Kinderen en cruisen

Met kinderen gaan cruisen? Is dat een goed idee? Jazeker! Om een aantal redenen is het aantrekkelijk om met het hele gezin te gaan cruisen. Cruisereiziger zet een aantal voordelen en feiten op een rijtje.

Club HAL - Kids

Minimumleeftijd baby’s

Vrijwel alle cruisemaatschappijen hanteren een minimum leeftijd (min. 6 maanden) voor het meenemen van baby’s op cruise. Bij MSC Cruises mogen ook jongere baby’s mee. Wel heb je bij MSC voor alle baby’s tot en met 12 maanden een verklaring nodig dat ze gezond zijn.

Op transatlantische overtochten wordt de baby grens hoger gelegd (bv Disney Cruise Line, 1 jaar). Vraag dit goed na!

Baby’s en babysitting

Wanneer het tijd is voor een romantisch diner voor twee, dan is babysitting ook mogelijk. Een aantal maatschappijen (Carnival Cruise Lines, P&O, Princess Cruises) biedt een centrale babysit service aan waar de kinderen naar toe gebracht kunnen worden. Voor een babysitter in de hut zelf moet je naar Royal Caribbean, Holland America of Crystal Cruises.  Speelgoed voor kinderen tot 3 jaar kan zelfs geleend worden bij Royal Caribbean (Fisherprice en Little Village) en Cunard (Duplo, voorleesboekjes).

Baby Club Chicco – onder 3 jaar

Hulpmiddelen

Bij kindvriendelijke rederijen zijn veel hulpmiddelen aan boord zodat je niet alles van thuis hoeft mee te sjouwen.

 • Kinderstoelen zijn altijd aanwezig in de restaurants
 • Babybedjes vraag je bij de boeking aan
 • Een buggy hoef je ook niet altijd van thuis mee te nemen, deze zijn bij enkele rederijen te huur.
 • Flessenwarmers zijn nauwelijks aanwezig. Bij een bepaalde rederijen kan je deze huren, bijvoorbeeld bij MSC Cruises. Bij AIDA staan ze voor je klaar in de keuken waar ouders melk kunnen bereiden.
 • Babyfoons kan je ook huren (AIDA) Je eigen babyfoon heeft overigens geen bereik in verband met het vele staal aan boord.

Hutten

In de meeste hutten kunnen vier personen slapen dankzij de bedbanken of bedden die uit het plafond komen. MSC en TUi Cruises hebben in de familiehutten (6-10 personen) vaste stapelbedden met een gordijn dat voor afscheiding zorgt.

Zelfs in binnenhutten zijn opklapbare bedden. In buitenhutten of balkonhutten wordt een bedbank opgemaakt waar twee personen extra kunnen slapen.

In suites is standaard veel meer ruimte en daar kunnen meer dan vier personen slapen (bv in een extra slaapkamer).

Een babybedje kan altijd bijgeplaatst worden, maar houd er rekening mee dat in een reguliere hut (geen suite) de leefruimte wel beperkt wordt omdat een hut nu eenmaal kleiner is dan een hotelkamer aan land.

Disney Cruise Line heeft in de meeste hutten zelfs twee badkamers zodat een gedeelte van het gezin kan tandenpoetsen en de ander rustig kan badderen. (Lees ook eens Badderen op Zee) Tot slot kunnen ook twee naast elkaar gelegen hutten worden geboekt al dan niet met een tussendeur. Dit is uiteraard wel een duurdere optie, maar met wat oudere kinderen wellicht beter. Ook kunnen oudere kinderen in een tegenoverliggende binnenhut en de ouders in een balkonhut, om maar een idee te geven wat kan.

Prijs

Cruisen met kinderen kan bij sommige maatschappijen heel voordelig zijn. Let vooral ook op de prijzen voor de 3e of 4e persoon in een hut. Hieronder een paar opvallende cruisemaatschappijen:

 • Bij MSC Cruises reizen kinderen onder de 18 jaar gratis. Alleen de havengelden moeten betaald worden.
 • Bij Costa Cruises kunnen 1 of 2 kinderen onder de 18 jaar gratis (excl. havengelden) meereizen wanneer de hut gedeeld wordt met twee betalende ouders. Eenoudergezinnen kunnen met 1 kind onder de 18 gebruik maken van voordeligere tarieven.
 • Bij de Holland America Line en AIDA Cruises: vaak zijn de 3e en 4e persoon in de hut slechts 99 euro.

Bij andere cruisemaatschappijen is het goed opletten op aanbiedingen. Regelmatig mogen kinderen gratis mee (excl. havengelden).

