Cruisereiziger
Nieuwe cruiseschepenVoorbereiding

De nieuwe grote cruiseschepen van 2022

Nieuwe cruiseschepen in 2022: groot, groter, grootst en duurzamer

Komend jaar komen er 10 (zeer) grote cruiseschepen in de vaart. Komend jaar komen er 10 (zeer) grote cruiseschepen in de vaart. Een aantal van deze schepen zouden oorspronkelijk al in 2021 worden opgeleverd. De stillegging van scheepswerven door de coronapandemie zorgden echter voor flinke vertraging. Daarnaast waren er ook rederijen die zelf aandrongen op latere oplevering.

Alle informatie is begrijpelijkerwijs onder voorbehoud, want schepen kunnen altijd vertraagd worden opgeleverd en/of wijzigingen hebben in de routes. Een overzicht van kleinere schepen lees je hier:

Trends

De grootste schepen van 2022 zijn werkelijk de ‘reuzen’: de Global Dream van Dream Cruises (208.000 ton, 5000 passagiers), MSC World Europa (205.700 ton, 6850 passagiers)  en Wonder of the Seas (225.000 ton, 6680 passagiers).

Ook de iets minder grote reuzen zijn behoorlijk indrukwekkend, en zeer positief: ze varen op het duurzamere vloeibare aardgas, met nauwelijks uitstoot. Het gaat om LNG schip AIDAcosma, Carnival Celebration en Arvia. Allen afkomstig van scheepsbouwer Meyer, en allen zusterschepen. Ze kunnen zo’n 5200 passagiers meenemen. Ook de eerder genoemde MSC World Europa is een LNG schip, de eerste voor MSC Cruises.   

De wat gemiddeld grote schepen zijn zeer prettig qua formaat: Disney Wish (144.000 ton, ca.2500 passagiers) Celebrity Beyond (129.000 ton, 2900 passagiers) en Norwegian Prima (140.000 ton, 3215 passagiers). Dit zijn schepen die bewust ‘kleiner’ gebouwd worden door deze rederijen. Zij gaan duidelijk niet mee in de trend om steeds groter te willen bouwen.

Hieronder het overzicht van de schepen van 2022 die meer dan 999 passagiers kunnen meenemen.

1. AIDAcosma – AIDA Cruises

De AIDAcosma **** (180.000 ton, 5.200 gasten) is het 2e cruiseschip van AIDA Cruises in de Helios klasse. Het schip kan volledig varen op LNG (vloeibaar aardgas) met nauwelijks uitstoot.

Op deze nieuwe generatie AIDA-schepen worden de succesvolle elementen van de huidige vloot verbeterd en uitgebreid zoals het Theatrium, de brouwerij, de Beach Club en Four Elements. Er zullen echter ook volledig nieuwe voorzieningen worden aangeboden. Tot de hoogtepunten behoren o.a. 21 verschillende huttypes variërend van een penthouse suite, familie- en patiohutten tot eenpersoonskamer met balkon.

Waar vaart de AIDAcosma naar toe?

De AIDAcosma wordt – eindelijk echt – verwacht in 2022 met anderhalf jaar vertraging om bekende redenen. Oorspronkelijk zou ze in mei 2021 in de vaart gaan komen. Haar eerste seizoen zal ze vanaf 22 april 2022 in het westelijk deel van de Middellandse Zee cruisen vanuit Barcelona en Palma de Mallorca. 

Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Zeetours!

2. Wonder of the Seas – Royal Caribbean Int.

Wonder of the Seas is alweer het vijfde cruiseschip van Royal Caribbean International in de Oasis klasse, oftewel de allergrootste cruiseschepen ter wereld! Met haar 225.000 ton, 363 meter lengte en 47 meter breedte kan ze tot 6680 passagiers meenemen.

We verwachten op dit schip ook weer alle toffe buurten zoals je op de andere schepen vindt, maar op dit schip is er eentje extra, de Suite Neighborhood exclusief voor suite gasten met zonnedek, restaurant en lounge.

Cruisereizigers kunnen op de Wonder of the Seas 8 verschillende buurten verwachten, een primeur voor de Oasis-klasse, met geheel nieuwe voorzieningen.  Zoals de Suite Neighborhood, een zwembadbar genaamd The Vue en Wonder Playscape – een interactieve, openlucht kinderspeeltuin met uitzicht. Ook populaire faciliteiten zoals The Ultimate Abyss, de hoogste glijbaan op zee; Central Park, de buurt vol echte planten; en het levendige Caribisch geïnspireerde zwembaddek ontbreekt niet.

