Cruisereiziger
Cruisemaatschappij

150-jarig bestaan Holland America Line groots gevierd in Rotterdam

Het vlaggenschip Rotterdam van Holland America Line is op 18 april ter ere van de 150ste verjaardag van de rederij aangekomen in de haven van Rotterdam. Het schip vertrok op 6 april vanuit New York in de VS voor een overtocht naar de Nederlandse havenstad. De aankomst van het schip op de exacte datum van het 150-jarig jubileum vormde het startsein voor een hele dag aan feestelijkheden in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, lokale hoogwaardigheidsbekleders, havenbeambten en gasten die de speciale dag vierden. Aan wal genoten geïnteresseerden van historisch geklede figuranten, een drumband, blaasfanfare en orgelmuziek.

Hotel New York

De feestelijke ceremonie vond plaats in Hotel New York, van 1901 tot 1977 het oorspronkelijke hoofdkantoor van de cruisemaatschappij. President Gus Antorcha van Holland America Line werd tijdens deze jubileum-ceremonie vergezeld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en nazaten van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line.

“De viering van 150 jaar gaat over meer dan onze geschiedenis alleen, het gaat ook over hoe we voortbouwen op deze prachtige erfenis en over hoe we ook de komende 150 jaar relevant blijven”, aldus Antorcha. “Vanaf die allereerste begindagen hebben we onze reputatie opgebouwd op basis van de zorg en aandacht die we gaven aan iedereen die bij ons aan boord stapte. En door de decennia heen, of die persoon nu een immigrant was, een titaan van de industrie, een soldaat of een vakantieganger, elk van hen werd behandeld alsof ze een gast in ons eigen huis waren. Hier staan we als cruisemaatschappij nog steeds voor.”

“De geschiedenis is samengesteld uit miljoenen verhalen en in elk van die verhalen staat een persoon centraal”, vervolgde Antorcha. “Ik ben er zeker van dat er nog veel hoofdstukken geschreven gaan worden. En ik hoop dat de generaties die ons opvolgen de komende decennia samenkomen op deze plek in Hotel New York om ze te delen.”

Cadeaus voor de 150 jarige Holland America Line

Van de aankomst van het schip tot en met een verblijf van 2 dagen in de haven, al deze memorabele momenten gaven het 150-jarige jubileum vandaag kleur. In een ruimte die in de vroege jaren 1900 dienstdeed als bagagekamer voor immigranten, onthulde Holland America Line een herdenkingsbel ter ere van het 150-jarig jubileum. Deze zal voortaan permanent in Hotel New York te zien zijn. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet doopte de bel met champagne, een traditie die gewoonlijk alleen wordt gereserveerd voor de doop van een nieuw schip. Dit deed zij samen met Gus Antorcha en de manager van Hotel New York, Roel Dusseldorp.

Holland America Line werkte nauw samen met PostNL om ter ere van het 150ste jubileum een postzegel van goud te ontwerpen. Deze postzegel onthulde Bob van Ierland, Managing Director van PostNL Nederland. De postzegel, ontworpen door Frank Janse, toont een illustratie van twee iconische schepen uit de lange geschiedenis van het bedrijf: Rotterdam VII, het nieuwste schip van Holland America Line, en Rotterdam I, het eerste schip. De postzegel is voor verzamelaars in beperkte oplage online te koop.

Daarnaast presenteerden familieleden van één van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line het eerste originele bedrijfsaandeel. Het Stadsarchief Rotterdam zal dit bewaren als onderdeel van de bijzondere collectie.

Speciale genodigden

Onder de aanwezigen van de officiële ceremonie bevonden zich onder meer 60 van de meest loyale Mariners. Dit zijn gasten die minstens 1.400 dagen op de schepen van de lijn hebben gevaren. Enkelen waren ook afkomstig van de Zuiderdam, die in Amsterdam lag. Zij gingen na de ceremonie terug naar Amsterdam om daar te genieten van een galadiner.

Het slot van de ceremonie bestond uit een parade van personeelsleden, die aan boord van de schepen werken. Zij stonden op de plek waar eens de emigranten vertrokken.

Feest aan boord!

Na de ceremonie werd het feest voortgezet aan boord van de Rotterdam met een galadiner. Op het schip waren gasten aanwezig die de transatlantische overtocht hadden meegemaakt en genodigden die de komende dagen meevaren.

Op de Rotterdam werd een feestelijk galadiner in de Main Dining Room gepresenteerd. Het schip was bovendien van boven tot onder versierd met tulpen. Met verjaardagscocktails en tompoezen stond het garant voor een feestelijke avond.

Het Lido dek was omgetoverd tot een dansvloer waar de band de hele avond speelde. Gus Antorcha, de madrina, Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam, en kapitein Bas van Dreumel spraken de aanwezigen toe.

Een speciale lichtshow vanaf de Erasmusbrug, waarbij ook het schip een rol speelde, sloot het 150 jarig verjaardagsfeest van Holland America Line af.

Lees ook:

Interesse in cruisen met Holland America Line? Bekijk de mooiste cruises van dit moment:
Jaar >
2023
2024
2025
2026
Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
€2000-€2500
Boven €2500
Bestemming >
Afrika
Alaska
Azië
Canarische Eilanden
Caribisch gebied
Groot-Brittannië
Middellandse Zee
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Noord-Europa
Oceanië
Oost-Middellandse Zee
Oostzee
West-Europa
West-Middellandse Zee
Zuid-Amerika
Zuid-Pool

15-daagse cruise Groot-Brittannië, Schotland en Ierland met de Rotterdam

15-daagse cruise Noordkaap met de Rotterdam

22-daagse cruise Schotland, IJsland en Groenland met Nieuw Statendam uit Amsterdam

8-daagse cruise Noorse Fjorden met de Rotterdam

Cruise ABC eilanden & Bahama’s met de Rotterdam

Of boek je cruise bij:
ANWBCaptain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “150-jarig bestaan Holland America Line groots gevierd in Rotterdam

  • Bedankt Miriam voor het uitvoerige verslag omtrent de viering van 150 jaar Holland Amerika Lijn voor alle niet genodigden die er niet bij konden zijn. Trouwens je kleding heeft net zo’n kleur als Prinses Margriet, toeval of wilde je ook even “prinsesje” zijn ? En heb je er natuurlijk een vorkje mogen prikken met een koninklijk gezelschap vlakbij, hoop dat het gesmaakt heb !
    Toch is het jammer dat er in het Maritiem Museum aldaar geen aparte tentoonstelling of expositie over de HAL 150 jaar gehouden wordt, een gemiste kans en er relatief zo weinig media aandacht is op tv of in de krant zelfs niet in de reisbijlage van De Telegraaf, maar die heeft natuurlijk Amsterdamse “roots” en dus laat je dat aan het AD over…

Reacties zijn gesloten.