AIDAstella kinderclub

Kinder- en Jeugdclubs

Voor kinderen en tieners worden veel speciale activiteiten georganiseerd. De kinderclubs zijn voor kinderen van 3 tot en met 17 jaar. Voor de nog kleineren (0-3 jaar) worden soms activiteiten aangeboden voor ouder en kind samen (bijvoorbeeld bij Royal Caribbean, MSC Cruises, AIDA, TUI) of wordt een heuse crèche service aangeboden. Deze laatste optie is tegen betaling. Dan kan je als ouders lekker even genieten in de spa of lekker dineren met z’n tweetjes.

De kinderclubs worden ingedeeld op leeftijd. Afhankelijk van de cruisemaatschappij worden de 6-12 jarigen ingedeeld in twee groepen. Ook de 13 tot 17 jaar wordt vrijwel altijd in twee groepen opgedeeld. Zo heeft iedere leeftijdscategorie activiteiten die passen bij hun leeftijd. Koekjes bakken, kinderdisco, sportwedstrijden of gezellig spelen op de Wii of Xbox. Een kinderzwembad kan onderdeel zijn van de gebieden voor kinderen. Loungen voor de wat oudere kinderen kan in eigen ruimtes waar geen volwassenen mogen komen. De clubs worden geleid door kundige professionals. Voor een paar voorbeelden wat er in de kinderclubs gebeurt, klik eens op de activiteiten van Norwegian Cruise Line: 2-5 jarigen of de 10-12 jarigen.

10-12 jarigen
2-5 jarigen

Vrijwel elke maatschappij en sommige luxere maatschappijen, bieden kinderactiviteiten aan. Wel moet je je realiseren dat in de vakantieperioden er altijd wel wat georganiseerd wordt, maar niet alle maatschappijen buiten de schoolvakanties een vol programma hebben. Ook kan het voorkomen dat je kind misschien wel een van de weinigen is die gebruik maakt van de kinderclub.

Speeltuinen

Aan boord zijn er weinig ‘openbare’ speelplekken. De meeste faciliteiten bevinden zich bij de kinderclubs, waar altijd toezicht is. Een binnenspeeltuin is bijvoorbeeld op de AIDAnova te vinden. Klauterbruggen bijvoorbeeld op de MSC Seaview. Je kunt als alternatief gebruik maken van de ouder-kind uren waar je met je kind samen kunt spelen in de kinderclub.

Kinderspeelplaats Four Elements

Schepen

De schepen zelf zijn de grootste attractie voor kinderen. Wat te denken van een klimwand waar ze onder begeleiding kunnen klimmen (Royal Caribbean Int., Norwegian Cruise Line) of zelfs een ijsbaan? De schepen van Royal Caribbean blinken in het bijzonder uit. Zelfs surfen aan boord, minigolf of tokkelen behoort tot de mogelijkheden (Oasis of Allure of the Seas). Ook de schepen van Disney Cruise Line zijn super kindvriendelijk. De grootste cruisemaatschappijen hebben zelfs stripfiguren rondlopen op de schepen en bieden characterbreakfasts aan (Norwegian, Royal Caribbean, Disney Cruise Line) waarbij de figuren aanschuiven voor foto’s.

Op educatieve aspecten richten zich bijvoorbeeld Princess Cruises, Holland America Line en MSC Cruises. Zij bieden bijvoorbeeld kooklessen aan voor kinderen. Bij Alaska cruises biedt Princess zelfs bijeenkomsten aan met een Park Ranger waarbij de kinderen wat over de natuur kunnen leren.

Eten en drinken

Kinderen dineren op cruises gewoon met hun ouders. Wanneer je naar het hoofdrestaurant gaat is altijd wel een kindermenu te vinden. Ga je naar het buffetrestaurant dan kunnen ze hun eigen eten natuurlijk uitkiezen. Bij Norwegian Cruise Line wordt zelfs een kinderbuffet opgesteld met bijpassende (lagere) stoelen en tafels.

Bij een aantal rederijen is het mogelijk om vooraf voeding en luiers te bestellen zodat je zelf niet veel hoeft mee te sjouwen. (Carnival Cruise Lines  – in winkel aan boord-, Disney Cruise Line, Holland America Line, Norwegian Cruise Line – in winkel aan boord-, Royal Caribbean). Bij AIDA is op de grootste schepen (AIDAprima, AIDAperla, AIDAnova) een keuken aanwezig waar ouders potjesvoeding, koekjes en melkpoeder (1 merk) vinden en kunnen klaarmaken in de magnetron en flessenwarmer.

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ga je mee op cruise?

Eén gedachte over “Kinderen en cruisen

 • 21 februari 2012 om 22:21
  Permalink

  Wij hebben al voor het 4de jaar achter elkaar de Disma Familie Cruise, wat het succes van dit artikel nogmaals bevestigd

Reacties zijn gesloten.

close

Mis niets meer!


Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.