De 13 nieuwe grote cruiseschepen van 2021

Nog nooit was het zo roerig in de cruisewereld: een aantal nieuwe schepen waarvan de oplevering stond gepland in 2020 is vertraagd en komt pas in 2021 in de vaart. Daarnaast komen ook schepen die in 2021 opgeleverd zouden worden, láter dan gepland in de vaart. Dit wordt veroorzaakt door de stillegging van werven door de coronapandemie of rederijen die willen dat hun nieuwbouwschepen later  dan gepland, opgeleverd worden.

Dit overzicht was dan ook het lastigste 🙂 ooit om samen te stellen door de nog niet altijd bekende opleverdata en routes. Alle informatie is begrijpelijkerwijs onder voorbehoud. We hebben nu voor jou de 13 grote familieschepen op een rij gezet. Hier lees je het overzicht van de ‘kleinere’ cruiseschepen voor minder dan 999 passagiers.

Wil je weten welke schepen in 2022 in de vaart komen?

Lees hier alles over de 10 grote nieuwe cruiseschepen van 2022
 

 

Trends

De grootste schepen van 2021 zijn de Global Dream van Dream Cruises (208.000, 5000 passagiers) en de Carnival Mardi Gras (190.000, 5200 passagiers) van Carnival Cruise Line die we eigenlijk in 2020 al verwacht hadden. Helaas zullen we niet veel van de Global Dream gaan zien omdat deze op de Aziatische markt wordt aangeboden.

Duurzame LNG schepen worden gelukkig steeds meer opgeleverd. Zo zijn er in 2021 vier cruiseschepen van onderstaand rijtje die op LNG varen; de Mardi Gras, AIDAcosma, Costa Toscana én de Disney Wish. De overige cruiseschepen zijn vaak onderdeel van een al bestaande klasse, waardoor rederijen niet meer kiezen voor een gloednieuw ontwerp met LNG. Zo is bijvoorbeeld de Ryndam/Rotterdam de derde uit de Pinnacle Klasse (Koningsdam en Nieuw Statendam), de Celebrity Beyond de derde uit de Edge klasse (Celebrity Edge en Celebrity Apex) en de Enchanted Princess samen met de Discovery Princess respectievelijk het vijfde en zesde schip uit de Royal klasse.

Hieronder een 1e overzicht van de schepen van 2021 die meer dan 999 passagiers kunnen meenemen.

 

1. Global Dream  – Dream Cruises

Global Dream ***** (208.000 ton) is het eerste schip van de rederij in de Global klasse. Het schip wordt liefst 342 meter lang en 46 meter breed. Het krijgt een capaciteit van 5.000 passagiers die worden gehuisvest in 2.500 hutten. De Global Dream komt op nummer 5 op de lijst te staan van grootste cruiseschepen ter wereld.

Het design is volledig gericht op de Aziatische markt met populaire faciliteiten zoals een Cineplex, een themapark, een Aziatische spa, authentieke Aziatische eetgelegenheden en een breed scala aan winkels. Over het gehele schip zal er worden gewerkt met kunstmatige intelligentie zoals gezichts- en stemherkenning voor de meeste diensten aan boord en robots die alledaagse taken zullen uitvoeren, zodat de bemanning zich kan concentreren op dienstverlening. Bijzonder is de bouw van een achtbaan aan boord, de ‘Space Cruiser’. Daarnaast vind je aan boord het ‘Dream Park at the Pier’ o.a. met een opblaasbare hindernisbaan over de grootte van een basketbalveld, een trampolinepark, een bungee-trampoline, een surfsimulator en een mini-karts parcours voor peuters in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Waar vaart de Global Dream?

In het zomerseizoen vaart het schip in Azië, in de winter gaat het schip naar Australië en zal het ook grand voyages gaan maken naar Amerika en Europa.

2. Odyssey of the Seas – Royal Caribbean Int.

Odyssey of the Seas is het tweede cruiseschip van Royal Caribbean International in de Ultra Quantum-klasse. Zusterschip uit dezelfde Ultra Quantum klasse is de Spectrum of the Seas. De Odyssey of the Seas omvat net als haar zusterschip 18 dekken voor 4180 gasten die in één van de 2090 hutten kunnen overnachten. We verwachten op dit schip bijvoorbeeld ook weer een tokkelbaan, robot bartenders in de Bionic Bar, de skydive op zee, botsauto’s en de beroemde binnenhutten met een virtueel balkon.

Waar cruist de Odyssey of the Seas naar toe?

In april 2021, later dan gepland, komt de Odyssey in de vaart. In de zomer vaart ze vanuit Civitavecchia diverse 7 tot 12-daagse routes naar de Griekse eilanden Mykonos en Santorini (beide met laat vertrek in de avond), Kreta, Napels, Piraeus (voor Athene) en Israël.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

 

3. Rotterdam – Holland America Line

De Rotterdam (eerst bekend onder Ryndam)***** (99.500 ton, 2.650 gasten) wordt een zusterschip van de Koningsdam en Nieuw Statendam. Pas eind juli 2020 maakte rederij Holland America Line bekend dat de naam van het schip niet Ryndam zou worden, maar de Rotterdam.  Als derde schip in de serie beschikt de Rotterdam over de zeer succesvolle Pinnacle Class voorzieningen en innovaties, waaronder het 270-graden scherm in World Stage, restaurant Rudi’s Sel de Mer, Grand Dutch Cafe, Lincoln Center Stage, BB King’s Blues Club en Rolling Stone Rock Room. Het schip wordt ontworpen door de toonaangevende ontwerper Adam D. Tihany en ontwerper en architect Bjørn Storbraaten.

Waar vaart de Rotterdam naar toe?

Het schip wordt verlaat opgeleverd, niet meer half mei, maar eind juli. Het schip vaart naar de Noorse Fjorden, Oostzee en naar Groot-Brittannië en IJsland.

Cruises op de Rotterdam boek je bij:

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

 

4. MSC Virtuosa – MSC Cruises

MSC Virtuosa  (ca 177.000 ton, 4500 passagiers) is een zusterschip van de MSC Grandiosa. Beide schepen zijn doorontwikkelde Meraviglia-klasse schepen. Het schip bevat mooie panorama ruimtes, een indoor promenade (mét fantastisch LED plafond) van twee dekken met winkels, restaurants, innovatieve lounges, bars en twee unieke Cirque du Soleil shows. Uiteraard is er voor de kinderen een groot aquapark. De populaire hutten van twee verdiepingen met privé whirlpool zijn op dit schip terug te vinden alsook de MSC Yacht Club met solarium, privé lounge en zwembad. Het schip is inmiddels begin februari 2021 overhandigt aan rederij MSC Cruises.

Waar vaart de MSC Virtuosa naar toe?

Vanaf 8 mei 2021 zal de gloednieuwe, ultramoderne MSC Virtuosa haar eerste zomerseizoen doorbrengen met cruises van 7 tot 14 nachten vanuit de Duitse havenstad Kiel, afwisselend tussen de fjorden en de Baltische hoofdsteden, waarbij inscheping in zowel Kiel als Kopenhagen mogelijk is.

MSC Cruises
 

5. Enchanted Princess – Princess Cruises

Update 30 september 2020: Het schip is toch overhandigd aan de rederij op 30 september 2020. 

De Enchanted Princess maakt waarschijnlijk in 2021 pas haar debuut vanwege vertraging in de bouw. Het 3.660 passagiers tellende schip (143.700 brutoton) zal voortborduren op het succesvolle ontwerpplatform dat werd gebruikt voor de eerdere Royal-klasse schepen. De Enchanted Princess wordt het 5e schip in deze klasse.

Hoogtepunten zijn o.a. een torenhoog centraal Atrium (piazza-stijl), de entertainmentlocatie Princess Live!, de ontspanningsruimte Sanctuary (alleen voor volwassenen), Camp Discovery voor kinderen, eetgelegenheden zoals Salty Dog Grill, Alfredo’s Pizzeria, Vines Wine Bar, Chef’s Table Lumiere en World Fresh Marketplace, met een nieuw decor en design over het gehele schip. 80% van alle hutten bevat een balkon.

Waar gaan cruises van de Enchanted Princess naar toe?

In de zomer van 2021 zal het schip in de Middellandse Zee 7-10 daagse cruises gaan varen. Daarna zal ze voor haar winterseizoen naar het Caribisch gebied gaan. Het schip maakt dan langere 10-daagse cruises naar onder andere Bonaire, Curaçao, Antigua en Barbados.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

6. Discovery Princess – Princess Cruises

 

De Discovery Princess zal in november 2021 worden opgeleverd. Het 3.660 passagiers tellende schip (143.700 brutoton) zal het laatste en zesde schip zijn in de succesvolle Royal-klasse schepen.

Hoogtepunten zijn o.a. een torenhoog centraal Atrium (piazza-stijl), de entertainmentlocatie Princess Live!, de ontspanningsruimte Sanctuary (alleen voor volwassenen), Camp Discovery voor kinderen, eetgelegenheden zoals Salty Dog Grill, Alfredo’s Pizzeria, Vines Wine Bar, Chef’s Table Lumiere en World Fresh Marketplace, met een nieuw decor en design over het gehele schip. 80% van alle hutten bevat een balkon. Meer informatie vind je bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

7. Carnival Mardi Gras – Carnival Cruise Line

De Carnival Mardi Gras (190.000 brutoton, 5.200 passagiers) is het eerste duurzame LNG schip voor rederij Carnival Cruise Line. De Mardi Gras bevat de eerste achtbaan op zee. De ‘Bolt: Ultimate Sea Coaster’ wordt 244 meter lang vol met diverse wendingen, bochten en afdalingen. Er kunnen snelheden worden bereikt van bijna 64 kilometer per uur.

Update: Het schip is eind december 2020 al overhandigd aan de rederij. 

Bestemmingen van de Carnival Mardi Gras

De Carnival Mardi Gras maakt haar eerste cruise in april 2021. Ze wordt in december opgeleverd in Finland. Vanuit Fort Lauderdale (Florida) gaat ze diverse cruises maken naar het oostelijk of westelijk deel van het Caribisch gebied.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

8. AIDAcosma – AIDA Cruises

De AIDAcosma **** (180.000 ton, 5.200 gasten) is het 2e cruiseschip van AIDA Cruises in de Helios klasse. Het schip kan volledig varen op LNG (vloeibaar aardgas) met nauwelijks uitstoot.

Op deze nieuwe generatie AIDA-schepen worden de succesvolle elementen van de huidige vloot verbeterd en uitgebreid zoals het Theatrium, de brouwerij, de Beach Club en Four Elements. Er zullen echter ook volledig nieuwe voorzieningen worden aangeboden. Tot de hoogtepunten behoren o.a. 21 verschillende huttypes variërend van een penthouse suite, familie- en patiohutten tot eenpersoonskamer met balkon.

 

Waar vaart de AIDAcosma naar toe?

De AIDAcosma wordt verwacht in oktober 2021, met een paar maanden vertraging. Oorspronkelijk zou ze in mei 2021 in de vaart gaan komen.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

 

9. MSC Seashore – MSC Cruises

De MSC Seashore**** (169.000, 5.400 passagiers) is een schip dat gemaakt is voor het mooie weer! De MSC Seashore is dan ook het zusje van de MSC Seaside en de MSC Seaview. Dit schip beschikt eveneens over een interactief en origineel-ontworpen aquapark op zee, met vier glijbanen en vele attracties voor alle leeftijden. Er is veel buitenruimte zodat passagiers optimaal kunnen genieten van de zon en de bestemming. De boulevard van 323 meter is voorzien van vele faciliteiten zoals winkels, restaurants en zon-mogelijkheden.

Waar gaat de MSC Seashore naar toe?

De MSC Seashore zal vanaf augustus 2021 gaan varen tussen de Italiaanse steden Genua en Napels, als ook Sicilië, Malta, Barcelona en Marseille. Een heerlijk mediterrane route!

Ben je nieuwsgierig naar dit schip? Je kunt boeken bij:

MSC Cruises
 

 10. Valiant Lady – Virgin Voyages

De Valiant Lady**** (110.000 brutoton, 2770 gasten) is het 2e cruiseschip van nieuwkomer Virgin Voyages. De naam van het cruiseschip is geïnspireerd op het Latijnse woord valere en van het Franse woord vaillant wat ‘sterk’ en ‘moedig’ betekent. Het zusterschip van de Scarlet Lady (zie foto’s hierboven), die helaas nog geen enkele cruise heeft kunnen varen, zal een adult-only schip zijn.

Bestemmingen Valiant Lady

Virgin Voyages biedt met de Valiant Lady 3 verschillende routes aan vanuit Barcelona. De eerste op 2 mei 2021 doet Ibiza, Monte Carlo, Marseille en Olbia aan. De tweede gaat naar Ibiza, Toulon, Ajaccio, Marina di Carrara en Cagliari en de derde bezoekt Ibiza, Palma de Mallorca, Malaga en Gibraltar. Naast langere verblijven in elke haven vindt er ook steeds een overnachting plaats in Ibiza.

Update 10 december ’20: De Valiant Lady zal pas 14 november 2021 haar eerste cruise gaan maken vanuit Miami. Meer informatie lees je hier.

 

11. Costa Firenze – Costa Cruises

Update 31-12: Het schip is overhandigd aan Costa Cruises

De Costa Firenze (135.500 brutoton, ca. 4200 passagiers) is het zusterschip van de Costa Venezia (2019). De Costa Firenze, is net als de Costa Venezia, een schip dat speciaal ontworpen is voor de Chinese markt. Het schip is geïnspireerd op de stad Florence. Dat uit zich in verschillende aspecten aan boord, van het design van het interieur, het eten, het entertainment tot aan de gastvrijheid.

Waar gaat de Costa Firenze naar toe?

Het schip zal, ondanks dat de Costa Firenze voor de Chinese markt bestemd is, haar eerste seizoen toch in Europa blijven. Pas in de winter van 2021/2022 vaart de Costa Firenze naar China.

 

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

12. Costa Toscana – Costa Cruises

De Costa Toscana is een schip dat, later dan gepland, in de herfst/winter van 2021 in de vaart komt. Momenteel wordt het schip gebouwd bij Meyer in Turku, Finland. De Costa Toscana is het zusterschip van de Costa Smeralda.

Het Costa schip is samen met de Costa Smeralda het meest duurzame schip in de vloot, omdat zij LNG (vloeibaar aardgas) als brandstof zal gebruiken, momenteel de schoonste fossiele brandstof.  Waarschijnlijk zullen veel faciliteiten van zusterschip Costa Smeralda ook op de Toscana beschikbaar komen. Cruisepassagiers hebben keuze uit veel sport- en ontspanningsmogelijkheden, zoals een uitgebreide spa, vier zwembaden waarvan 1 overdekt en 2 kinderzwembaden. Een waterpark met glijbanen maakt de waterpret compleet.

Waar vaart de Costa Toscana naar toe?

Door de latere oplevering zal de Costa Toscana waarschijnlijk haar winterseizoen in Europa varen. Deze cruises gaan vanaf half november 2021 tot en met Pasen 2022, naar Savona, Marseille, Barcelona, Palma de Mallorca, Palermo en Civitavecchia (Rome).

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

13. Disney Wish – Disney Cruise Line

Update 15 oktober 2020:  de Disney Wish zal later worden opgeleverd, debuut staat nu gepland in zomer 2022

De Disney Wish (144.000 brutoton, 1250 hutten) wordt eind 2021 opgeleverd door Meyer Werft in Papenburg. Er is nog niet veel bekend over dit schip, wel dat het een prachtig 3-dekken hoog atrium zal omvatten. Het is geïnspireerd door de schoonheid van een betoverd sprookje. Volgens traditie krijgt ook de Disney Wish een Disney-figuur op het achtersteven die het thema van het schip weerspiegelt. Het wordt de levendige en avontuurlijke Rapunzel. De Disney Wish is een schip dat wordt aangedreven door het schone LNG. Disney boek je bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)