Oorzaak stilvallen motoren Viking Sky bekend

De Norwegian Maritime Authority (NMA) heeft een verklaring uitgegeven met daarin de oorzaak van het stilvallen van de motoren van de Viking Sky. Het schip kwam zaterdag 23 maart in een noodsituatie terecht voor de Noorse kust, toen de motoren uit vielen tijdens hevige storm. Een groot gedeelte van de passagiers moest per helikopter geëvacueerd worden. Beelden van het schip gingen de hele wereld over.

De oorzaak van het stilvallen van de motoren kwam door een te lage oliedruk. “Het niveau van de smeerolie in de tanks voldeed aan de gestelde niveau’s, maar was toch relatief laag toen het schip vertrok. De tanks waren voorzien van waarschuwingssignalen, maar deze gingen niet af bij vertrek. De onrustige zee in Hustadvika zorgde voor beweging in de tanks waardoor de olie niet meer goed haar werk kon doen en de oliepompen konden worden voorzien van olie. Dit triggerde een alarm voor een te laag oliepeil. Daarna resulteerde dit in het automatisch stoppen (shutdown) van de motoren.” aldus de NMA.

Viking heeft direct actie ondernomen en bij al haar schepen het oliepeil nagekeken. Ondertussen worden de procedures intern aangepast zodat een dergelijke situatie niet weer kan ontstaan.

De Viking Sky is afgelopen dinsdag onder begeleiding van een sleepboot naar Kristiansund gevaren om daar gerepareerd te worden. Het schip zou op 27 en 28 maart in Amsterdam aanmeren als startpunt van de volgende cruise. Dit bezoek is geannuleerd. De volgende cruise start op 6 april vanuit Kopenhagen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

Eén gedachte over “Oorzaak stilvallen motoren Viking Sky bekend

  • 31 maart 2019 om 12:58
    Permalink

    Goed dat jullie er erg open over zijn.

Reacties zijn gesloten.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.