12 Tips voor je Alaska Cruise

Wil je in de zomermaanden een cruise maken naar Alaska en genieten van de fantastische natuur? Wij bezochten Alaska een aantal jaar geleden en zijn sindsdien verliefd op deze Amerikaanse staat. In dit artikel geven we je 12 tips als voorbereiding op het boeken van je Alaska cruise!

Wil je weten welke rederijen komende zomer naar Alaska varen? Klik dan verder:

Welke schepen varen naar Alaska?

 1. Wat is de beste reistijd voor je Alaskacruise?
 2. Ga minimaal 10 dagen cruisen (en neem een landprogramma erbij!)
 3. Waar starten cruiseschepen?
 4. Met het vliegtuig vanuit Nederland
 5. Welke havens kan ik bezoeken?
 6. Verborgen schatten
 7. Natuur in Alaska
 8. Verleng je verblijf in Alaska!
 9. Excursies tijdens je cruise
 10. Welke kleding moet ik inpakken voor een Alaska cruise?
 11. Neem een balkonhut!
 12. Probeer ook een een Expeditiecruise!

1. Wat is de beste reistijd voor je Alaskacruise?

Er wordt vanaf mei tot en met september gevaren naar Alaska. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt zien. Grofweg zijn dit de maanden waarin je bepaalde diersoorten ziet:

 • Mei: minder beren, mogelijk aan begin van seizoen nog sneeuw tijdens Whitepass treinreis.
 • Juni: half juni begint zalmtrek, beren.
 • Juli: zalmtrek, beren.
 • Augustus: zalmtrek, beren.
 • September: weinig beren, minder walvissen, vogeltrek, kans op Noorderlicht.

Het weer in Alaska kan met het half uur veranderen, dus van heel mooi weer naar mist en regen. De koudste maanden zijn mei en september, met elk 12C-13C. De maanden juni/juli en augustus zijn relatief het warmst met gemiddeld 16C-18C.

2. Ga minimaal 10 dagen cruisen (en neem een landprogramma erbij!)

Wij raden je aan om minimaal 10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen en heb je gegarandeerd ook een aantal extra havens en natuurgebieden. Helaas zijn de cruises vanwege Amerikaanse regels in 2021 maximaal 8 dagen (7 nachten) lang. Wil je optimaal genieten van je cruise kies dan voor een 18-daagse cruise mét een landarrangement waarover je verderop meer leest.

3. Waar starten cruiseschepen?

Het merendeel van de schepen start traditioneel in Seattle (VS) of Vancouver in Canada. Ook kun je soms inschepen in San Francisco. Cruises vanuit deze miljoenenstad duren meestal langer dan 10 dagen vanwege de tijd die het kost om naar het Noorden te varen en terug. Wij adviseren je in Vancouver te starten, dat goedkoper te bereiken is dan Seattle. Bovendien vonden wij de douaneprocedure gemakkelijker.

Minder cruiseschepen starten in Seward of Whittier, twee plekken midden in Alaska. Je vliegt dan op de stad Anchorage. Vanuit Seward en Whittier vertrekken cruiseschepen voor een cruise langs de kust naar het oosten. Deze cruises eindigen dan in Seattle en Vancouver.

Zeer bijzonder zijn de vertrekken van Seabourn vanuit Juneau. Deze stad is enkel te bereiken per boot of vliegtuig, dus niet over het land.

 

4. Kies voor gemak en boek een directe vlucht!

Naar Seattle is een directe vlucht voor ongeveer €690 beschikbaar bij KLM. Je vliegt er in 10 uur en een kwartier naar toe. Het Canadese Vancouver is in 9,5 uur te bereiken. Een directe vlucht kost je €410!

San Francisco is in 11 uur te bereiken voor ongeveer €527.

De moeilijker bereikbare starthavens zijn zeker Seward en Juneau. Om in Juneau te komen heb je minimaal 17,5 uur nodig met één tussenstop in bijvoorbeeld Seattle. Deze vlucht kost je vanaf € 1150. Met een tussenstop méér kost het je zelfs maar €770.

Starthavens Seward en Whittier zijn via de luchthaven in Anchorage te bereiken. Je vliegt er in zo’n 14 uur naar toe met een tussenstop in Frankfurt. Vanaf Frankfurt kan je rechtstreeks naar Anchorage voor €570.

Voor Canada en Amerika kan je een visum nodig hebben: bekijk hier alle informatie.