Update 7 november 2021: Het schip is inmiddels toch opgeleverd, maar zal in 2022 haar eerste cruises maken. 

Waar cruist de Wonder of the Seas naar toe?

Een jaartje later dan gepland zal het schip haar debuut maken in de Verenigde Staten en Europa. Het vijfde schip in de Oasis-klasse cruist op 4 maart 2022 vanuit haar thuishaven in Fort Lauderdale naar het Caribisch gebied. Aansluitend staat vanaf mei 2022 haar inaugurele zomerseizoen gepland met cruises vanuit Barcelona en Rome.

CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI Captain Cruise

3. Celebrity Beyond – Celebrity Cruises

De Celebrity Beyond***** (129.000 ton, 2900 gasten) is alweer het 3e cruiseschip van Celebrity Cruises in de nieuwe Edge klasse.  Ook dit schip heeft een fantastische inrichting en hutten met een infinity balkon, ofwel een inpandig balkon. ‘Eden’ is de naam van een drie dekshoge lounge met 7000m2 glas zodat gasten zich verbonden voelen met buiten. De Celebrity Beyond zal net als de andere schepen in deze klasse van veraf herkenbaar zijn door de Magic Carpet. Aan de zijkant van het schip beweegt een platform ter grootte van een tennisbaan, langs de zijkant van het schip van boven naar beneden.

De rederij biedt een aantal nieuwigheden aan zoals een verbeterd suite-restaurant en een samenwerking met chefkok Daniel Boulud in zijn restaurant Le Voyage. Bovendien wordt het zonnedek achter, met de Rooftop Garden en Sunset Lounge opnieuw ingericht.

Bestemmingen Celebrity Beyond

Op 27 april 2022, staat ook haar maiden voyage gepland vanuit Southampton. Het gaat om een cruise van 11 dagen door West-Europa waarbij o.a. Bordeaux, Lissabon, Sevilla, Malaga, Palma de Mallorca en Barcelona worden aangedaan.

Aansluitend aan haar eerste cruise zal ze diverse mediterrane reizen aanbieden waaronder 10-daages routes door de Italiaanse Rivièra en Frankrijk. Ook zal de Beyond routes van 11 dagen naar de Griekse eilanden tot begin oktober aanbieden. Daarna trekt de Beyond naar Port Everglades waarvandaan ze cruises gaat maken naar de Caribbean. Cruises zijn boekbaar bij:

CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI Captain Cruise

4. Disney Wish – Disney Cruise Line

De Disney Wish (144.000 brutoton, 1250 hutten) wordt in 2022 opgeleverd door Meyer Werft in Papenburg. Er is nog niet veel bekend over dit schip, wel dat het een prachtig 3-dekken hoog atrium zal omvatten. Het is geïnspireerd door de schoonheid van een betoverd sprookje. Volgens traditie krijgt ook de Disney Wish een Disney-figuur op het achtersteven die het thema van het schip weerspiegelt. Het wordt de levendige en avontuurlijke Rapunzel. De Disney Wish is een schip dat wordt aangedreven door het schone LNG.

Nieuw aan boord zijn onder andere een Marvel restaurant, een Frozen diner, kinderruimtes in de stijl van Star Wars, een wilde waterrit genaamd AquaMouse, en een geheel nieuw adults-only zonnedek.

Bestemmingen Disney Wish

Het langverwachte vijfde schip in de vloot van Disney Cruise Line zal haar eerste gasten op 9 juni 2022 begroeten voor een speciale maidentrip van vijf nachten die twee dagen op zee omvat en stopt in Nassau en Castaway Cay, een privé tropisch paradijs dat exclusief is gereserveerd voor gasten van Disney Cruise Line. Deze afvaarten worden gevolgd door cruises van drie en vier nachten vanuit Port Canaveral, Florida.

De Disney Wish zal gezinnen naar de Bahama’s brengen. In Nassau zullen cruiserreizigers genieten van adembenemende stranden en activiteiten voor iedereen, zoals zwemmen, snorkelen, winkelen en nog veel meer in deze populaire vakantiebestemming. Bij Castaway Cay zullen gasten het privé eiland van Disney verkennen dat volledig is uitgerust voor familieplezier en ontspanning en boordevol speciale Disney-accenten.

Disney boek je bij:

CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

5. Resilient Lady – Virgin Voyages

De Resilient Lady**** (110.000 brutoton, 2770 gasten) is het 3e cruiseschip van nieuwkomer Virgin Voyages. De rederij focust op schepen die alleen voor volwassenen gebouwd zijn. Vergeet alle traditionele vormen van cruisen op dit schip met talloze restaurants (inclusief), hippe lounges en zonnedekken. Bovendien zijn de hutten voorzien van een loungebank die ‘s avonds omgevormd wordt tot bed. 

Bestemmingen Resilient Lady

Vanaf juli 2022 staan er 8-daagse cruises gepland vanuit het Griekse Piraeus (Athene). Het adult-only cruiseschip vaart 2 verschillende routes. De eerste doet de Griekse eilanden Santorini, Rhodos, Kreta en Mykonos (met overnachting) aan. De tweede gaat naar Dubrovnik, Kotor, Corfu en Argostoli. 

 

6. Norwegian Prima – Norwegian Cruise Line

Norwegian Prima is de eerste van in totaal 6 schepen in de nieuwe Prima-klasse. Het cruiseschip wordt gebouwd door de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. Het krijgt een capaciteit van 3.215 passagiers en is daarmee kleiner dan de voorgaande nieuwbouwschepen van de rederij.

De voor een Tony Award genomineerde show “Summer: The Donna Summer Musical” wordt de interactieve hoofd act in het theater. Andere primeurs op het schip zijn o.a. ‘s werelds eerste theater met drie verdiepingen dat transformeert in een Vegas-style nachtclub, glijbanen met vrije val en het grootste racecircuit op zee.

Bestemmingen Norwegian Prima

Ze zal starten in de zomer van 2022 vanuit Amsterdam met enkele cruises naar onder andere IJsland. Daarbij zit ook de eerste cruise van het schip op 17 augustus 2022 naar IJsland en prachtig Noorwegen.

In de winter daarna vaart ze vanaf Port Canaveral (Florida) naar diverse Caribische eilanden. Daarna keert ze naar Noord-Europa terug in de zomer van 2023. In de daaropvolgende winter, 2023/2024, zal ze vanuit Galveston, Texas gaan varen naar het Caribisch gebied en Mexico. Boek je cruise bij:

[t Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb Zeetours

7. Global Dream  – Dream Cruises

Global Dream ***** (208.000 ton) is het eerste schip van de rederij Dream Cruises in de Global klasse. Het schip wordt liefst 342 meter lang en 46 meter breed. Het krijgt een capaciteit van 5.000 passagiers die worden gehuisvest in 2.500 hutten. De Global Dream komt op nummer 5 op de lijst te staan van grootste cruiseschepen ter wereld.

Het design is volledig gericht op de Aziatische markt met populaire faciliteiten zoals een Cineplex, een themapark, een Aziatische spa, authentieke Aziatische eetgelegenheden en een breed scala aan winkels. Over het gehele schip zal er worden gewerkt met kunstmatige intelligentie zoals gezichts- en stemherkenning voor de meeste diensten aan boord en robots die alledaagse taken zullen uitvoeren, zodat de bemanning zich kan concentreren op dienstverlening. Bijzonder is de bouw van een achtbaan aan boord, de ‘Space Cruiser’. Daarnaast vind je aan boord het ‘Dream Park at the Pier’ o.a. met een opblaasbare hindernisbaan over de grootte van een basketbalveld, een trampolinepark, een bungee-trampoline, een surfsimulator en een mini-karts parcours voor peuters in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Waar vaart de Global Dream?

In het zomerseizoen vaart het schip in Azië, in de winter gaat het schip naar Australië en zal het ook grand voyages gaan maken naar Amerika en Europa.

8. Carnival Celebration – Carnival Cruise Line

De Carnival Celebration is het tweede cruiseschip van Carnival Cruise Line dat volledig op LNG zal opereren, de eerste was de Mardi Gras.

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Carnival Cruise Line is gekozen voor de naam van dit schip. De Carnival Celebration maakt haar debuut vanuit Port Miami in november 2022.

Waarschijnlijk zal dit schip veel lijken op haar zusterschip de Mardi Gras met o.a. een achtbaan op zee.  De ‘Bolt: Ultimate Sea Coaster’ wordt 244 meter lang vol met diverse wendingen, bochten en afdalingen. Je bereikt snelheden van bijna 64 kilometer per uur. BOLT, gebouwd door het Duitse bedrijf Maurer Rides, is een volledig elektrische achtbaan waarbij twee personen in een motorachtig voertuig 57 meter boven zeeniveau op een spoor kunnen racen.

Bestemmingen Carnival Celebration

Carnival Celebration start op 6 november 2022 vanuit Southampton met een transatlantische overtocht naar Miami. Daarna zal ze vanaf 21 november 2022 het gehele jaar door vanuit Miami cruisen.

Cruisereizen Captain Cruise

9. Arvia – P&O Cruises

Arvia (184.700 ton, 5.200 gasten) zal het tweede duurzame LNG cruiseschip worden voor de Britse rederij P&O Cruises. Elk detail van het schip is ontworpen met de gedachte dat het uitzicht op het steeds wisselende landschap perfect moet zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het Grand Atrium met glazen wanden van 3 dekken hoog. Daarnaast is er de SkyDome bovenop het schip met een glazen dak en temperatuurregeling en nieuwe minisuites met serres.

Bestemmingen van Arvia

Arvia start op 9 december 2022 met een indrukwekkende 15-daagse cruise vanuit Southampton naar de Canarische Eilanden en terug, met onderweg stops in Cadiz, Lissabon en Madeira. Daarna vaart ze nogmaals daar naar toe en zal ze een overtocht maken naar het Caribisch gebied waar het schip in de wintermaanden 1-weekse cruises zal maken.

Sunweb CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

10. MSC World Europa – MSC Cruises

MSC World Europa is het eerste nieuwe cruiseschip in de Worldklasse van MSC Cruises. Bovendien is dit het eerste cruiseschip van MSC dat het schonere LNG als brandstof zal krijgen.

MSC World Europa krijgt met haar 205.000 ton een capaciteit van 2.760 hutten en een maximale bezetting van 6.850 gasten, de hoogste passagierscapaciteit in de wereldwijde cruisevloot. Het schip zal 330 meter lang zijn en 47 meter breed.

De ‘futuristische’ Y-vormstructuur van de wereldklasse zorgt voor een panoramisch uitzicht op zee en de G-boog van het schip (verticaal gepositioneerd in een hoek van 90 graden) is ontworpen om de stabiliteit, hydro-dynamiek en het comfort van de gasten te verbeteren. Andere innovaties zijn onder meer gezinsvriendelijke zones en een panoramische achterkant.

Waar vaart de MSC World Europa naar toe?

Vanaf 20 december 2022 zal de MSC World Europa haar eerste cruiseseizoen doorbrengen in het Midden-Oosten met cruises van 8 dagen vanuit Abu Dhabi, Doha of Dubai. 

Cruise Online Sunweb

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “De nieuwe grote cruiseschepen van 2022

  • Bedankt lieve Miriam voor je update van (mega) cruiseschepen, nu maar hopen of men ook betaalbare accomodaties en cruises heeft voor alleenstaande reizigers en men niet een (peper) dure 1 persoons hut toeslag hoeft te betalen. Ook goed te weten dat er steeds meer schepen komen met milieuvriendelijke brandstof zoals LNG en men voor de Rotterdam VII heeft nagelaten op een enkele walstroom aansluiting na, al zal dat waarschijnlijk logistieke lees brandstof aanvoer technische redenen hebben. Misschien dat een volgende HAL generatie cruise schepen wél met schonere en alternatieve brandstof gaat varen. Leuk is ook dat de AIdaprima weer regelmatig naar haar “tweede thuishaven Rotterdam” komt. Op 23 maart 2017 had ik, samen met mijn broer, een scheepsbezoek gehad en genoten van een heerlijke buffet lunch. Het was een onvergetelijk bezoek en dan te bedenken dat ik dagen tevoren nog last had van evenwichtsstoornis en tijdens het Aidaprima bezoek geen last meer van gehad en daar kon zelfs een paracetamolletje niet tegenop !
    Vele nieuwe cruiseschepen komen van de Meyer Werft af en worden in de Eemshaven te Groningen verder afgebouwd en bedrijfsklaar gemaakt, misschien leuk om eens aandacht te besteden aan deze werf en het geluk dat ze tenminste nog één Nederlandse haven aandoen. En zou een weekend bus excursie naar deze Werf niet georganiseerd kunnen worden met jouw en Marco als reisleiders ?
    Sail along folks…!

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger