Cruisereiziger
CruiseschepenKinderenOntspanningPersoonlijke blogVoorbereiding

Kinderen en cruisen

Met kinderen op een cruise

Met kinderen gaan cruisen? Is dat een goed idee? Jazeker! Om een aantal redenen is het aantrekkelijk om met het hele gezin te gaan cruisen. Wij cruisen inmiddels al een aantal jaar met de jonge Cruisereiziger, dus we hebben behoorlijk wat dagen op zee meegemaakt aan boord. Hier komen onze 11 tips!

1. Minimumleeftijd baby’s

Vrijwel alle cruisemaatschappijen hanteren een minimum leeftijd (min. 6 maanden) voor het meenemen van baby’s op cruise. Bij MSC Cruises mogen ook jongere baby’s mee. Wel heb je bij MSC voor alle baby’s tot en met 12 maanden een verklaring nodig dat ze gezond zijn. Vraag voor jouw specifieke cruise dit altijd na bij je reisadviseur!

Op transatlantische overtochten wordt de baby-leeftijdsgrens hoger gelegd (bv Disney Cruise Line, 1 jaar). De reden hiervoor is dat bij eventuele medische hulp, deze niet voor de allerkleinsten voorhanden kan zijn. Wil je een expeditiecruise ondernemen? Dan is de minimum leeftijd meestal 8 jaar.

2. Babysitting

Wanneer het tijd is voor een romantisch diner voor twee, dan is babysitting mogelijk! Een aantal maatschappijen (Carnival Cruise Lines, P&O, Princess Cruises) biedt een centrale babysit service aan waar de kinderen naar toe gebracht kunnen worden. Voor een babysitter in de hut zelf moet je naar Royal Caribbean, Holland America of Crystal Cruises.  Speelgoed voor kinderen tot 3 jaar kan zelfs geleend worden bij Royal Caribbean (Fisherprice en Little Village) en Cunard (Duplo, voorleesboekjes).

3. Hulpmiddelen

Bij kindvriendelijke rederijen zijn veel hulpmiddelen aan boord zodat je niet alles van thuis hoeft mee te sjouwen.
 • Kinderstoelen zijn altijd aanwezig in de restaurants
 • Babybedjes vraag je bij de boeking aan
 • Een buggy hoef je ook niet altijd van thuis mee te nemen, deze zijn bij enkele rederijen te huur (o.a. AIDA Cruises, MSC Cruises)
 • Flessenwarmers zijn nauwelijks aanwezig. Bij een bepaalde rederijen kan je deze huren, bijvoorbeeld bij MSC Cruises. Bij AIDA staan ze voor je klaar in de keuken waar ouders melk kunnen bereiden.
 • Babyfoons kan je ook huren (AIDA Cruises). Je eigen babyfoon heeft overigens geen bereik aan boord van cruiseschepen in verband met het vele staal aan boord.

4. Hutten

In de meeste hutten kunnen vier personen slapen dankzij de bedbanken of bedden die uit het plafond komen. Zelfs in de goedkopere binnenhutten zijn opklapbare bedden. De trend van de laatste jaren zijn familiehutten, grotere hutten waar je met met  5, 6 of meer personen kunt verblijven. MSC en TUI Cruises hebben in de familiehutten (6-10 personen) vaste stapelbedden met een gordijn dat voor afscheiding zorgt.

In suites is standaard veel meer ruimte en daar kunnen minimaal vier personen slapen (bv in een extra slaapkamer). Suites zijn echter flink duurder omdat extra services worden aangeboden, zoals een butler, een exclusieve lounge met hapjes en drankjes, een suite-restaurant etc.  Een prijsvergelijking loont echter wel.

Tot slot kunnen ook twee naast elkaar gelegen hutten worden geboekt al dan niet met een tussendeur. Dit is uiteraard wel een duurdere optie, maar met wat oudere kinderen wellicht beter. Ook kunnen oudere kinderen in een tegenoverliggende binnenhut en de ouders in een balkonhut, om maar een idee te geven van wat mogelijk is.

Babybedje

Een babybedje kan altijd bijgeplaatst worden, maar houd er rekening mee dat in een reguliere hut (geen suite) de leefruimte wel beperkt wordt omdat een hut nu eenmaal kleiner is dan een hotelkamer aan land.

Disney Cruise Line heeft in de meeste hutten twee badkamers zodat een gedeelte van het gezin kan tandenpoetsen en de ander rustig kan badderen. (Lees ook eens Badderen op Zee)

5. Prijs: kies voor een rederij met kinderkorting

Cruisen met kinderen kan bij sommige maatschappijen heel voordelig zijn. Let vooral ook op de prijzen voor de 3e of 4e persoon in een hut. Hieronder een paar opvallende rederijen:

 • Bij MSC Cruises reizen kinderen onder de 18 jaar gratis. Alleen de havengelden moeten betaald worden.
 • Bij Costa Cruises kunnen 1 of 2 kinderen onder de 18 jaar gratis (excl. havengelden) meereizen wanneer de hut gedeeld wordt met twee betalende ouders. Eenoudergezinnen kunnen met 1 kind onder de 18 gebruik maken van voordeligere tarieven.
 • Bij Holland America Line en AIDA Cruises: vaak zijn de 3e en 4e persoon in de hut slechts 99 euro.
 • Bij Norwegian Cruise Line kan je met het Free at Sea pakket (€99) kiezen uit gratis 3e en 4e persoon meereizen. In feite betaal je dan slechts €99 voor de cruise voor je kind. Dit is wel exclusief havengelden.
 • Royal Caribbean biedt vaak aanbiedingen dat de 3e en 4e persoon vanaf €99 mee mogen in dezelfde hut, exclusief havengelden.

Bij andere cruisemaatschappijen is het goed opletten op aanbiedingen. Regelmatig mogen kinderen gratis mee (excl. havengelden).

 

 

 

6. Kinder- en Jeugdclubs

Voor kinderen en tieners worden veel speciale activiteiten georganiseerd. De kinderclubs zijn voor kinderen van 3 tot en met 17 jaar. Voor de nog kleineren (0-3 jaar) worden soms activiteiten aangeboden voor ouder en kind samen (bijvoorbeeld bij Royal Caribbean, MSC Cruises, AIDA, TUI) of wordt een heuse crèche service aangeboden. Deze laatste optie is tegen betaling. Dan kan je als ouders lekker even genieten in de spa of lekker dineren met z’n tweetjes.

De kinderclubs worden ingedeeld op leeftijd. Afhankelijk van de cruisemaatschappij worden de 6-12 jarigen ingedeeld in twee groepen. Ook de 13 tot 17 jaar wordt vrijwel altijd in twee groepen opgedeeld. Zo heeft iedere leeftijdscategorie activiteiten die passen bij hun leeftijd. Koekjes bakken, kinderdisco, sportwedstrijden of gezellig spelen op de Wii of Xbox. Een kinderzwembad kan onderdeel zijn van de gebieden voor kinderen. De wat oudere kinderen kunnen in eigen ruimtes lekker loungen. Uiteraard mogen daar geen volwassenen komen.

De clubs worden geleid door kundige professionals. Voor een paar voorbeelden wat er in de kinderclubs gebeurt, klik eens op de activiteiten van Norwegian Cruise Line: 2-5 jarigen of de 10-12 jarigen.

10-12 jarigen
2-5 jarigen

Vrijwel elke maatschappij en sommige luxere maatschappijen, bieden kinderactiviteiten aan. Met name in de schoolvakanties wordt er veel georganiseerd. Wel moet je je realiseren dat niet alle maatschappijen buiten de schoolvakanties een vol programma hebben. Dan kan het voorkomen dat je kind misschien wel een van de weinigen is die gebruik maakt van de kinderclub.

 

7. Speeltuinen aan boord

Aan boord zijn weinig ‘openbare’ speelplekken. De meeste faciliteiten bevinden zich bij de kinderclubs, waar altijd toezicht is. Een binnenspeeltuin is bijvoorbeeld op de AIDAnova te vinden. Klauterbruggen bijvoorbeeld op de MSC Seaview. En op de grote schepen van Royal Caribbean (bijvoorbeeld op de Wonder of the Seas) zijn speelplekken te vinden aan de achterkant van het schip. 

Je kunt als alternatief gebruik maken van de ouder-kind uren waar je met je kind samen kunt spelen in de kinderclub. Deze zijn echter maar beperkt open voor dit soort momenten. Deze vind je ook op de nieuwere schepen van AIDA Cruises (AIDAprima, AIDAperla, AIDAnova, AIDAcosma) en bij Disney Cruise Line.

 

8. Onze Tips voor kindvriendelijke cruiseschepen

De schepen zelf zijn de grootste attractie voor kinderen. Wat te denken van een klimwand waar ze onder begeleiding kunnen klimmen (Royal Caribbean Int., Norwegian Cruise Line) of zelfs een ijsbaan? De schepen van Royal Caribbean blinken in het bijzonder uit. Zelfs surfen aan boord, minigolf of tokkelen behoort tot de mogelijkheden (Oasis of Allure of the Seas, MSC Seaview/Seaside). Ook de schepen van Disney Cruise Line zijn super kindvriendelijk. De grootste cruisemaatschappijen hebben zelfs stripfiguren rondlopen op de schepen en bieden characterbreakfasts aan (Norwegian, Royal Caribbean, Disney Cruise Line) waarbij de figuren aanschuiven voor foto’s.

 

Op educatieve aspecten richten zich bijvoorbeeld Princess Cruises, Holland America Line en MSC Cruises. Zij bieden bijvoorbeeld kooklessen aan voor kinderen. Bij Alaska cruises biedt Princess zelfs bijeenkomsten aan met een Park Ranger waarbij de kinderen wat over de natuur kunnen leren.

9. Zwembaden

De laatste jaren zijn op de cruiseschepen meer kinderzwembaden te vinden. Leuk aangekleed met waterfonteinen, (mini-)glijbanen en toezicht door een badmeester. Laat je goed informeren welke schepen deze toffe faciliteiten hebben. Fijn is dat er bij enkele schepen ook zwemvesten aanwezig zijn, zodat je deze zelf niet hoeft mee te sjouwen in een koffer. (AIDA Cruises, Disney)

Een aandachtspunt voor de zwembaden is zeker even op zijn plaats. Is je kind nog niet zindelijk, dan mag hij/zij niet met een zwemluier in de kinderbaden. De kleintjes mogen wel in een spetterparadijs rondlopen, maar niet in het water.  Een tip! Neem een klein opblaasbadje mee voor op het balkon, zo kan je kleintje lekker veilig spetteren.

 

10. Eten en drinken

Kinderen dineren op cruises gewoon met hun ouders. Wanneer je naar het hoofdrestaurant gaat is altijd wel een kindermenu te vinden. Ga je naar het buffetrestaurant dan kunnen ze hun eigen eten natuurlijk uitkiezen. Bij Norwegian Cruise Line en MSC Cruises wordt zelfs een kinderbuffet opgesteld met bijpassende (lagere) stoelen en tafels. De kindermenu’s zijn uiteraard gericht op wat kinderen graag lusten, met pizza, pasta en patat. Slabbetjes zijn verkrijgbaar bij de familievriendelijke rederijen, maar neem zelf altijd wat weggooi-exemplaren mee!

Eten in een hoofdrestaurant is best een chique aangelegenheid met kinderen, daarom zie je dat veel gezinnen liever naar het buffetrestaurant gaan. 

Bij Disney Cruise Line zie je daarentegen dat families wél naar de hoofdrestaurants gaan omdat daar álles gericht is op de kinderen. In de restaurants is entertainment, lopen soms characters (Micky Mouse!) door het restaurant heen en staan er altijd kleurtjes op tafel incl. een dagelijkse doe-kleur-plaat. Elke avond eet je bovendien in een ander nieuw spannend restaurant. Handig is dat je eigen obers mee-routeren.

 

 

 

Bij een aantal rederijen is het mogelijk om vooraf babyvoeding en luiers te bestellen zodat je zelf niet veel hoeft mee te sjouwen. (Carnival Cruise Line  – in winkel aan boord-, Disney Cruise Line, Holland America Line, Norwegian Cruise Line – in winkel aan boord-, Royal Caribbean). Bij AIDA is op de grootste schepen (AIDAprima, AIDAperla, AIDAnova) een keuken aanwezig waar ouders potjesvoeding, koekjes en melkpoeder (1 merk) vinden en kunnen klaarmaken in de magnetron en flessenwarmer.

Ondanks dat dit niet toegestaan is, heeft het óns enorm geholpen om snel de melkfles klaar te maken met een eigen flessenwarmer 😉

 

11. Met welke rederijen kan ik het beste met kinderen varen?

Afhankelijk van je budget, zou ik een tweedeling willen maken in de betaalbare rederijen en duurdere (soms ultraluxe) rederijen. Deze rederijen zijn zeer geschikt voor families met kinderen:

Wat prijziger:

 

Tot slot

We hebben zelf ervaren dat cruisen met een baby van 6 maanden best een goede planning nodig heeft. Wees vooral flexibel. Niet alles zal gaan zoals thuis en het kost je een dag of wat om uit te vinden wat het beste werkt voor jullie gezinnetje. Is je kind wat ouder dan zal het wat gemakkelijker gaan. Alhoewel de taalbarrière soms nog wat roet in het eten kan gooien bij de kinderclubs. Geen zorgen, de kinderen maken snel vriendjes. En onthoud, het personeel helpt je heel erg graag bij al je vragen!

Fijne familievakantie!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Kinderen en cruisen

 • Wij hebben al voor het 4de jaar achter elkaar de Disma Familie Cruise, wat het succes van dit artikel nogmaals bevestigd

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger