Bestemming Oostzee: In het spoor van Peter de Grote

(update 29-12-2017)

Hoe kouder, hoe ouder? Mm, dat is een veelgehoorde opmerking wanneer je vertelt dat je een cruise naar de Oostzee gaat maken. We namen zelf de proef op de som, wij, twee dertigers, op het schip Norwegian Sun naar de Oostzee. De leeftijd van de cruisereizigers viel erg mee, toch flink wat stellen en families. De gemiddelde leeftijd lag wel wát hoger dan in de Middellandse Zee, maar dat zorgde voor goede en interessante gesprekken van mensen die van het leven genieten. Inschepen deden we in Kopenhagen, een prettige overzichtelijke maar toch drukke stad aan de westkant van de Oostzee. De bestemmingen die wij aandeden, zijn erg populair bij vrijwel alle cruiseschepen: Warnemünde in Noord-Duitsland, Tallinn (Estland), St. Petersburg (Rusland), Helsinki (Finland) en tenslotte Stockholm (Zweden). Een cruise naar de Oostzee kan je ook maken vanuit Groot-Brittannië of zelfs Amsterdam en Rotterdam. Daarbij zijn Oslo en soms Gothenburg ook bezochte havens.

In de trein naar Berlijn

Het eerste gedeelte van de cruise bezochten we Warnemünde en Tallinn, beide 1 dag. Vooral in Warnemünde merk je dat veel mensen naar Berlijn gaan met een georganiseerde excursie, een lieve rit van bijna 3 uur er naar toe, een aantal uur om Berlijn in sneltreinvaart te bekijken en weer een rit terug van drie uur. Reken maar dat je een echte liefhebber moet zijn van Berlijn om er naar toe te willen. Beter is het om bijvoorbeeld een van de hanzesteden te bezoeken, Rostock of verder weg Wismar. Het strand van Warnemünde vormt ook een attractie an sich; een vissersdorp met een heerlijk breed wit zandstrand en echte Duitse Strandkörbe.

Tallinn, daarentegen bestaat uit UNESCO werelderfgoed huizen. Oude huizen, nauwe straatjes, veel stadswallen en nog meer torens. Een wandeling in je eigen tempo zorgt dat je er twee uurtjes mee bezig bent. Aardig en knus, dat zijn de juiste woorden.

Eindelijk!

De prachtigste bestemming van elke Oostzeecruise ligt helemaal aan het oosten van de Oostzee. Het hele schip zindert en iedereen heeft het erover: St. Petersburg. De stad waar je het liefst twee dagen wilt blijven. Veel cruisemaatschappijen bieden daarom twee dagen aan met een overnachting in de haven, een enkel schip gaat voor 1 dag, wat eigenlijk te kort is. Rusland, het land waar je je geen voorstelling van kan maken. Zorg in ieder geval dat je óf deelneemt aan een excursie óf zelf zorgt voor een visum. St. Petersburg is het land van Peter de Grote en de tsarenfamilie. Overal proef je zijn geur en loop je in zijn voetstappen. De paleizen, kerken en vooral de Hermitage zijn onuitwisbaar. Twee dagen in de stad zijn te snel voorbij. Gelukkig zijn er daarna nog havens waar de tijd heel langzaam gaat.

Schoonheid

Helsinki en Stockholm zijn echte watersteden. De inwoners zijn ontspannen en het leven lijkt in een lager tempo te liggen. Alles doet schoon aan, water alom. Ga op in het leven van de Finnen en de Zweden. Bezoek in het overzichtelijke Helsinki eens het Olympisch Stadion, je hebt het vrijwel voor jezelf. In Stockholm is een must-see het Vasa-museum waarin een oud Middeleeuws schip tentoongesteld is. Het schip werd in de jaren 50 van de vorige eeuw naar boven gehaald nadat het in de Middeleeuwen al na 2 km varen op de eerste tocht ooit, zonk. Voel en ruik de teer van het hout.

In Kopenhagen kwamen we na 10 dagen terug, heerlijk ontspannen en een vol hoofd met zoveel aanloophavens. Gelukkig kwamen we in Kopenhagen de Russische Peter de Grote weer tegen. Hij is ook de Oostzee doorgekruisd maar dan enkele eeuwen geleden. Ik geef hem geen ongelijk.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.