Cruisereiziger
Reisverslag

Live reportage dag 4: AmaLea op bezoek in de Wachau Vallei

Cruisereiziger Miriam reist op uitnodiging een week mee op de ultraluxe AmaLea van AmaWaterways. Vanuit het Zuid-Duitse Vilshofen gaat het riviercruiseschip naar Passau, Linz, Weissenkirchen, Wenen, Bratislava en Boedapest.

Scenic cruising in de Wachau Vallei

De AmaLea vaart in de nacht van Linz naar onze volgende bestemming Weissenkirchen. Vanwege het speciale vaargebied, de Wachau Vallei, varen we overdag een gedeelte. Om half tien in de morgen is het gehele schip vol spanning: we gaan met de AmaLea door een tweetal sluizen! In de tussentijd organiseert de Wellness trainer nog een aantal leuke sessies; stretchoefeningen, linedansen op het dek in één van de sluizen en een lunchwandeling op het dek. De laatste heb ik meegedaan, en 13 rondjes op het dek zijn zó gelopen terwijl je gezellig aan het praten bent.

Vrijwel iedereen staat op het zonnedek, voorop bij de lounge of op zijn eigen balkon om niets te missen van de sluispassages. Cruisemanager Réka vertelt tijdens de cruise naar onze eindbestemming Weissenkirchen het een en ander over de regio en de bezienswaardigheden langs de oevers. De twee sluizen die we meemaken, overbruggen elk een hoogteverschil van 11 à 12 meter. In een kwartiertje is de procedure gepiept: de AmaLea vaart naar binnen, we leggen het schip vast, de sluisdeuren gaan achter het schip dicht én zakken maar 🙂  Ik heb een video van één van de sluizen (bij Melk) gemaakt zodat je kan zien hoe het versneld gaat:

Dürnstein & Melk

Dürnstein en Melk zijn twee bezienswaardige stadjes in de 36 kilometer lange vallei, die hoofdzakelijk bekend staat om de wijnbouw in de regio. Er heerst een microklimaat met warmer weer, koudere wind en unieke eigenschappen van de grond waar de druivenranken in staan. Vanuit Weissenkirchen waar de AmaLea ligt, rijden we naar Dürnstein voor een korte rondleiding door het stadje met de blauw-witte kerktoren. Het is een alleraardigst stadje om even door heen te lopen en de historie te horen. Zo zou de Engelse koning Richard Leeuwenhart in de ruïne boven het stadje gevangen zijn gehouden, lang lang geleden. Leuk is om te horen dat de huisnummers in de hoofdstraat niet op volgorde genummerd zijn van 1-10 oneven en even, maar naar ouderdom. Het huis met nummer 1 is de oudste en nr 2 is wat jonger. Het nadeel is dat huis 1 dus in het midden kan liggen en huisnummer 2 een stuk verderop en nummer 67 rechts aan het begin, helemaal afhankelijk van de ouderdom van de huizen.

Eén van de highlights van de cruise tijdens deze week is een bezoek aan de Benedictijnen-abdij van Melk. Een groot complex dat al lang op mijn verlanglijstje staat vanwege de omvangrijke en belangrijke bibliotheek. Ik mocht helaas niet binnen fotograferen. Maar enkele foto’s van waar het wél mocht, geven goed weer hoe groot het complex is. Zo leven er een tiental monniken, is er een museumgedeelte, bibliotheek, zeer imposante kerk en een middelbare school voor zo’n 900 leerlingen.

Eten & Wijn in de vallei

Eten en drinken hebben we uitstekend gedaan in de Wachauvallei! Op de AmaLea leerde onze patisserie-kok ons eerst in de ochtend de fijne kneepjes van een Apfelstrudel maken. Vooral het sluiten van de Strudel nadat je er appel in hebt gedaan, is eigenlijk best makkelijk: een theedoek gebruiken.  In de Wachauvallei staat voornamelijk het wijn maken centraal. Er zijn talloze hellingen waar wijnranken staan en in de avond bezoeken we tijdens een excursie die bij de prijs inbegrepen is, in kleine groepjes één van de private wijnboeren. Er zijn er zo’n 200 in deze streek. Wijnboer Karl verkoopt jaarlijks zijn druivenopbrengst in 4500 flessen, voornamelijk witte wijn van de Grüner Veltliner druif, de meest gebruikte soort in Oostenrijk. Na een uurtje proeven en uitleg, koopt menig cruisepassagier nog een fles voor thuis 😉 of om direct in de avond op te drinken in de lounge waar een zangeres komt optreden met popmuziek.

 

Lees ook:

Cruises op de AmaLea zijn onder andere verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruise Travel Cruisewinkel

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger