Cruisereiziger
CruiseschepenOntspanningPersoonlijke blogVoorbereiding

Wat zijn gala-avonden?

Gala-avonden zijn op (de meeste) cruiseschepen nog steeds traditioneel feestelijke avonden. Bij een 8-daagse cruise heb je minimaal 1 en soms 2, bij langere cruises soms wel 3 avonden waar je geacht wordt je feestelijk te kleden.

Wat is de bedoeling van een gala-avond?

Gala-avonden zijn de avonden waar het meest naar uit gekeken wordt tijdens een cruise. Het is de avond waarop je die éne keer in het jaar je heerlijk mag opdoffen en je extravagante galakleding mag dragen. Voor “nieuwkomers” bij het cruisen blijft het een spannend fenomeen. Wat mag ik wel en wat moet ik tijdens zo’n avond?

Plezier tijdens de avond staat in ieder geval voorop. De avonden bestaan uit een gala-diner, met speciale gerechten, een bijzondere theatershow, en uiteraard “mensen kijken” (wat heeft iedereen aan?). Omdat het speciale avonden zijn, kunnen er vaak bijzondere fotoseries geschoten worden met bijpassende entourage, zoals bijvoorbeeld op de flonkerende trap in het atrium. Wellicht vindt ook de fotoshoot met de kapitein plaats. De gala-avonden vind ik zelf altijd heel bijzonder omdat er toch een bijzondere sfeer hangt op het schip, ook doordat de crew hun extra nette kostuums dragen.

Wat moet ik dragen?

Voor de heren is een smoking de allerbeste oplossing. Een net kostuum kan echter vaak ook. Voor de dames is een nette galajurk gepast. Over het algemeen zie je veel variaties; van lange Amerikaanse galajurken met alle glitter en glamour tot zwarte cocktailjurkjes. Ook een broekpak, nette broek en glansblouse, wordt veel gedragen door dames.

Per cruisemaatschappij gaat men wat informeler of formeler met deze kledingregels om. Bij Royal Caribbean of Carnival zal het wat minder strict zijn. Bij Celebrity Cruises en zeker bij Cunard wordt men wel geacht zich aan de dress-code te houden.

Wanneer je per ongeluk kleding bent vergeten of geen zin hebt om een kostuum mee te sjouwen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een kostuum te huren. Dit kan onder andere bij de Holland America Line.

Eten en drinken

Traditioneel wordt er op de gala-avond kreeftenstaart (lobster tail) geserveerd of een combinatie met vlees zoals in een Surf & Turf gerecht. Maak je geen zorgen om het ontleden van de kreeftenstaart. Je mag het zelf proberen (met het risico dat je gala-kleding vies wordt) of je vraagt aan de ober of hij deze voor jou wil opensnijden. Een héle kreeft wordt vrijwel nooit geserveerd.

Wil je niet chique dineren, dan biedt het buffetrestaurant altijd uitkomst!

Heeft elk schip gala-avonden?

Vrijwel alle cruisemaatschappijen bieden gala-avonden aan. Enkele uitzonderingen waar ze ofwel niet gehouden worden ofwel waar men de keuze heeft of men mee wil doen: Aida Cruises (geen), Norwegian Cruise Line (minder verplicht), Oceania Cruises (geen, alleen casual elegant) of de kleinere yachtrederijen Windstar Cruises (geen), Seadream Yacht Club (geen) of Star Clippers (geen).

Tip! Cruise je met MSC Cruises? Dan heten de avonden geen gala-avond maar Elegant Night.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)