Lichte daling Nederlandse cruisepassagiers in 2016

Net als in de afgelopen 2 jaar daalde het aantal Nederlandse cruisepassagiers in 2016 wederom licht naar 101.000. Dit maakte vandaag branche-organisatie CLIA Netherlands bekend. Het aantal passagiers is  ten opzichte van 2015 met 3,7% gedaald. Van 106.000 in 2015 naar 101.000 in 2016. Oorzaken worden gezocht in bijvoorbeeld voor de Middellandse Zee de instabiele politieke situaties in diverse landen en vluchtelingenstroom richting Europa.

Nico Bleichrodt, voorzitter CLIA Nederland, licht de Nederlandse afname toe: ‘De vraag uit de grotere markten en met name uit Amerika verschoof door de geopolitieke situatie in het Middellandse Zeegebied  naar Noord-Europa, waarbij vooral cruises uit Nederland in trek zijn. Hierdoor is de capaciteit voor lokale verkopen van cruises met vertrek uit eigen land onder druk komen te staan.’

De groei in Europese passagiers ligt met name in Groot-Brittannië en in Duitsland. Daar steeg het aantal passagiers wederom. Het totale aantal Europeanen dat cruist, stijgt mede door die landen steeds elk jaar. Ruim 6,67 miljoen Europeanen cruisten het afgelopen jaar.

Nederlanders cruisen nog steeds het liefste naar de Middellandse Zee (38%). Op een goede nummer twee staat Noord-Europa (25%). Het Caribisch gebied blijft ook redelijk populair (15%).  Andere bestemmingen stijgen licht, van Zuid-Amerika tot Azië. De Nederlanders zijn redelijk reislustig. Ze cruisen gemiddeld 9,6 dagen.

De branche-organisatie CLIA gaat zich in 2017, net als afgelopen jaren inzetten om het cruisen bekender te maken met onder andere persberichten, nieuwsbrief, social media en uiteraard de bekende Oktober Cruisemaand.

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)