Cruisereiziger
AanmerenBestemmingenCruisemaatschappijCruiseschepen

Bestemming Oostelijke Middellandse Zee: zon en zee

Zon, zee en Griekse eilanden. Deze woorden beschrijven een cruise in het Oostelijke deel van de Middellandse Zee het beste. Net als in het Westelijke deel van de Middellandse Zee varen er in het Oostelijke deel van de Middellandse zee veel cruiseschepen die cruises maken van een week. Daarentegen zijn er ook langere cruises met interessante ongewone bestemmingen.

Route Holland America Line

Voor de Oostelijke Middellandse Zee geldt dat de gemiddelde leeftijd redelijk laag ligt; veel families met kinderen en stellen voelen zich thuis in het gebied. Het hele jaar wordt er dit gedeelte van de Middellandse Zee gevaren, toch zijn de beste reistijden net voor en na de zomer, zodat je de echte hitte vermijdt. ‘s Winters kan het met ongeveer 18C of hoger best lekker zijn.

Opstaphavens

Een populaire haven waar cruises beginnen is de prachtige stad Venetië. Ook is tegenwoordig Bari, dat boven de hak van Italië ligt, een opstapplaats voor vele cruises. Andere plaatsen waar je kan opstappen zijn bijvoorbeeld Piraeus (Athene, Griekenland), Istanbul (Turkije) of zelfs Malta. Vanuit Nederland is in ieder geval Venetië het gemakkelijkste aan te vliegen. De KLM vliegt op vliegveld Marco Polo en Transavia op het nabijgelegen vliegveld in Treviso. Van beide vliegvelden rijden er regelmatig bussen naar de stad voor een goede prijs.

Zon & Cultuur

Het Oostelijk Middellands Zeegebied is echt een combinatiecruise. Het weer is er geweldig en de steden bieden daarnaast veel cultuur. De Kroatische kust, de Griekse Eilanden en ook Turkije zijn prachtig voor zonaanbidders. Zeker als je de Griekse eilanden aandoet zoals Mykonos, Santorini, Kreta of Corfu. Deze eilanden bieden prachtige stranden en dorpjes met witte huisjes. Het kan er soms wel waaien. Schepen moeten soms tenderen omdat ze moeilijk aan de kade kunnen komen. In Mykonos-stad flaneer je door de prachtige witte straatjes en paadjes die omhoog lopen. Bezoek er de windmolens en voel je thuis in de stad die door de Grieken als mondain wordt gezien.

Santorini eiland vormde zich lang geleden; de Middellandse zee stroomt nu in de krater van een fontein. De kraterrand kan je beklimmen met ezeltjes of een kabelbaan. Santorini is het meest unieke eiland waar je met een cruiseschip kan aankomen.

Een groter eiland is daarentegen Kreta. Een dag is te kort. Maak dus een keuze uit een bezoek aan de hoofdstad Heraklion, het voormalige lepra-eiland Spinalonga of beklim de Smaria kloof in zes uur. Stranden zijn uiteraard niet te missen op Kreta.

Corfu biedt naast Corfu-stad ook prachtige stranden en biedt zeker mogelijkheden om wat sportiefs te doen als mountain biken.

Steden

Naast de zonbestemmingen biedt een cruise in het Oostelijk deel van de Middellandse Zee ook grote steden aan. Denk maar aan het prachtige Istanbul, de stad met Westerse en Oosterse invloeden die zoveel moois biedt dat enkele cruisemaatschappijen er zelfs twee dagen blijven. Piraeus vormt de aanleghaven voor Athene. Beklim de Akropolis en de kleine winkelstraatjes in de plaka, maar bezoek ook eens het Olympisch stadion!

De Turkse steden Efeze en Kusadasi worden regelmatig aangedaan zodat je als cruisepassagier het oude Efeze kan bezoeken, nog steeds een grote archeologische vindplaats van de gelijknamige oude stad die oorspronkelijk aan de zee lag.

Tot slot zijn de Kroatische steden Split en Dubrovnik ieder uniek. Split vanwege de prachtige boulevard en het Mediterrane sfeer en de autovrije stad Dubrovnik vanwege de rode daken en de stadsmuur erom heen.

Tenslotte

Cruisen in het Oostelijk Middellands Zee gebied bestaat uit een unieke combinatie: zonnige dagen op eilanden wisselen elkaar af met drukke steden. Voor gezinnen met kinderen of stellen die niet altijd zon of altijd cultuur zoeken, vormt dit gebied een goed alternatief.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Bestemming Oostelijke Middellandse Zee: zon en zee

  • Vanaf het Marco Polo vliegveld (zo heet het, en niet San Marco) kun je met de Alilaguna blauwe lijnboot helemaal tot bij de cruiseschepen (Stazione Marittima) komen voor 15 euro. Dat is een mooie, 90 minuten durende vaartocht rondom Venetie.
    http://www.alilaguna.it/lineablu.html
    Zelf ben ik met de Eurolines bus van Amsterdam naar Venezie gegaan, lang zit, maar goedkoop. Die bus stopt naast de PeopleMover op het Tronchetto en dat is maar een halte, met de PeopleMover, van het Tronchetto naar het Stazione Marittima.

  • Inderdaad, het vliegveld heet Marco Polo. Mooie tips! Meer info kan je ook vinden op het forum over Venetie.

    Groet, Miriam

Reacties zijn gesloten.