Cruisereiziger
Reisverslag

Live reportage dag 3: met AmaLea op bezoek in Linz en Salzburg

Cruisereiziger Miriam reist op uitnodiging een week mee op de ultraluxe AmaLea van AmaWaterways. Vanuit het Zuid-Duitse Vilshofen gaat het riviercruiseschip naar Passau, Linz, Weissenkirchen, Wenen, Bratislava en Boedapest.

Linz

Vanmorgen bij het wakker worden, is de AmaLea al aangemeerd in de eerste Oostenrijkse bestemming van deze reis; in Linz. Vannacht voer het schip de hele nacht rustig door. We blijven de gehele dag in Linz en vanaf het schip zijn er excursies (inbegrepen in de prijs) beschikbaar naar Linz, Salzburg en Cesky Krumlov, een oude historische stad in Tsjechië. Wij gaan deze morgen eerst wakker worden op de fiets bij een fietstocht door Linz.  Onze gids Christana brengt de kleine groep van 8 mensen naar verschillende plekken. We maken kennis met het industriële gezicht van de stad (ijzerkunstwerken), het oude historische centrum én de moderne musea (Lentos Art Museum) en culturele evenementen. Wat een veelzijdige stad! Als je hier een dagje bent, is de tram een handig vervoersmiddel de berg op. De nostalgische Pöstlingberg tram gaat de 539 meter Pöstlingberg op, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Een aanrader. Met de fiets is het helaas niet zo’n goed plan 😉 dus wij hebben vooral gekeken naar de berg.

Sound of Salzburg

Omdat we aan het einde van de ochtend vertrekken voor de tweede excursie van vandaag brunchen we in het restaurant aan boord. Speciaal voor deze dag is het restaurant vanaf het ontbijt tot na de lunch geopend. Salzburg ligt op anderhalf uur rijden vanaf Linz en menig cruisepassagier van de AmaLea gaat of naar Salzburg of naar Cesky Krumlov. Aangezien ik nog nooit in Salzburg ben geweest, en een groot muziekliefhebber ben, ga ik naar Salzburg. Ditmaal is Karolina de gids, een dame die herkenbaar is aan haar Dirndl-jurk mét schort. Ze heeft haar knoop van haar schort links geknoopt, aldus de traditie, dus is ze nog vrijgezel.

Salzburg ademt muziek. Drommen toeristen komen om de vele plekken te zien waar de beroemde film Sound of Music in 1964 is opgenomen.  Talloze fonteinen, laantjes en parken in Salzburg en omgeving van Salzburg hebben een rol gespeeld in de film waarin een aanstaande non (postulante) de gouvernante wordt van de familie Von Trapp, met 7 kinderen. Onze gids legt ons uit hoe bepaalde scenes zijn opgenomen en we vermaken ons met de opname details van toen.  Ondertussen komen we langs de brug over de rivier de Salzach waar duizenden hangslotjes hangen.

De andere reden waarom je als toerist naar Salzburg komt, is het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart en het woonhuis van de familie Mozart. We hebben ons verwonderd over de vele chocolade Mozart Kugeln. Volgens de gids is er eentje de echte: die van Konditorei Fürst met een zilver/blauwe folie. Meer dan 130 jaar geleden in 1890 werd deze ontwikkeld en sindsdien zijn er 7 namaak Mozart Kugeln bijgekomen. De echte moet perfect rond zijn en omvat pistache marsepein, nougat en chocola.  Een middag in Salzburg is eigenlijk te kort. Ik ga zeker nog een keer terugkomen om alle 8 MozartKugeln te proeven.

Met de bus keren we terug naar de AmaLea. We genieten nog even op het zonnedek. Bij het diner krijgen we een menu voorgeschoteld dat valt onder het Confrérie de la Chaine des Rotisseurs, een exclusieve internationale culinaire genootschap voor gastronomen. Elk schip van AmaWaterways in Europa is daarbij aangesloten. Als feestelijke afsluiting trakteert een jong trio de passagiers in de lounge op klassieke en wat modernere muziek Hierbij ook enkele foto’s van de sfeervolle lounge als het overdag is.

 

Lees ook:

Cruises op de AmaLea zijn onder andere verkrijgbaar bij:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)