Cruisereiziger
ExpeditiecruisenVoorbereiding

Kleine nieuwe schepen in 2021: expeditieschepen voorop

Kleine nieuwe schepen in 2021:
Expeditieschepen voorop

In 2021 komen meer dan 30 nieuwe cruiseschepen in de vaart. De focus komt meer te liggen op kleinere expeditieschepen én vaak luxere schepen. Wij zetten voor jou de 20 schepen op een rij voor minder dan 999 passagiers.

Luxe kleine schepen

De 20 kleinere cruiseschepen (<999 passagiers) zijn verschillend van aard, bijvoorbeeld heel luxe jachten, zeilschepen of schepen die geschikt voor expeditiecruises.  Veel rederijen zetten in op nieuwe milieuvriendelijke expeditieschepen en op de groeiende markt van expeditiecruises. Het expeditie cruisen is een luxe beleving aan het worden waarbij je verrast wordt met helikopters en duikboten aan boord. Je ziet daarnaast veel jacht-achtige belevingen ontstaan met kleine jachten die maximaal 100-150 passagiers meenemen. Overigens blijft de oplevering van veel schepen onder voorbehoud in verband met de huidige coronapandemie.

Lees hier alles over de 13 grote schepen voor meer dan 999 passagiers van 2021

Inhoud

1 & 2. Viking Venus & Viking Octantis – Viking Ocean Cruises

De Viking Venus is alweer het zevende identieke zeecruiseschip (48.000 ton, 930 passagiers) van Viking Cruises. De Viking Octantis zal het eerste  -kleinere- expeditieschip worden. (Update: 24 dec ’20: inmiddels is bekend geworden dat de Viking Octantis pas in 2022 opgeleverd zal worden) Net als bij haar riviercruiseschepen richt Viking Cruises zich op het luxe segment in de markt met een all-inclusive concept. In de prijs van de cruise zijn o.a. de excursies, gebruik van Wi-Fi en wijn en bier bij lunch en diner inbegrepen. In het oog springen verder de verandah-suites die 20% groter zijn dan gemiddeld. Bovendien zijn er meer overnachtingen in havens. De inrichting is Scandinavisch.

De Viking Venus wordt in het 1e kwartaal verwacht, de Viking Octantis in het 4e kwartaal. Aardig is dat de Viking Venus ook Amsterdam zal bezoeken in 2021, op 27 september en 7 oktober 2021.

 

Meer informatie over Viking

 

3. Ultramarine – Quark Expeditions

De Ultramarine is een klein expeditieschip voor maximaal 199 gasten. Het schip heeft naast vele soorten hutten, ook driepersoonshutten waar solo-reizigers in mee kunnen met andere alleenreizenden. De Ultramarine biedt 2 restaurants, bars, lounges, een spa en bijzonder, ook een helikopter aan boord. Tegen betaling kan je ook bv kamperen, zee-kayakken en langlaufen. Bekijk cruises bij:

Waterproof Expeditions

4. Sea Cloud Spirit – Seacloud Cruises

Seacloud Spirit  (6000 ton, 136 passagiers) is het 3e zeilschip voor Seacloud Cruises. Het driemaster schip wordt gebouwd in Vigo en zal dezelfde charme hebben als de twee andere zeilschepen in de vloot. De grootste mast is 57 meter hoog, maar voor het comfort zijn ook twee motoren aan boord. Gasten kunnen aan boord kiezen uit één van de 69 hutten, waarvan er 25 een eigen balkon hebben. Gasten kunnen in het verfijnde restaurant aanschuiven maar ook kiezen uit een bistro-menu boven op het dek.

Het schip wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2021, met vertraging. Bekijk cruises bij:

Yacht Cruise Company – Nieuw! Captain Cruise

5. Crystal Endeavor – Crystal Cruises

De ultraluxe Crystal Endeavor (19.800 ton, 200 passagiers) wordt bij haar debuut ’s werelds eerste speciaal gebouwde megajacht met P6 ijsklasse. De eerste van 3 ultraluxe expeditieschepen van Crystal Cruises is onder constructie op de scheepswerf MV Werften in Stralsund, Duitsland.

Het ontleent haar naam aan de HME Endeavor, het onderzoeksschip dat door James Cook werd gebruikt om Australië en Nieuw-Zeeland te ontdekken. Naast luxe faciliteiten zoals 100 ruime suites, een spa, infinity pool, theater en filmzaal bevat het ook talrijke voorzieningen voor expedities namelijk twee helikopters, twee zevenpersoons onderzeeërs, acht zodiacs, jetski’s, wave runners, snorkel- en duikuitrusting, kajaks, een recompressiekamer, een ATV en een onderwaterscooter.

