor de afhandeling van vracht tot de logistieke diensten, opslag en binnenlandse transportdiensten van MSC en MEDLOG. Daarnaast heeft MSC uitgebreid technisch advies en ervaring geboden ter voorbereiding op het nieuwe schip, waarbij zij samenwerken met Mercy Ships om een ontwerp te ontwikkelen dat de efficiëntie voor de behoeften van de organisatie zal verbeteren.

Nieuw ziekenhuisschip

Het nieuwe schip heeft leefruimtes voor ongeveer 600 bemanningsleden en gasten aan boord. Het ziekenhuis zal twee dekken en 7.000 vierkante meter beslaan, met zes operatiekamers, een volledig uitgerust laboratorium en ultramoderne trainingsruimtes zoals een simulatielab. Dit maakt het voor Mercy Ships mogelijk om lokale chirurgische systemen te versterken tijdens de 10 maanden dat het in de haven ligt.

Gert van de Weerdhof, CEO van Mercy Ships zei: “Dit nieuwe ziekenhuisschip brengt state-of-the-art apparatuur en faciliteiten om de naties die we dienen te ondersteunen. Dit nieuwe schip en haar toekomstige bemanning zullen het mogelijk maken om te voldoen aan chirurgische behoeften, terwijl gastlanden worden ondersteund bij het ontwikkelen van gezondheidszorgsystemen met hun volgende generatie medische professionals.”

Diego Aponte, voorzitter van de MSC Group en lid van de raad van bestuur van de MSC Foundation, zei: “Ik ben altijd gepassioneerd geweest over Afrika en ik was getroffen door de buitengewone en eervolle aard van Don’s initiatief toen het voor het eerst werd gepresenteerd, en dit deed me op een significante manier betrokken willen worden. Mercy Ships biedt tastbare en concrete steun aan duizenden gezinnen in de regio, en met de belangrijke aanwezigheid van de MSC Groep daar hebben we de plicht om iets terug te geven aan de lokale gemeenschappen. Dit schip is weer een mijlpaal in onze visie om het Afrikaanse continent te ondersteunen bij het bereiken van een werkelijk welvarende en duurzame bestemming.

Daniela Picco, uitvoerend directeur MSC Foundation, zei: “We zijn ontzettend trots op onze steun aan Mercy Ships door middel van subsidies en donaties in natura en op de transformerende impact die hun gratis diensten en trainingen hebben gehad op 18.000 medische professionals en gemeenschapsleiders, en 30.300 patiënten van alle leeftijden door middel van 33.200 operaties sinds 2011.

“Toen de discussie begon met de oprichter van Mercy Ships, Don Stephens, om samen een nieuw schip te bouwen, was ik verheugd om deze baanbrekende verbintenis mogelijk te maken om Mercy Ships de komende decennia te begeleiden.”

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *