Cruisereiziger
BestemmingenExcursies

Lanzarote: op zoek naar de vulkanen en strand

De AIDAnova bracht mij tijdens een Canarische Eilanden cruise naar Lanzarote, een eiland dat ten noorden ligt van Fuerteventura. Cruiseschepen meren aan in het nieuwe havengebied of ietsje verder in de industriële haven.  Lanzarote heeft twee gezichten: toeristische stranden en anderzijds een prachtig vulkanisch landschap. Ik bezocht het National Park Timanfaya met een allesomvattende excursie. Wat een vreemd maar mooi maanlandschap!

Timanfaya

De naam Timanfaya verwijst naar één van de dorpen die tijdens de zes jaar (!) durende uitbarsting van 1730-1736 is verdwenen. Dorpelingen en eilandbewoners vluchtten naar veiligere gebieden, ook buiten Lanzarote. Wat na zes jaar vulkaanuitbarstingen van vulkanen resteerden, waren immense oppervlaktes gestolde lava. Het eiland heeft zo’n 300 vulkanen, waarvan uit enkelen ook warmte opstijgt en ‘actief’ zijn. Zo wordt in het nationale park constant gemeten wat voor impact de vulkanen nog hebben. Kleine aardbevingen, nauwelijks waarneembaar, tonen aan dat het gebied in de gaten gehouden móet worden. De laatste uitbarsting dateert van halverwege 1800.

Rondrit

Als bezoeker van het park mag je niet met je (huur)auto het park in, maar zul je moeten instappen in een bus. Als je op excursie bent met de rederij, mag je in de eigen bus meerijden. Voordat je een half uur door het maanlandschap rijdt, raad ik je aan om eerst even bij het restaurant te kijken. Bij een excursie ga je met de gehele groep naar het restaurant toe. Een enorme put met hitte is een barbecue voor het restaurant. Buiten zie je hoe koud water binnen enkele seconden door de hitte van de aarde naar boven spuit. Voel vooral ook de hitte van de steentjes (80 graden!) die slechts 10 cm onder de oppervlakte verhit worden door de vulkaanwarmte.

De indrukwekkende rondrit gaat dwars door de lavavelden heen. Via een eenrichtingsweg rijdt de chauffeur langs indrukwekkende formaties. Onderwijl hoor je een audioguide, door het nationale park verstrekt. Iets te dramatisch, maar deze verklaart wel veel over dit natuurfenomeen dat je elders in Europa niet op deze manier tegenkomt. Een wondermooie excursie en must-see als je op Lanzarote komt.

Wijn

Na een bezoek aan het Nationaal Park ging de excursie verder naar één van de vele wijngaarden van het eiland. De wijnboeren gebruiken het zeer vruchtbare lava om hun planten in te laten groeien. Vanwege de schare regendagen een goed alternatief!  Bijzonder zijn de stenen muurtjes die om de wijnranken zijn heen gebouwd ter bescherming tegen de harde wind. De akkers zien er zwart uit vanwege de lava. Als je geen groene wijnranken zou hebben, zou je je in een zwart-wit film wanen.

Strand

Lanzarote heeft vele stranden. Ik bezocht later die dag met de fiets, gelukkig een e-bike vanwege de harde wind, het toeristische Costa Teguise. Fietsgids Gera van de AIDAnova bracht ons naar dit dorp van 7000 inwoners. Het werd in de jaren 70 aangelegd en later voorzien van hotels en toeristische faciliteiten. Het ligt op een half uur-drie kwartier fietsen van de cruisehaven in Arrecife. Is het mooi weer dan is dit strand een goede optie om snel naar toe te gaan.

Lees meer over de AIDAnova:

Ook zin in een AIDAnova cruise? Kijk eens bij:

Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Zeetours!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger