Cruisereiziger

Istanbul

Istanbul

Aanlegplaats

De meeste cruise schepen leggen aan redelijk dichtbij het centrum van Istanbul aan de Cruise terminal Karaköy Yolcu Salonu in het stadsdeel Karaköy (Galata), te herkennen aan de typerende spitse Galata toren.

Afstand naar het (oude) centrum van Istanbul

Je kunt lopend of met de tram naar het oude centrum van Istanbul.

  • Lopend: via de kades richting de Galatabrug naar het oude deel waar je de hoofd bezienswaardigheden hebt, duurt zeker een half uur tot drie kwartier. Een tip is om wel lopend naar de Galatabrug te gaan, boven of onderlangs te gaan, en met de tram het laatste stukje afleggen. Zo kun je genieten van wat er allemaal gebeurt op en rondom de Galatabrug; vissers, veerboten, verkopers.
  • Tram: Vanuit de cruiseterminal direct naar rechts naar de dichtstbijzijnde tramhalte voor de tram richting Besiktas. Een muntje kost slechts twee Turkse Lira (ca 1 euro) voor een enkele reis naar welke bestemming dan ook. Een plattegrond van het OV vind je hier.

Een taxi kost ca 5 Turkse Lira.

Denk ook eens aan een fietstour door Istanbul. Onder leiding van een Nederlandse gids zie jij op op de fiets de mooiste plekken.

 

Meer over de fietstour

 

 

Bezienswaardigheden en excursies in Istanbul

In het oude stadsdeel zijn in ieder geval de Blauwe Moskee, de Haghia Sophia en het Topkapi paleis niet te missen. De naam “blauwe moskee” is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik die vroeger te zien zijn geweest aan de binnenkant van de moskee. Na een brand echter is het meeste blauw tegenwoordig vervangen door groen, waardoor de moskee in Turkije zelf beter bekend staat als de groene moskee. De moskee ligt tegenover de Haghia (Aya) Sofia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmet I gebouwd en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. De Blauwe Moskee is gratis te bezoeken.

De prachtige rode Haghia Sofia is een voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is het een museum waar je prachtige mozaïeken kan bekijken.

In hetzelfde stadsdeel zijn de diverse winkelstraten en de bazaars (Egyptische/Kruidenbazaar) zeker even leuk om doorheen te wandelen.

Omdat het vaak erg druk is in Istanbul, is het slim om vooraf je tickets aan te schaffen. Dit scheelt je enorm veel wachttijd.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper bij Getyourguide:

 

 

Het Topkapi-paleis was lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan in Istanboel en vormt het bekendste voorbeeld van een serail (oosters paleis). Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis, waarna het van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij was. Het paleis is werkelijk niet te missen.

In het nieuwe stadscentrum van Istanbul, nabij de cruiseterminal, kan je de Galatatoren bekijken. Een toren van 61 meter hoog met bovenin een restaurant. De langste winkelstraat is in dit stadsdeel de Istiklal Caddesi. Je vindt er moderne winkels en een oude rode tram die van het begin tot het eind rijdt.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper:

Bekijk welke cruise naar Istanbul gaat:

Captain Cruise Corendon – Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Het laatste cruise nieuws over Istanbul

Lees wat Cruisereiziger zelf in Istanbul heeft beleefd in:

Bron: o.a. Wikipedia

 

Terug naar BestemmingenTurkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *