Diamond Princess: 10 zieken met Coronavirus naar ziekenhuis

Update 17/2: In totaal zijn er nu 454 zieken.

Update 10/2: Het afgelopen weekend zijn er 60 zieken bij gekomen. In totaal zijn er nu 121 mensen geïnfecteerd en van het schip af.

Inmiddels is gebleken dat negen passagiers en een personeelslid op de Diamond Princess geïnfecteerd zijn met het Coronavirus nadat een 80-jarige man uit Hong Kong dit virus met zich meedroeg. Het gaat om twee Australische gasten, drie Japanse gasten, drie gasten uit Hong Kong, eentje uit Amerika en één personeelslid uit de Filipijnen. De zieken zijn van boord gehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

De resterende passagiers en crew, waaronder 5 Nederlanders volgens Buitenlandse Zaken, moeten aan boord van de Diamond Princess blijven. Voorlopig mogen zij niet uit hun hut. Eten wordt gebracht en medicijnen kunnen worden aangevraagd. De passagiers gaan een quarantaine periode van 14 dagen in, door het Japanse Ministerie van Gezondheid vereist. Het schip zal naar zee gaan en voorzien worden van voedsel, voorraden en al wat nodig is. Gasten mogen gratis wifi en telefoon gebruiken om in contact te blijven met hun naasten. Ongeveer de helft van de gasten komt uit Japan.

Uiteraard zijn de volgende twee cruises van de Diamond Princess geannuleerd, die van 4 februari en 12 februari.

Op social media wordt een en ander gedeeld van de situatie aan boord:

World Dream

Inmiddels ligt de World Dream van Dream Cruises ook vast, in Hong Kong. Dertig bemanningsleden hebben het virus opgelopen nadat bij drie Chinese mensen het virus vastgesteld werd. Op de World Dream gaat het om een quarantaine van 1800 mensen.

De World Dream is een schip gericht op de Aziatische passagier. Het kwam in 2017 in de vaart en werd gebouwd in Duitsland.

Aangepaste routes Westerdam en Seabourn Ovation

Schepen in de regio die oorspronkelijk Chinese havens zouden aandoen, moeten noodgedwongen nieuwe havens bezoeken. Ook inschepingshavens worden verplaatst. Daarom worden Hong Kong en Shanghai niet meer gebruikt als begin- en eindhaven. Holland America Line heeft laten weten dat de cruiseschepen Westerdam en Seabourn Ovation zich nu richten op havens in Japan en Korea.  De Westerdam en Seabourn Ovation hebben geen zieken aan boord.

De Westerdam startte op 1 februari haar cruise in Hong Kong. De cruise ging daarna naar Manila (Filipijnen) waar het schip niet mocht aanmeren. Op de route stonden verder nog Kaohsiung en Keelung (Taiwan), Ishigaki (Japan), Naha (Japan), Nagasaki (Japan) Busan (Zuid-Korea), Sasebo (Japan) en nieuwe ontschepingshaven Yokohama op 15 februari.

AIDAperla

De AIDAperla heeft momenteel in het Caribisch gebied moeite om havens te bezoeken. Een aantal passagiers heeft griepverschijnselen waardoor havens angstig zijn geworden en het schip weigerden. Na onderzoek van passagiers blijkt het om een gewone griep te gaan. Ondanks dat, moet de kapitein een aangepaste route varen.

Maatregelen rederijen

Vrijwel alle rederijen hebben inmiddels besloten tot verregaande voorzorgsmaatregelen. Meer daarover kan je hier lezen. Vaak gaat het om het weren van passagiers die de afgelopen twee weken China hebben bezocht, al dan niet op doorreis.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)