Duitse rechtbank: “Fooien mogen niet automatisch op de rekening”

In Duitsland heeft de landsrechtbank (Oberlandesgericht) van Koblenz bepaald dat fooien niet automatisch op de boordrekening gezet mogen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de cruisepassagier. Ook met de mededeling dat de cruisereiziger deze bij de receptie kan annuleren of verlagen/verhogen, is het automatisch bijschrijven van de fooien niet toegestaan. De reiziger moet daarvoor zelf actie ondernemen en de rechter vindt dat de reiziger dan benadeeld wordt.

Naar aanleiding van een rechtzaak die was aangespannen door de Verbraucherzentrale Bundesverbands heeft de rechter bovenstaande uitspraak gedaan. In 2017 werd een cruisereis verkocht door supermarktketen Lidl waarbij de ‘fooien aanbeveling’ (Trinkgeldempfehlung) automatisch van de boordrekening werd afgeschreven. De rechter vond dit te ver gaan, getuige van bovenstaande uitspraak.

Consequenties

Het aanpassen van fooien is altijd toegestaan bij rederijen. De uitspraak van het Oberlandesgericht zal er ongetwijfeld voor zorgen dat rederijen die in Europa hun cruises verkopen, uitdrukkelijker toestemming zullen gaan vragen aan cruisepassagiers om de fooien op de boordrekening te zetten. Het heffen van fooien is wel toegestaan, het gaat dus op de manier waarop dit gedaan wordt.

Lees voor meer informatie over fooien: Tips & fooien

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.