Cruisereiziger
ExpeditiecruisenScheepsbezoek

Zes sterren schip Scenic Eclipse II: in moderne luxe op expeditie

Miriam bezocht in Amsterdam het gloednieuwe ultraluxe expeditieschip Scenic Eclipse II van de Australische cruisemaatschappij Scenic Cruises. Het tweede schip in de reeks is in april 2023 in de vaart gekomen en voegt zich bij haar zusje, de Scenic Eclipse I. Destijds betekende de komst van 6 sterren Scenic in de expeditiewereld een gamechanger met duikboten en een helikopter aan boord.

Mega jacht gevoel

In Amsterdam mocht ik aan boord gaan van de donkerblauw met wit gekleurde Scenic Eclipse II. Geen klein schip, dat aan de kade ligt, maar toch een indrukwekkende 168 meter en 8 dekken hoog. Het schip begroet me met een loopplank die me naar binnen brengt. Buiten staat een hijskraan en is men bezig om vracht aan boord te laden. Ik kom binnen in een zee van ruimte in de modern gestylede Scenic Lounge, dat overigens niet de eerste ruimte zal zijn die een zeer stijlvolle aanblik heeft.  Je vindt er bovendien de receptie, verrassend en eigenlijk heel handig: je kunt rustig plaatsnemen in de lounge met een drankje (alles inclusief aan boord!) terwijl de check-in gemoedelijk plaats vindt. De whiskey collectie is hier indrukwekkend, en zelf uitgekozen door de eigenaar van Scenic. De orchideeën zijn overigens van plastic, maar dat heeft een goede reden: zo kunnen in de poolgebieden geen stuifmeel of andere plantendelen worden meegebracht die de originele flora verstoren.

We starten de rondleiding op het schip met een aantal suites.

Suites

De suites zijn zeer indrukwekkend aan boord: de 228 passagiers genieten werkelijk van de mooiste inrichting. Alle hutten hebben een balkon. De ‘instap’ standaard suite meet 32-34 m2, met balkon. Ik mocht een grotere Spa suite (no. 910) bekijken van zo’n 46-50 m2. Een juweeltje. De badkamer heeft een bad bij het raam en een separate douche mét bankje om te zitten.

Voor een mooi overzicht van alle hutten, klik door naar hier.

Nieuw zwembad

De Scenic Eclipse II heeft een klein aantal verbeteringen waaronder het fijnste, het zwembad, gelegen op het allerhoogste dek 1o. De overdekte Skybar, is heel fijn als het wat kouder weer is in bijvoorbeeld de poolgebieden. Bij mooi weer geniet je van de vele zitjes, fantastische ligmatrassen met fabuleus uitzicht en kun je in het water een drankje nuttigen. Zoals het bij een jacht hoort :-). De cabanas aan de beide zijkanten kun je gebruiken om al liggend van het uitzicht te genieten, heel fijn gelegen bij het zwembad en de Sky bar.  Overigens heeft zusterschip Scenic Eclipse I alleen whirlpools op deze plek en geen zwembad. Wat overigens meteen opvalt in het water zijn een soort rekken met gaten: zij dienen ervoor om bij ruw weer, het water in het bad te houden.

Ontspannen kan je op de Scenic Eclipse II in de Senses spa, die je gratis kunt bezoeken. Wel betaal je voor behandelingen zoals een massage. De producten die gebruikt worden zijn van Espa, een merk dat haar producten maakt van planten en staat voor het verbeteren van de welzijn van jou als gebruiker. Bovendien is het een merk met veel aandacht voor het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

Het dames- en herengedeelte heeft elk een aparte sauna, waarbij die van de dames een hogere luchtvochtigheid heeft (beter voor de dameshuid). Daarnaast zijn er een zoutkamer, een stoomruimte en een buitenbad met ligbedden. In de prachtige yogaruimte met uitzicht kan je terecht voor een les. Ook de fitness heeft uitzicht op zee.

Culinair genieten

We nemen een kijkje bij de restaurants op dit dek. De Scenic Eclipse kent géén traditioneel hoofdrestaurant waar alle passagiers in een of twee zittingen hun diner hebben. Door de hooguit 228 passagiers hoeft dat ook niet. Je ziet wél vele kleinere eetgelegenheden die als het ware in elkaar overlopen. Goed om te weten dat alle restaurants inbegrepen zijn in de prijs. Opeenvolgend zijn aan boord op dek 4, 5 en 7:

Elements

Elements is – net als op Scenic Eclipse I – het grootste restaurant aan boord, waar je altijd een plekje vindt voor je diner. Het is er zeer licht en open. De kunstwerken aan de muur zorgen in elke hoek voor een andere sfeer.

Een aparte ruimte bij Elements is de Chefs Table, waar je – alleen op exclusieve uitnodiging – een fijnproevers diner meemaakt, met zicht op de open keuken.

Azië aan boord

Je kunt van de Aziatische keuken genieten bij Koko’s. Een sushibar, panaziatisch dineren en een showcooking gedeelte zijn hier aanwezig. Bij de showcooking ‘Night Market’ wordt afgewisseld tussen diverse gebieden, zoals Filippijns, Japans, Chinees etc.

Lumiere

Restaurant Lumiere biedt een Franse kaart en onder andere een fijnproeversmenu van 12 gangen (waarbij uiteraard de porties aangepast zijn aan de hoeveelheid gangen).

Azure Bar & Café

Azure bevindt zich aan de achterkant van het schip met de mogelijkheid om buiten te zitten. Je haalt hier bijvoorbeeld tussendoor snacks, een ontbijt en lunch in plaats van het buffetrestaurant Yacht Club.

Yacht Club & Yacht Club Outdoor

Net als Azure bevindt zich Yacht Club aan de achterkant van het schip, maar net 2 dekken hoger. Ook hier kan je casual ontbijten of een lunch halen. Deze nuttig je dan binnen of buiten naar wens. Dit restaurant heeft de meest uitgebreide opties voor een heerlijk eetmoment.

 

Op Expeditiecruise

In eerste instantie is dit schip gebouwd als expeditieschip, zodat het zonder zorgen de poolgebieden kan ontdekken. De rederij heeft tal van basisvoorzieningen voor de expeditie-cruisereiziger aan boord én enkele indrukwekkende noviteiten.

De brug staat net als bij andere expeditierederijen, open voor een bezoek tijdens je reis. Er is zelfs gedacht aan een zithoek, waar je met een kop koffie mag plaatsnemen terwijl het nautisch team aan het varen is.

De Scenic heeft technische eigenschappen waar je als reiziger blij van wordt: met name de stabilisatoren die 50% groter zijn dan bij andere schepen, moeten voor een rustigere beweging zorgen bij extreem weer of bij het instappen van het schip in de zodiacs.

De Observatory Lounge is een verrassing, wat een mooie plek om de natuur aan je te voorbij zien trekken. Verrekijkers staan voor je klaar. Zeker in de poolgebieden is dit dé plek om te zijn, met snelle toegang naar buiten!  De bibliotheek vertegenwoordigt hier een mooie collectie.

 

Lezingen worden gehouden in het uitermate comfortabele theater met geweldige zetels.

Essentieel is de zogeheten Mudroom waar je voor en na elke landing, je eigen Scenic parka en laarzen kunt aandoen en uittrekken.

Helikopters

De drie paradepaardjes van dit schip zijn de 2 helikopters en een onderzeeër die op het schip meereizen. De laatste is op moment van mijn bezoek nog niet aan boord, omdat deze in Amerika geproduceerd is en dan pas aan boord komt. Regelgeving vereist dat er alleen met een Amerikaanse duikboot in Amerikaans grondgebied gedoken mag worden, dus heeft de rederij voor dit schip gekozen voor een Amerikaanse onderzeeër.

Werkelijk uniek om mee te maken dat je in bijvoorbeeld Antarctica over de besneeuwde gebieden vliegt of de koude onderwaterwereld verkent!  De helikopters kunnen 6 personen meenemen en zijn de meest stille helikopters die er momenteel zijn. De duikboot kan ook 6 personen meenemen tot 300 meter diepte. Deze twee activiteiten zijn wel tegen een toeslag (bijvoorbeeld: de duikboot vanaf €250 -20 minuten).

Foto’s helikopter: Clara Gruben van Clara’s Choice

Tot slot

De Scenic Eclipse II heeft een aantal kleine verbeteringen gekregen die het jacht tot de top van de cruisewereld brengt. Cruisen met Scenic is een cruise in luxe, stijl en verwennerij. Houd je van een kleinschalig schip, een moderne uitstraling, met een fijne familiaire sfeer door de Australische invloeden, een culinaire beleving, rustig entertainment en bijzondere bestemmingen -weg van de gebaande paden? Dan is Scenic de rederij waar je je thuis gaat voelen.

Prijs indicatie

Voor een cruise met Scenic Cruises op dit jacht betaal je voor een negen daagse cruise in een balkonsuite vanaf €6500, inclusief excursies, drankjes (uitgezonderd een aantal vintage drankjes) en fooien. In de poolgebieden betaal je voor 14 dagen vanaf €15.699, wat werkelijk een meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding betekent!

Wij bedanken Scenic Cruises hartelijk voor het bezoek aan de Scenic Eclipse II. Wil je meer weten over het varen met Scenic? Lees dan zeker de reportage die Marco maakte over de Scenic Eclipse I waarmee hij een paar dagen meecruiste:

 Lees ook:

Wil jij ook met Scenic Cruises varen? Cruises zijn boekbaar bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Yacht Cruise Company

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger