Cruisereiziger
AnnuleringExpeditiecruisen

Steeds meer expeditiecruise rederijen zeggen Antarctica cruises af

Na het zomerseizoen in de Arctic (Noordpool gebied) zijn er nu steeds meer expeditiecruise rederijen die het seizoen in Antarctica ook af moeten zeggen door de aanhoudende Corona omstandigheden. Hoofdreden van deze annuleringen, is dat men onoverkoombare problemen ziet in het kader van de veiligheid.

Onzekerheid

Wij vroegen onze samenwerkingspartner en expeditiecruise expert Marlynda Elstgeest van Waterproof Cruises & Expeditions om wat meer uitleg.

Marlynda: “De annuleringen zijn het gevolg van een aantal problemen. Allereerst is het lastig om passagiers in te vliegen naar de vertrekhaven, zoals bijvoorbeeld Ushuaia in Argentinië of Punta Arenas in Chili. Daarnaast is er een groot risico dat schepen, in geval van nood of ziekte aan boord, niet mogen aanmeren in Argentinië of Chili. Er zijn geen garanties afgegeven door de overheden van de regio’s dat dit toegestaan zou worden.”
Dit zorgt voor veel onzekerheid en potentieel zeer hoge kosten. Het risico bestaat dat een schip met eventuele coronazieken nergens mag aanmeren. Een Safe-Return-To-Port protocol met medewerking van lokale/nationale overheden is daarvoor noodzakelijk.

Samenwerking IAATO

De IAATO (International Association of Antarctic Tour Operators), waarvan Waterproof Cruises & Expeditions ook lid is, heeft in juni een COVID steering group opgezet. Deze groep communiceert namens de Antarctica Tour Operators met de overheden van ‘gateway ports’ zoals Argentinië, Chili en de Falkland eilanden over veiligheid en procedures. De afspraken worden echter bemoeilijkt omdat deze landen zelf nog worstelen met het vraagstuk Corona-epidemie.

De samenwerking tussen de leden van IAATO is uniek in de wereld. De operators zetten hun concurrentiepositie opzij om gezamenlijk een veilig en duurzaam toerisme naar Antarctica mogelijk te maken. De expeditie cruisereizigers komen terug als ambassadeurs voor het behoud en bescherming van de ongerepte wildernis op het continent.

Wie een reis naar Antarctica geboekt heeft voor komende winter wordt persoonlijk op de hoogte gehouden door het boekingskantoor. De reis mag verplaatst worden naar volgend seizoen of je ontvangt naar keuze een reisvoucher.

Wil je meer weten over expeditiecruises? Lees dan zeker: Expeditiecruises: once-in-a-lifetime

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)