Welke schepen varen in de zomer van 2019 in … de Oostzee?

Wil je aanstaande zomer een cruise maken naar de Oostzee en de prachtige cultuurrijke Baltische Staten? Wij zetten alle schepen die in de Oostzee varen voor jou op een rijtje. Je vindt hieronder de 3-5 sterren rederijen.

Beste reistijd

Er wordt vanaf april tot en met september gevaren in de Oostzee. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden, kies dan voor een cruise in mei of september. Het weer kan in de zomermaanden heerlijk aangenaam zijn. Verwacht geen tropische temperaturen. De gemiddelden liggen rond de 19C in juli.

Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen en heb je gegarandeerd lange ligtijden. Zorg ervoor de je een route kiest waarbij het schip tot minimaal 17:00 uur in een haven blijft liggen. En kan je daardoor dus veel ontdekken van de prachtige Baltische Staten rondom de Oostzee.

Havens

Route MSC Poesia

Wanneer je een cruise in de Oostzee gaat doen, zijn er veel must-see havens. Dit zijn bestemmingen die je dus écht gezien moet hebben als je gaat cruisen in dit gebied. Op nummer 1 staat met stip St. Petersburg. Op deze Russische bestemming ga je genieten van de pracht en praal van de voormalige tsaren in hun paleizen. Probeer als het lukt, een cruise te vinden met 2 dagen (1 nacht in de haven) in St. Petersburg. Nummer 2 is volgens ons de stad Helsinki in Finland. Een fijne ‘kleine’ overzichtelijke stad met een gemoedelijke atmosfeer.  Nummer 3 is Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Ga de door water omgeven stad in naar het oude gedeelte of bekijk een prachtig oud schip in het Vasa Museum. Soms arriveert je schip in het nabijgelegen Nynashamn op ongeveer een uur rijden van Stockholm.

Andere havens die vrijwel altijd in de routes zijn opgenomen, zijn in Duitsland Warnemünde, in Denemarken het mooie Kopenhagen en tot slot in Estland het stadje Tallinn.

Al deze steden zijn druk bezocht tijdens de zomermaanden door alle cruiseschepen. Het kan gemakkelijk voorkomen dat op een dag 5 cruiseschepen in Tallinn liggen of 9 schepen in St. Petersburg.

Verborgen schatten

Havens die minder vaak bezocht worden zijn het eiland Visby en Sundsvall in Zweden, Klaipeda in Litouwen, Gdansk en Gdynia in Polen, Vaasa en Turku in Finland. Wanneer deze havens in je route zitten, heb je een mooie route te pakken!

Excursies

In veel steden rondom de Oostzee kan je zelfstandig op pad met het openbaar vervoer. Alleen in St. Petersburg raden we je sterk aan om wél een excursie te boeken. De cruisehaven voor grote cruiseschepen ligt namelijk vrij afgelegen. Ook is er weinig openbaar vervoer beschikbaar en met de Engelse taal red je het niet altijd. Een tweede reden om juist een excursie te boeken is omdat je dan automatisch een visum bij je excursie erbij krijgt. Lees meer informatie over een visum voor Rusland hier.

Voor meer informatie over openbaar vervoer, waar je schip aan meert en bezienswaardigheden klik je door naar de haveninformatie die we voor je hebben samengesteld:

Starthavens

Het merendeel van de schepen start traditioneel in Kopenhagen. Ook kun je soms inschepen in Amsterdam, Southampton, Kiel, Bremerhaven of Stockholm. De meest handige haven is uiteraard Amsterdam 🙂 Wil je minder zeedagen op je route, dan kies je Kopenhagen, Kiel of Stockholm. Met name Kopenhagen en Stockholm zijn snel en goed te bereiken met het vliegtuig.

Rederijen & Schepen

AIDA Cruises

AIDA heeft een uitgebreid aanbod aan Oostzee cruises met wel 47 cruises naar St. Petersburg. De Oostzee-cruises  starten deze zomer zeer regelmatig vanaf Kiel, Bremerhaven en Warnemünde,  De korte cruises variëren van 2 tot 8 dagen en zijn mooie cruises om eens uit te proberen of de Duitse rederij AIDA bij je past. Ook als je bijvoorbeeld niet naar Rusland wilt, heeft AIDA genoeg aanbod voor je. Bijvoorbeeld een cruise met Noorse, Zweedse en/of Deense bestemmingen.

Een pareltje is volgens ons een cruise vanaf Warnemünde met de AIDAaura naar Visby, Stockholm, Mariehamn, Sundsvall (Zweden) en Vaasa, Turku (Finland) en Saarema (eiland van Estland). Deze route wordt drie keer deze zomer gedaan, vanaf €3590 (12 dagen).

 

Celebrity Cruises

De Celebrity Silhouette vertrekt voor 14-daagse cruises uit Southampton. Op deze complete reis bezoek je de must-see bestemmingen Kopenhagen (2 dagen!), Tallinn, St. Petersburg (2 dagen), Helsinki, Stockholm en Warnemünde. Vooral het tweedaagse verblijf in Kopenhagen maakt deze cruises anders dan de andere rederijen. Beschikbaar vanaf half mei-half juli. Vanaf €2055 (vertrek 16 juni).

De Celebrity Reflection gaat vijfmaal vanuit Amsterdam voor 13 dagen naar de Oostzee. Het zijn zeer complete degelijke routes met alle must-see havens zoals Warnemünde, Helsinki, St. Petersburg (2 dagen), Tallinn, Stockholm en Kopenhagen.  Vanaf €1749

Costa Cruises

De Costa Magica maakt 8-daagse routes vanuit Stockholm naar alle must-see bestemmingen. De Magica heeft een relatief kort seizoen van eind mei – augustus. Je bezoekt Helsinki, Tallinn en St. Petersburg (2 dagen). Deze cruise is beschikbaar vanaf €669. In combinatie met een paar dagen Stockholm is deze cruise erg leuk als beginnerscruise.

 

Cruise & Maritime Voyages

De britse rederij Cruise & Maritime Voyages heeft een aantal cruises vanuit Engeland én Nederland naar de Baltische Staten. Vanuit Nederland vertrekt de Columbus op 16 mei (Amsterdam) 28 juni, 29 juli en 16 september (driemaal uit Rotterdam) voor 15 daagse cruises. (vanaf €1299).  Je bezoekt alle mustsee bestemmingen zoals Kopenhagen, Helsinki, St. Petersburg (2 dagen), Tallinn, Stockholm Warnemünde én Aarhus in Denemarken. Leuk is dat je ook Londen kunt bezoeken bij deze cruises!

Cunard

Cunard vaart tweemaal met de Queen Elizabeth en viermaal met de Queen Victoria vanuit Southampton naar de Oostzee. De routes variëren met havens zoals Klaipeda (31 aug.), Riga (26 sept), Skagen (13 aug.) en Oslo (31 aug.) De cruise van 27 mei is een pareltje met o.a. Skagen, Gdynia, Visby, Klaipeda, Oslo, Kristiansand en natuurlijk de mustsee havens Kopenhagen en St. Petersburg.

Disney Cruise Line

Disney vaart met de Disney Magic op 1 augustus 2019 een 8-daagse route met de must-see bestemmingen vanuit Kopenhagen. Je bezoekt Stockholm, Tallinn, Helsinki en St. Petersburg. Beschikbaar vanaf €6198.

Holland America Line

De Zuiderdam vertrekt regelmatig vanuit Kopenhagen voor afwisselende routes naar Noorwegen en in de Oostzee. Uiteraard worden de must-see bestemmingen bezocht zoals Warnemünde, Stockholm, Tallinn, Helsinki en St. Petersburg (2 dagen). Leuk is dat Kiel en heel soms het Deense Aarhus (afvaart 25 juni) in deze routes opgenomen zijn. Door te combineren met andere routes kan je een cruise samenstellen van 11 dagen tot wel 27 dagen. Beschikbaar vanaf € (7 mei 11 daagse reis)

De Nieuw Statendam gaat vaart op 12 mei & 25 augustus een 15-daagse route naar de Baltische Staten. Je bezoekt de must-see havens Warnemünde, Stockholm, Tallinn, Helsinki en St. Petersburg (2 dagen). Daarnaast zie je Aarhus en Kiel. Een prachtige reis volgens ons! Beschikbaar vanaf €1499 (vertrek 12 mei)

 

MSC Cruises

De MSC Poesia vaart de gehele zomer vanuit Kopenhagen (of naar keuze ook Warnemünde) voordelige 8-daagse cruises naar de must-see bestemmingen zoals Warnemünde,  Stockholm, Helsinki en St Petersburg. Beschikbaar vanaf €699

Tip: De MSC Poesia vaart een 12-daagse route met vertrek op 23 april, 4 mei en op 15 mei 2019 met een aantal verrassende havens. Zo bezoek je Gdynia (Polen), Klaipeda (Litouwen), Riga (Letland) naast de must-see bestemmingen Warnemünde, Tallinn, Helsinki en St. Petersburg (2 dagen). Kortom volgens ons een topcruise!  Beschikbaar vanaf €1059

Vanuit Kiel en Kopenhagen vaart de familievriendelijke MSC Preziosa (veel faciliteiten en groter dan de MSC Poesia) afwisselend 8-daagse routes in de Oostzee of Noorwegen. Je bezoekt de must-see havens Kiel en Kopenhagen, Helsinki, Tallinn en St. Petersburg. Deze cruise is beschikbaar vanaf €629 (15 september), maar kost gemiddeld €950.

 

Norwegian Cruise Line

De familievriendelijke Norwegian Getaway vaart de gehele zomer 9-daagse routes vanuit Kopenhagen naar alle must-see bestemmingen Warnemünde, Helsinki,  inclusief 1 nacht in St. Petersburg,  In plaats van Stockholm stopt de Getaway in het nabijgelegen Nynashamn. Verder bezoek je tijdens sommige cruises ook Gdynia in Polen. Vanaf €1349 – all-inclusive prijs.

Oceania Cruises

De Marina***** vaart afwisselende routes van 7 of 10 dagen tussen Kopenhagen en Stockholm met leuke verrassende havens. Naast 2 dagen in St. Petersburg kom je aan in Warnemünde, Helsinki, Tallinn, Riga, Klaipeda en Gdansk. Omdat Oceania altijd gratis meerdere extra’s aanbiedt zoals bijvoorbeeld excursies, drankpakketten, internet of boordtegoed is dit volgens ons ook een van de toproutes. Beschikbaar vanaf €1758.

Wil je op een kleiner schip, dan vaar je met de Nautica (max 684 gasten) mee in de Oostzee. De Nautica vertrekt afwisselend uit Londen, Stockholm en Kopenhagen en biedt routes aan die variëren van 7-12 dagen. De mustsee bestemmingen St. Petersburg, Helsinki, Tallinn en Warnemünde zijn altijd opgenomen in deze routes:

  • Op de cruise van 23 juli bezoek je daarnaast ook Helsingborg (Zweden) en Skagen in Denemarken. 12 dagen vanaf €3196
  • De route van 24 augustus uit Londen bevat de unieke doortocht door het Kieler Kanal en daarnaast Klaipeda en Gdansk. 11 dagen vanaf €3006
  • De mustsee bestemmingen zie je tijdens een 7-daagse reis. Vanaf  €1639
  • Op 11 september vanuit Stockholm bezoek je o.a. het Zweedse eiland Visby. 10 dagen vanaf €2549

 

Princess Cruises

Princess vaart met 2 schepen richting de Oostzee; met de Regal Princess en Sapphire Princess. De Regal Princess vertrekt naar keuze uit Warnemünde, Kopenhagen, Helsinki of zelfs St. Petersburg. Ze vaart 12 daagse cruises met alle must-see bestemmingen zoals St. Petersburg (2 dagen), Helsinki, Tallinn, Warnemünde, Kopenhagen en Nynashamn (voor Stockholm). Je bezoekt ook Oslo. Beschikbaar vanaf €1226.

 

Pullmantur

De Zenith vaart op 4 mei, en 10 augustus van het Zweedse Malmo naar Helsinki op een 8-daagse cruise. Je bezoekt Warnemünde, Nynashamn (voor Stockholm), Tallinn en twee dagen in St. Petersburg. Deze all-inclusive cruise is boekbaar al vanaf €535.

 

Royal Caribbean

Royal Caribbean bezoekt 20 maal St. Petersburg, met de Brilliance of the Seas en Serenade of the Seas. De Brilliance of the Seas vertrekt vanuit Amsterdam en maakt 13-daagse cruises door de hele Oostzee. Je bezoekt Kopenhagen, Tallinn, Helsinki, Stockholm, St. Petersburg (2 dagen) en Skagen in Denemarken. De Brilliance vertrekt op 19 mei, 31 mei, 24 juni, 6 juli, 30 juli, 11 & 23 augustus. De 13-daagse cruise is beschikbaar vanaf €1330 (24 juni).

De Serenade of the Seas maakt voornamelijk 8-daagse reizen vanuit Kopenhagen of Stockholm. Je vaart naar St. Petersburg (2 dagen), Tallinn, Helsinki en het Zweedse eiland Visby. Deze cruises zijn boekbaar vanaf €828 (vanuit Stockholm op 30 juni)

 

TUI Cruises

De premium all-inclusive Mein Schiff 1 en Mein Schiff 4 vertrekken uit Kiel richting de Oostzee. De Mein Schiff 1 maakt diverse 5-13 daagse cruises. Op de langere routes bezoek je ook minder bekende bestemmingen zoals het Poolse Gdansk op de cruise van 27 mei & 21 juli.

De Mein Schiff 4 zal ook diverse routes varen van 4-15 dagen, bijvoorbeeld op 20 mei een korte 4-daagse probeercruise naar Goteborg en Kopenhagen. Je kunt ook op 23 mei mee naar Talinn en Stockholm. Uiteraard omvatten de langere cruises alle must-see bestemmingen zoals Helsinki, Kopenhagen St. Petersburg (2 dagen), Tallinn, Stockholm en het minder bekende Klaipeda, Riga, Visby en Gdynia. Dit voorbeeld is de cruise van de Mein Schiff 4 op 14 juli.  10-daagse cruises zijn beschikbaar vanaf €1495 (premium all-inclusive)

 

Bovenstaande cruises zijn boekbaar bij:

Prijzen vermeld in dit artikel zijn van maart 2019.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.