Cruisereiziger
BouwReisverslag

Debuut neue Mein Schiff 2: de totstandkoming

Cruisereiziger Miriam reist 3 dagen mee op uitnodiging van TUI Nederland op de gloednieuwe Mein Schiff 2.  De cruise gaat van het Duitse Bremerhaven naar Zeebrugge. Ze zal live verslag doen van alle (nieuwe) faciliteiten aan boord. Volg haar via de website, Facebook, Twitter en Instagram.  In dit artikel lees je alles over de Mein Schiff 2 tot standkoming.

Mein Schiff 2 of Neue Mein Schiff 2?

Eind januari is het nieuwe cruiseschip van het Duitse TUI Cruises, Mein Schiff 2, in de vaart gekomen. De nieuwe Mein Schiff 2 om precies te zijn.  TUI Cruises heeft al sinds 2011 een Mein Schiff 2 in gebruik, de omgebouwde Celebrity Mercury. Dat schip heeft inmiddels een andere naam gekregen: Mein Schiff Herz. Je mag dus nu met een gerust hart spreken van de Mein Schiff 2.

Passagiers mogen voor het eerst van de Mein Schiff 2 genieten tijdens de Vorfreudefahrt van 29 januari tot en met zondag 3 februari 2019. Het zesde nieuwbouwschip zal in vele opzichten op haar vijf zusjes lijken.  Net als de Mein Schiff 1 zal de Mein Schiff 2 wél 20 meter langer worden dan de eerdere nieuwbouw schepen. Ze is in totaal 315,7 meter lang en 35,8 meter breed. De verlenging van 20 meter zorgt ervoor dat er ongeveer 350 meer gasten mee kunnen. Desondanks blijft ruimte centraal staan voor de gasten bij TUI Cruises.

De bouwstart van de ‘neue’ Mein Schiff 2

Bij oplevering van de Mein Schiff 2 (2,894 passagiers, 1.447 hutten, 1.100 bemanningsleden) op 22 januari door scheepsbouwer Meyer in het Finse Turku is er een eind gekomen aan een bouwproces dat ongeveer 23 maanden in beslag nam en dat sneller als verwacht ging! De constructie van het schip begon in februari 2017. Tegelijkertijd met de kiellegging van Mein Schiff 1 werd het eerste bouwblok van de Mein Schiff 2 gelegd. 7 maanden later, op 5 oktober 2017 werd ook de kiel gelegd van de Mein Schiff 2 tijdens een feestelijke ceremonie. Het betekende het plaatsen van het eerste blok van het schip en volgens traditie in de scheepsvaart, het plaatsen van een symbolische munt in het centrale blok van het schip.

Tewaterlating

Op 31 mei 2018 raakte de Mein Schiff 2 voor de eerste keer het water. Altijd een spannend moment wanneer er in dit geval, 300 miljoen liter water het droogdok instroomt. Nadat het water hoog genoeg stond, werd het schip voorzichtig naar een afbouwpier gesleept. Daar vond de verdere afbouw plaats met de inrichting van de binnen- en buitenruimtes van het schip. Inmiddels was wel duidelijk dat de bouw sneller ging als gepland. Wist je trouwens dat het bouwcontract voor dit schip een andere naam stond? Eerst zou dit de Mein Schiff 8 gaan worden.

De Mein Schiff 2 zal bekend staan om haar designer inrichting. Nog nooit eerder heeft de rederij 5 designers (waaronder Designstudio Aisslinger, Patricia Urquiola, Tillberg, 3Deluxe en cm-DESIG) uitgenodigd om ruimtes in te richten.

Succesvolle testen

De allereerste proefvaart stond in november 2018 op de planning. Op 19 november mocht de Mein Schiff 2 het ruime sop kiezen. Een team van officieren en ingenieurs beproefden succesvol de technische en mechanische systemen van het schip. Het personeel en werknemers legden daarna de laatste hand aan het schip.

Op 5 januari kwam aan het begin van de middag de nieuwe Mein Schiff 2 voor de eerste keer aan in de Duitse havenstad Kiel. Daar vonden aan de Ostseekai de laatste afrondende bouwactiviteiten plaats voor de overdracht van de Duitse scheepsbouwer Meyer aan TUI Cruises op 22 januari. Het schip is daarmee 2 maanden éérder dan oorspronkelijk gepland, opgeleverd.

Doop

Op 9 februari 2019 zal de Mein Schiff 2 worden gedoopt in de Portugese hoofdstad Lissabon. De 12-daagse doopcruise start op 3 februari 2019 vanuit Bremerhaven en eindigt op 15 februari 2019 in Las Palmas (Gran Canaria). Carolin Niemczyk wordt de doopmoeder van de nieuwe Mein Schiff 2. De zangeres is samen met toetsenist Daniel Gruenberg Glasperlenspiel, een Duits electropop-duo uit Stockach. Vorig jaar trad ze al op aan boord van de ‘oude’ Mein Schiff 2. Ter ere van de doop heeft het duo exclusief een lied opgenomen met de titel ‘Unsere Zeit‘ [vert.:Onze tijd]. Het lied weerspiegelt het gevoel dat je hebt aan het begin van een Mein Schiff-cruise.

Routes

Na de doopcruise vaart het schip vijf 7-daagse cruises van en naar Gran Canaria. Eind maart 2019 reist de nieuwe Mein Schiff 2 naar Palma de Mallorca. Daarvandaan beginnen gedurende de zomer diverse cruises naar het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee. Deze cruises duren van 7-10 nachten. Je bezoekt daarbij bijvoorbeeld Corsica, Ibiza, Mallorca, La Spezia, Cannes, Barcelona en Civitavecchia.

TUI

In Nederland zijn cruises van de Mein Schiff 2 boekbaar bij onder andere TUI Nederland waaronder Kras ook behoort. Alle schepen van de rederij zijn boekbaar. TUI Cruises onderscheidt zich door gloednieuwe schepen en het all-inclusive concept.

De vloot kenmerkt zich door een sfeer waarin genieten en verwennen centraal staan. De schepen worden niet voor niets “Wohlfühl”-schepen genoemd. Je goed voelen en je er thuis voelen. Het oudste schip in de vloot (Mein Schiff Herz) van TUI is middelgroot met ongeveer plaats voor 1900 passagiers. De nieuwbouw schepen bieden plek voor 2500 passagiers. De ontspannen sfeer op de schepen laat zich in veel details zien: een Nespresso machine in de hutten en balkons met hangmatten. De dresscode past zich bij dit concept aan, dus geen strikte kledingvoorschiften. Galakleding is dus overbodig.

Bijzonder is dat TUI Cruises een all-inclusive concept heeft. Dat betekent dat in de meeste restaurants alles inclusief is. (in een klein aantal restaurants niet). Ook buiten de dinertijden om is het mogelijk om all-inclusive een cocktail te bestellen. Ook veel sportmogelijkheden en zelfs het gebruik van de (standaard) spa faciliteiten en de sauna zijn inbegrepen. Ontspanningsactiviteiten op het schip zijn er volop. Van kookworkshops tot yoga, en van het lenen van boeken tot i-pads. Het hele jaar door worden er ook cruises aangeboden met een thema zoals een golfcruise, cabaretcruise of worden bekende sporters uitgenodigd om workshops te geven. Voor kinderen zijn er volop activiteiten.

Lees ook:

Interesse in cruisen met de Mein Schiff 2 of de andere schepen van TUI Cruises? Klik hier voor de mogelijkheden.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)