Cruisereiziger
Eten en drinkenSpecialiteitenrestaurant

‘Taste of De Librije’ op MS Koningsdam met nieuwe gerechten

Na succesvolle avonden van “Taste of De Librije” op enkele andere schepen introduceert rederij Holland America Line ook op het gloednieuwe MS Koningsdam dit culinaire feest. De Librije is het fameuze driesterren restaurant in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer. In 1993 wordt De Librije bekroond met haar eerste Michelinster. In 1999 volgt de tweede en daarmee is Jonnie de jongste tweesterrenkok in Nederland. In 2004 is De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster krijgt. Bij de ‘Taste of De Librije’ aan boord krijgen cruisepassagiers de gelegenheid om eenmalig per cruise te genieten van De Librije gerechten die speciaal worden klaargemaakt in de keuken van de Pinnacle Grill. Voor de Taste of De Librije geldt een toeslag van $69 dollar per persoon.

Jonnie Boer is tevens lid van het Culinary Council, met voorzitter en meesterkok Rudi Sodamin. De Culinary Council bestaat uit wereldberoemde koks om de culinaire ervaring aan boord richting te geven en te verbeteren. Elke kok in de Culinary Council draagt met geïnspireerde schotels van eigen signatuur bij aan de menu’s op de schepen.

Op de Koningsdam doopcruise waren Jonnie en Thérèse Boer speciale gasten tijdens een avond “Taste of De Librije” in de Pinnacle Grill waarbij een extra keukenbrigade van De Librije uit Zwolle overgekomen was naar Rotterdam om voor een uniek gezelschap te koken waaronder de ontwerpers van de Koningsdam, directeuren van Carnival Corporation en Holland America Line.

Hoge kwaliteit
Sinds 2013 wordt eenmaal per cruise de Pinnacle Grill omgevormd tot De Librije. De beste gerechten die door de keukenbrigrade in Zwolle geserveerd worden, zijn door Jonnie Boer naar de Holland America Line gebracht. En zeer succesvol. Na de Nederlanders hebben ook de andere nationaliteiten aan boord de gerechten in hun hart gesloten. Jonnie Boer is destijds niet over één nacht ijs gegaan om De Librije als eerst op het MS Rotterdam te brengen. Jonnie benadrukt wel dat het geen driesterren beleving kan zijn omdat er geroeien wordt met de riemen die je hebt.  “De kwaliteit van de Taste moet wel een bepaald niveau hebben”, aldus Jonnie Boer.  “De Taste of De Librije mag alleen van mij uitbreiden als ik zeker weet dat het goed komt.” De ingrediënten moeten perfect zijn en Boer wil dat deze bijzondere avonden georganiseerd worden als de ingrediënten ook echt geleverd kunnen worden. Buiten Europa vindt de Taste of De Librije dan ook niet plaats.

Op het MS Koningsdam heeft de keukenbrigade van de Pinnacle de beschikking over een eigen gedeelte van de immense galley. Voordat de koks aan de slag mogen met de Librije gerechten, leren zij alle ins en outs van het menu.  “De mensen komen bij mij in Zwolle in de keuken en worden drie dagen ondergedompeld in de Librijegerechten,” zegt Jonnie. Aan boord vaart er iemand uit de keuken van de Librije mee om de kwaliteit hoog te houden. De broer van Thérèse Boer, Ronald Tauch, staat momenteel in de keuken van het MS Koningsdam. Exact de juiste onderdelen moeten in bijvoorbeeld het voorgerecht Oysters on the Beach en op de juiste wijze worden opgemaakt tot in de perfectie.


Nieuwe gerechten

Op de menukaart van de Taste of De Librije staan dit jaar nieuwe gerechten. Onder andere een gerecht met langoustine met boemboe. “Een kok met roots uit Indonesië in de keuken van de Librije in Zwolle stelde een kruidenmengsel samen met boemboe voor de langoustine,” vertelt Jonnie enthousiast. Een andere topper is de Farmer Pigeon (zie 1e foto beneden), duif met hazelnoot, koolraap en ster anijs. Afgesloten wordt met het hemelse dessert Deconstructed Applepie, een uit elkaar gehaalde appeltaart. Het meest verrassend is het kaneelstokje op je bord, een creme van kaneel.

Beleving
Holland America Line wil graag dat de beleving in het restaurant net als die van De Librije in Zwolle is. Je ziet zoveel mogelijk elementen van De Librije. Vazen, serviesgoed en kleding van het personeel. Op het MS Koningsdam lopen de obers voor het eerst rond in nieuwe zwarte sloven met een nieuw logo uitgezocht door Thérèse Boer. Dit alles maakt dat de Taste of De Librije een bijzondere betaalbare avond uit is., geheel in de sferen van De Librije.

Koningsdam - Taste of De Librije
Cruisereiziger Miriam met Jonnie en Thérèse Boer

Nieuwsgierig naar een cruise met de Koningsdam? Kijk eens bij:

Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)