Costa Smeralda: Eerste LNG tankbeurt in Barcelona

De allereerste stop van de Costa Smeralda, het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises, was een meerdaags bezoek begin deze week in Barcelona. Dit nieuwe schip wordt aangedreven met vloeibaar aardgas (LNG), een innovatie in de cruisesector geïntroduceerd door Costa Group vallend onder de Carnival Corporation om de milieu-impact fors te verminderen.

Het gebruik van LNG is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van verantwoorde innovatie en milieubescherming. LNG zorgt voor een betere luchtkwaliteit, omdat de uitstoot van zwaveldioxide (nulemissies) en fijnstof (vermindering met 95-100%) nagenoeg tot nul worden herleid. LNG verlaagt ook fors de uitstoot van stikstofoxide (directe vermindering met 85%) en CO2 (vermindering tot 20%).

Barcelona was de eerste haven die de Costa Smeralda heeft verwelkomd, nadat het schip de scheepswerf Meyer in Turku had verlaten, waar het gebouwd is. Een gedenkplaat is uitgewisseld met de lokale autoriteiten om de komst van het schip te vieren.

LNG

Tijdens de stop in Barcelona is het schip bijgetankt met LNG door de Nederlandse tanker Coral Methane uit Rotterdam. De tankbeurt duurde in totaal 14 uur waarbij meer dan 1000 ton vloeibaar LNG werd overgetankt. Aan boord van de Costa Smeralda wordt de LNG koel gehouden, zo’n -161 C in drie grote tanks. Bij gebruik verandert de LNG van vloeibaar naar gas voor de generatoren.

De Costa Smeralda is het eerste schip van de Costavloot dat LNG gebruikt, zowel in de haven als op zee. Het is een onderdeel van het expansieplan, goed voor een investering van meer dan zes miljard euro voor zeven nieuwe schepen die tegen 2023 aan Costa Group worden geleverd. Vijf van de schepen – waaronder Costa Smeralda en haar zusterschip Costa Toscana, dat momenteel in aanbouw is bij Meyer Turku en waarvan de levering gepland is voor 2021 – zullen worden aangedreven met LNG, waardoor de impact van de hele vloot op het milieu aanzienlijk zal verminderen. Dit schip van de nieuwste generatie is van cruciaal belang om de ambitieuze doelstelling van Costa Group te halen: 40% minder CO2-uitstoot van haar vloot tegen 2020, tien jaar eerder dan de doelstelling van de IMO (Internationale Maritieme Organisatie).

“Met de ingebruikname van de Costa Smeralda wordt het gebruik van LNG in de cruisesector geleidelijk aan werkelijkheid. Costa is dan ook een koploper in duurzaam toerisme. We ondernemen verantwoord en zetten een nieuwe koers uit om stapsgewijs een radicale verandering door te voeren: LNG garandeert een aanzienlijke vermindering van onze impact op het milieu zonder dat de veiligheid in gevaar komt, die voor ons een topprioriteit is. We zijn blij dat Barcelona de eerste haven is die de Costa Smeralda heeft verwelkomd, want deze haven is sinds lange tijd onze thuishaven en zal een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van de LNG-technologie voor onze schepen”, zegt Neil Palomba, President van Costa Cruises.

Barcelona is de enige haven in de Middellandse Zee waar de Costa Smeralda zal tanken. Ook de AIDAnova en later in 2020 zal de Iona (P&O Cruises) in Barcelona LNG getankt krijgen.

Routes

De Costa Smeralda vaart 1-weekse routes vanaf Savona. Je kunt ook in Marseille, Barcelona of Civitavecchia starten. Deze 8-daagse cruise vaart het schip elke week tot april 2021. Daarbij bezoekt de Costa Smeralda de havens van Savona (op zaterdag), Marseille (zondag), Barcelona (maandag), Palma de Mallorca (dinsdag), Civitavecchia (donderdag) en La Spezia (vrijdag). Tijdens de zomer 2020 brengt de Costa Smeralda een bezoek aan Cagliari op het eiland Sardinië in plaats van La Spezia. In het winterseizoen van 2020/21 vaart de Costa Smeralda vanaf 1 oktober in plaats van Cagliari naar Palermo op Sicilië. De route blijft verder hetzelfde.

Lees ook:

Interesse in cruisen met de nieuwe Costa Smeralda in de Middellandse Zee? Vraag een gratis offerte aan bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI Travel Store

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)