Cruisereiziger
Veiligheid

‘Jihad-strijders reizen met cruiseschepen naar Syrie en Irak’

Jihad-strijders maken steeds meer gebruik van cruiseschepen om zich aan te sluiten bij extremisten in Syrië en Irak. Daarmee zouden ze proberen te ontkomen aan de verscherpte controles die o.a. buurland Turkije op verzoek van Interpol sinds enkele maanden uitvoert op vliegvelden en bij busstations. Dat heeft de vertrekkende chef Ronald Noble aan persbureau AP laten weten. Interpol zou hiervoor concrete aanwijzingen hebben. De Turkse kuststad Izmit wordt o.a. genoemd als populaire bestemming om van boord te gaan. Interpol doet geen uitspraken over om hoeveel Jihadisten het gaat. Het roept overheden wel op om de screening bij verkeersknooppunten zoals cruiseschepen te intensiveren en om meer informatie uit te wisselen zoals passagierslijsten. Dat laatste vindt al deels plaats. ‘Cruisemaatschappijen nemen beveiliging net zo serieus als vliegtuigmaatschappijen en de gehanteerde procedures zijn dan ook te vergelijken. Amerikaanse cruisemaatschappijen delen passagierslijsten al met de Amerikaanse autoriteiten die deze weer toetsen aan officiële databases’, aldus een vertegenwoordiger van CLIA.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Cruisereiziger