Cruisereiziger
AanmerenBestemmingenCruisemaatschappij

Bestemming Westelijke Middellandse Zee: intensieve cruises

Zon, zee en cultuur. Dat zijn zeker de ingrediënten van een cruise in het Westelijk Middellands Zeegebied. Veel cruiseschepen bieden in 1 week een ronde aan waarbij je Frankrijk, Spanje, Italië, soms Malta en soms Tunesië wordt aangedaan. Prachtige bestemmingen met veel cultuur.

De gemiddelde leeftijd is op Middellandse Zee cruises in het algemeen vrij laag; veel families met kinderen en stellen voelen zich thuis in het gebied. Overigens wordt er het hele jaar gecruised in de Middellandse Zee, toch zijn de beste reistijden net voor en na de zomer, zodat je de echte hitte vermijdt. ‘s Winters kan het met ongeveer 18C best lekker zijn. Maar pas op, de zee zelf kan onstuimig zijn met de nodige regenbuien.

Opstaphavens

Populaire havens waar cruises beginnen zijn vooral Barcelona in Spanje,  Civitavecchia (nabij Rome) in Italië, Genua en Savona. Bepaalde maatschappijen zie je in de havens daar in- en ontschepen. Vooral MSC Cruises laat cruises vanuit Genua vertrekken. Fijn is dat je ook in de andere havens van hun cruises kan in- en ontschepen. Costa Cruises hanteert hetzelfde principe, maar dan vooral vanuit Savona.  De andere cruisemaatschappijen varen vanuit de grote cruisehavens in Barcelona en Civitavecchia.

Voorbeeld route Norwegian Cruise Line

Cultuur

Het Westelijk Middellands Zeegebied draagt veel cultuur in zich. In veel steden zie je prachtige oude culturen terug komen. In Tunesië en in de Italiaanse steden als Napels, Civitavecchia en op Sicilië vind je overblijfselen van de oude Romeinen. De steden zelf en mooie oude arena’s en theaters zorgen voor een antieke sfeer. In Tunis heb je de oude stad Carthago met oude thermen en villa’s. In Napels bezoek je de door de vulkaan Vesuvius overstroomde Pompeii. Rome bevat zoveel oudheden dat je onmogelijk in 1 dag alles kunt zien; niet te missen zijn het Colosseum waar gladiatoren vroeger vochten en de oude koepelkerk Parthenon met een gat in de koepel. Het eiland Malta wil ik er tenslotte nog even uitlichten. Daar vind je unieke prehistorische tempels, oude karrensporen en zie je overal de geschiedenis van de Maltezer Ridders terugkomen.

De steden vergen wanneer je zelf op pad gaat, wel enige voorbereiding. Ze zijn uitermate geschikt om met het openbaar vervoer of met een taxi te verkennen. Uiteraard is het ook mogelijk om excursies te boeken bij je cruisemaatschappij zelf.

Steden en Zon

Havens in Frankrijk die worden aangedaan zijn bijvoorbeeld Villefranche, Nice, Marseille en het prachtige unieke staatje Monaco. Zij staan garant voor de Franse zon en sfeer en de mondaine stranden waar je heerlijk kan uitrusten. Prachtige dorpjes als Eze kan je met een excursie bezoeken. Nieuw is soms ook de bestemming Cinqueterre in het Noorden van Italië. Barcelona staat garant voor een heerlijk bezoek waar het zelfs aan te raden is om voor of na je cruise een paar dagen te verblijven omdat er zoveel mooie gebouwen zijn van Gaudi en er een geweldige sfeer hangt.

Bank in Park Guell Barcelona
Bank in Park Guell Barcelona

Je moet er even naar zoeken. Maar sommige cruises doen ook de eilanden aan in het midden van de Middellandse Zee; Sardinië, Corsica en Majorca.

Tenslotte

Cruisen in het Westelijk Middellands Zee gebied is een intensieve bezigheid. Fijn is dat de aanleghavens dicht bij elkaar liggen op meestal slechts een nacht varen. De dagen zijn lang, er wordt vroeg aangelegd en je hebt de kans om een dag lang de steden te verkennen. ‘s Avonds vertrekt het schip weer om vervolgens de volgende morgen bij een nieuwe interessante bestemming aan te komen. Zeedagen zijn op een 1- weekse cruise spaarzaam, meestal slechts 1 dag. Reken maar dat je uitkijkt naar die ene dag na zoveel moois!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)