Het jacht heeft grote publieke ruimtes en zes restaurants waaronder een specialiteitenrestaurant van Nobu; Matsuhisa’s Umi Uma.

De Crystal Endeavor gaat varen vanaf april 2021. Bekijk cruises bij:

De rederij bestaat niet meer. Het schip is niet boekbaar.

6. Le Commandant Charcot – Ponant

Le Commandant Charcot is een nieuw ultra luxe cruiseschip van de Franse cruiserederij Ponant. Dit schip is echter wat groter dan haar voorgangers en bovendien voorzien van LNG aandrijving. Ze zal worden ingezet in de poolgebieden.

Het schip heeft een capaciteit van maximaal 270 passagiers die in een van de luxe balkonhutten/suites verblijven. Er zijn 190 bemanningsleden aan boord van dit zes sterren schip.

Het schip biedt vijf passagiersdekken aan en een exclusieve marina achter op het jacht-achtig schip. Je vindt er twee restaurants, twee lounges en een infinity zwembad op het achterdek.

Meer informatie bij:

 

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Cruisereizen Yacht Cruise Company – Nieuw!

 

7. Golden Horizon – Tradewind Voyages

Golden Horizon**** (8.770 ton, 300 passagiers) is het nieuwe zeilschip van Tradewind Voyages dat in april gaat varen. Oorspronkelijk werd het schip in Split gebouwd voor rederij Star Clippers.

Het nieuwe schip heeft drie zwembaden waarvan er eentje een doorkijkje in de bodem gaat krijgen, die in het restaurant te zien zal zijn. Er komt een waterplatform dat gebruikt kan worden als het schip voor anker gaat. Uiteraard komt er een groot aantal keuzemogelijkheden aan hutten (140 stuks), inclusief 34 suites met balkon en 4 ownersuites. Het restaurant biedt een open zitting. Op het schip zijn verder een intieme bibliotheek, het boegspriet-net en de Tropical Bar waar het avondentertainment plaatsvindt. Net als de andere schepen zijn er wel motoren aanwezig, maar wordt er zoveel mogelijk gezeild.

Bestemmingen Golden Horizon

In haar eerste seizoen vaart het schip vanuit Engeland, Harwich en Glasgow, naar onder andere IJsland, de Oostzee en Scandinavië.

8. HANSEATIC spirit – Hapag Lloyd Cruises

HANSEATIC spirit ******  is het derde schip in de serie nieuwe expeditieschepen van Hapag Lloyd Cruises. Hoogtepunten aan boord van elk expeditieschip zijn onder andere het HanseAtrium en de Ocean Academy waar gasten zich kunnen verdiepen in de flora en fauna tijdens hun expeditiecruise door middel van lezingen en zelfstudie. Het specialiteitenrestaurant aan boord serveert onder andere Peruviaanse en Japanse gerechten.

Dit zeer luxe expeditieschip biedt 120 hutten en suites aan, die in grootte variëren van 21 m2 tot en met 71 m2. Alle zes categorieën onderkomens hebben een balkon of een Frans balkon.

 

Meer informatie over de HANSEATIC spirit

 

9. Janssonius – Oceanwide Expeditions

Janssonius is speciaal ontworpen voor Oceanwide Expeditions voor reizen in het Noordpool gebied en Antarctica met een ijsklasse Polar klasse 6. Verder zijn er snelle zodiac inschepingen mogelijk door twee inschepingsplekken en een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken. Aan boord is een dek met een observatie lounge en een separate zaal zodat tegelijkertijd lezingen kunnen worden gehouden, al dan niet meertalig.

Passagiers kunnen verschillende categorieën hutten boeken van twee – tot en met vierpersoons hutten.

Nieuwsgierig? Kijk dan bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Corendon – Nieuw! Stip

10-12. Ocean Explorer & Sylvia Earle & Ocean Victory – Sunstone

De drie schepen van Sunstone, Ocean Explorer, Sylvia Earle en Ocean Victory, kenmerken zich allemaal door de X-boeg, voor rustiger varen. Sunstone is eigenaar van de schepen die allen door verschillende rederijen gecharterd gaan worden.

De Sylvia Earle komt in september 2021 in de vaart als zusterschip van de Greg Mortimer van Aurora Expeditions. Het schip omvat 7 dekken voor slechts 126 passagiers. Aan boord zijn o.a. 15 zodiacs die door middel van maar liefst 4 platforms toegankelijk zijn voor een snelle in- en ontscheping. Je kunt kayaken, duiken, klimmen en ski tochten maken met de materialen die de Greg Mortimer aan boord heeft. Naast de traditionele uitzichtpunten heeft het expeditieschip hydraulische platforms die uitgeschoven kunnen worden. Het schip heeft ijsklasse 1A en is bovendien een duurzaam schip met een emissievermindering van 80%.

De 200-passagier Ocean Victory is ontworpen voor Alaska cruises voor de rederij Victory Cruise Lines Met haar 104 meter lengte zijn er 93 suites. Aan boord zijn er twee restaurants, een buitendek waar je kunt dineren, observatie en lezingen lounges. Daarnaast een pianobar, bibliotheek, fitnesszaal, spa en zwembad met bubbelbad en bar.

De Ocean Explorer zal gaan varen voor Albatros Expeditions in de poolgebieden zoals Antarctica.

Vraag meer informatie op over deze schepen bij:

Waterproof Cruises & Expeditions

13-14. World Explorer en World Navigator

Twee schepen van Mystic Cruises, de World Explorer en de World Navigator, zullen in 2021 het licht zien. De World Navigator zal exclusief voor de nieuwe ultraluxe rederij Atlas Ocean Voyages gaan varen. De World Explorer zal ingezet gaan worden bij het Duitse Nicko Cruises.

Beide schepen zijn luxe all-suite expeditieschepen. Elke hut heeft een open verbinding met de zee, in de vorm van een Frans balkon of balkon. Aan boord zijn onder andere een indrukwekkende Observation Lounge met glazen dak en een bibliotheek. Uiteraard is er een speciale ruimte waar lezingen worden gehouden. In- en ontspannen kan in het zwembad, de kleine fitnesszaal, sauna en een spa.  Tot de buitenactiviteiten behoren kayakken, camperen en stand-up paddle boarden.

Meer informatie over Nicko Cruises bij:

 

Captain Cruise

 

15. Silver Dawn – Silversea

De Silver Dawn wordt verwacht in september 2021. Het kleine luxe schip zal plek gaan bieden voor 596 passagiers. Het zal, kenmerkend voor Silversea, alleen maar ruime suites bevatten met butlerservice.

Het schip krijgt verder een ‘Green Star 3 Design’, wat betekent dat het is ontworpen om lucht- en watervervuiling te voorkomen. Zo wordt ook het geluidsniveau in het schip geminimaliseerd voor het comfort van de gasten.

Bekijk de cruises bij:

 

Captain Cruise Cruisereizen Yacht Cruise Company

 

16. National Geographic Resolution – National Geographic

Expeditieschip National Geographic Resolution is het zusje van de National Geographic Endurance die in december 2020 nog een bezoek bracht aan Rotterdam. Het schip kan eveneens 126 gasten huisvesten. Het is gebouwd volgens de hoogste ijsklasse (Polar klasse 5) voor een passagiersschip waardoor het schip het hele jaar door in polaire omgevingen kan opereren. Het beschikt ook over een bijzondere X-Bow, ten gunste van zowel het comfort aan boord als een betere brandstofefficiëntie en minder uitstoot in verband met de impact op het milieu. Aan boord zijn onder andere kajaks, zodiacs en een verkenner (ROV) voor onder water.

17. Minerva – Swan Hellenic

In november 2021 introduceert de hernieuwde rederij Swan Hellenic haar nieuwe schip Minerva, een wederom ultraluxe expeditie cruiseschip. Voor slechts 152 gasten staan 120 bemanningsleden klaar. Het schip zal voornamelijk in de poolregio’s gaan varen.

18. Coral Geographer – Coral Expeditions

De Australische rederij Coral Expeditions focust zich op cruises buiten de kust van Australië naar bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. De Coral Geographer is een luxe schip voor 120 gasten dat in het eerste kwartaal van 2021 wordt opgeleverd.

19 & 20. Havila Castor en Havilla Capella

Sinds 2003 bestaat Havila Shipping maar pas in 2021 mogen zij voor het eerst de Noorse postroute gaan varen tussen Bergen en Kirkenes. Zij gaan dit doen van 2021 tot 2030 met vier duurzame schepen die allen nieuw gebouwd zullen worden. In 2021 komen als eerste de Havila Castor en Havila Capella.

De route bestaat uit 34 dorpjes en havens die vaak kort bezocht worden door deze schepen, vaak de enige manier om snel post en goederen in deze dorpen te krijgen. De noordwaartse route duurt 7 dagen, van Bergen naar Kirkenes. De zuidwaartse route duurt 6 dagen, van Kirkenis naar Bergen. Je kunt ook deeltrajecten meevaren, van 2 of 3 dagen.

Cruises zijn boekbaar bij:

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)