5. Welke havens kan ik bezoeken?

Wanneer je een cruise in Alaska gaat doen, zijn er must-see havens die vrijwel elk cruiseschip bezoeken. Dit zijn bestemmingen die je dus écht gezien moet hebben als je gaat cruisen in dit gebied. In onderstaande afbeeldingen zie je twee ‘reguliere’  voorbeeld routes met een aantal steden en natuurbestemmingen van Holland America Line. Dit zijn routes die de grotere cruiseschepen afleggen. De twee onderste routes tonen je de weg-van-de-gebaande-paden routes van expeditiecruiseschepen van Ponant en UnCruise.

Op nummer 1 staat met stip de hoofdstad Juneau. Het kleine plaatsje biedt als hoofdattractie een gletsjer (Mendenhall Glacier) net buiten Juneau. Daarnaast kan je met een kabelbaan de berg op, gelegen aan de overkant van de cruiseterminal. Veel excursies bieden je ook walvistochten aan waarbij je een paar uur op een boot op zoek gaat naar walvissen. Voor een unieke excursie ga je per helikopter naar een andere gletsjer om met een hondenslee mee te gaan.

Op nummer 2 staat Ketchikan, een grotere plaats waar vooral flora en fauna centraal staan. Je kunt bijvoorbeeld met een watervliegtuig een natuurgebied dichtbij bezoeken: de Misty Fjords. Uiteraard zijn hier ook walvissen tochten of kan je gaan vissen.

Ook Skagway wordt vrijwel altijd bezocht. Dit dorpje heeft een typische opbouw: vierkant met straten die exact horizontaal of verticaal lopen. De hoofdattractie is een treinreis door de bergen naar Canada, de White Pass & Yukon route. Van deze treinreis kan je een gedeelte afleggen of langer.

Icy Strait Point is een haven die speciaal geopend is om te laten zien hoe de lokale inwoners (de Tlingit) van Alaska oorspronkelijk leefden. Je vindt er een museum, restaurants en winkels. Een kilometer verderop vindt je het dorpje Hoonah waar de Tlingit wonen.

Voor meer informatie over openbaar vervoer, waar je schip aan meert en bezienswaardigheden klik je door naar de haveninformatie die we voor je hebben samengesteld:

 

6. Verborgen schatten

Havens die minder vaak bezocht worden, zijn onder andere Anchorage en Kodiak (nabij Seward), Prince William Sound, Homer, Sitka, Haines (nabij Skagway) en Wrangell.

In de Canadese staat British Columbia cruise je vaak naar het bekende Victoria, maar minder vaak naar Prince Rupert, Alert Bay of Nanaimo.

Wil je op plekken in Alaska komen waar de grote cruiseschepen niet kunnen komen? Overweeg dan een expeditiecruise. Lees verderop meer.

7. Natuur: gletsjers

Glacier Bay

De meest prachtige inham van Alaska die met een groter cruiseschip te bezoeken is, is ongetwijfeld Glacier Bay. Per dag mogen maar 2 grote cruiseschepen naar binnen, dus als je op één van deze twee meevaart ben je een gelukkige cruisereiziger. Een cruiseschip krijgt ‘s morgens bezoek van rangers die de gehele dag aanwezig zijn om interessante flora en fauna aan te wijzen. Een dag in Glacier Bay is een dag waarbij je cruiseschip de gehele dag fungeert als ‘rondvaartboot’. Er zijn 2 gletsjers in deze baai waarvan elk een eigen charme heeft. De gletsjers zijn afkalvende gletsjers, dat wil zeggen dat er ijs afbrokkelt. Soms wat minder en soms wat meer.  Let op: Het weer in Glacier Bay kan met het dagdeel omslaan, vrieskou in mei, mist, zon, regen. Hou met alles rekening!

Tracy Arm Fjord

De bekende en veelbezochte Tracy Arm Fjord ligt ten zuidoosten van Juneau. Deze lange fjord heeft aan het uiteinde twee gletsjers: de North Sawyer en South Sawyer.

Dawes Glacier

Dawes Glacier is een afkalvende gletsjer zoals je die ook vindt in Glacier Bay. De gletsjer bevindt zich in de Endicott Arm, een niet vaak bezochte korte fjord ten zuidoosten van Juneau.

Hubbard Glacier

Minder bekend is de Hubbard Glacier. Deze ligt tussen Skagway en Whittier. Dit is de grootste meest spectaculaire gletsjer aan de Alaskaanse kust, volgens sommigen. Alleen cruiseschepen die de Oost-West of West-Oost route doen, komen bij deze gletsjer.

Alaska Inside Passage

De Inside Passage is de veelgebruikte zeeroute waarlangs cruiseschepen van het zuiden (Vancouver) naar de eerste Alaskaanse stadjes toe varen. Ook ferry schepen maken gebruik van deze routes.

Stephens Passage

De Stephens Passage is een 170 km lange veelgebruikte route vanuit Juneau naar het zuiden.

Misty Fjords

De Misty Fjords liggen nabij Ketchikan en worden zelden bezocht door cruiseschepen. Wél door watervliegtuigen die vanuit Ketchikan hun rondvluchten starten. Een prachtige belevenis! Alleen kleine cruiseschepen en expeditieschepen kunnen de Misty Fjords bevaren.

8. Verleng je verblijf in Alaska!

Denali National Park

Het is zeker aan te raden, eigenlijk een must!, om na je cruise een aantal dagen door Alaska heen te reizen. Grote rederijen zoals Princess Cruises en Holland America Line hebben zelf hotelcomplexen in Alaska met bijbehorend vervoer zoals bus of panoramische trein. Deze tours starten vanaf Seward of Whittier, de plek waar cruises eindigen. De zogenoemde landarrangementen gaan naar Anchorage, Denali National Park en richting het midden van Alaska naar Fairbanks.

In het Denali National Park zie je de berg Denali met z’n witte toppen. In het nationale park erom heen draait het vooral om de flora en fauna en met name het spotten van beren.

Yukon in Canada

Je kunt ook een landarrangement erbij boeken in Yukon, dat in het noordwesten van Canada ligt, tegen Alaska aan. Je bezoekt dan bijvoorbeeld goudstad Dawson waar de goudkoorts destijds niet te missen was.

9. Excursies tijdens je cruise

De top-excursies zijn:

 • Een gletsjer bezoeken: lopend of met je cruiseschip heel dichtbij varen in een fjord waar vaak aan het einde een gletsjer ligt,
 • met sledehonden een tochtje maken of een bezoek aan een sledehond-boerderij
 • ga het water op om op zoek te gaan naar walvissen
 • beren aanschouwen die zalm aan het vissen zijn
 • met een watervliegtuig over natuurgebied Misty Fjords

Leuk om daarnaast te doen:

 • goudzoeken met een pan vol zand
 • arenden bezoeken
 • meegaan met een vissersboot om king crab te vangen
 • de lokale cultuur van de stammen aanschouwen in een van de vele cultuurhistorische musea

10. Welke kleding moet ik inpakken voor een Alaska cruise?

Tja, wat voor kleding neem je mee op een Alaskacruise? Eerlijk gezegd viel het weer me mee in Alaska! Zorg in ieder geval voor een goed paar wandelschoenen, echt goede! Dus niet een paar gympen of sportschoenen, zo voorkom je namelijk dat je valt over de vele stenen en kiezels. Neem verder veel laagjeskleding mee die je al naar gelang het warmer wordt uit kunt trekken. Een lekker vest doet al wonderen aan dek. Wij West-Europeanen hoeven ons geen zorgen te maken over het weer in Alaska. Feitelijk kennen we het al: een regenachtig klimaat (denk aan de herfst bij ons), maar zodra de zon tevoorschijn komt, is het in de zomermaanden gelijk lekker en niet absurd heet. Kijk maar naar de foto’s hieronder: het varieerde per dag wat ik aantrok.

Cruise je in mei? Neem dan zeker een winterjack mee voor de kou in de gletsjers. Én voor de zekerheid ook handschoenen en een muts. Ik kan me nog levendig herinneren dat gasten met hun teenslippers op het voordek stonden om een gletsjer te aanschouwen, terwijl ik in mijn winterjas en handschoenen het toch wat warmer had 😉 – Miriam

11. Boek een balkonhut

Oké, het zal niet bloedheet worden zodat je in zwemkleding op je balkon zult zitten, maar de omgeving geeft in dit geval de doorslag. Wil je rustig zitten en genieten van het landschap dat voorbij trekt? Neem dan een balkonhut. Je mist alleen wel de warme drankjes die op het dek geserveerd worden. Zorg daarom dat je enigszins dichtbij het buffetrestaurant zit, zodat je zelf een bakje thee of koffie kunt halen zodat je het weer warm krijgt. Boek overigens niet de balkonhutten die pal onder het zwembad/buffetrestaurant dek liggen, vanwege de geluidsoverlast.

Meer tips over de beste balkonhut? Lees zeker: Welke hut kies je? De balkonhut

12. Expeditiecruisen in Alaska

Met een expeditiecruiseschip ga je weg van de gebaande paden en havens. Aan boord en aan wal ligt de nadruk nog meer op flora en fauna en geniet je van dichtbij-belevingen. Je komt met je expeditieschip op plekken waar de grote zeeschepen niet kunnen komen. Rederijen zoals Silversea, Ponant en Alaska specialist UnCruise Adventures varen met kleinere schepen om zoveel mogelijk mooie plekken te bezoeken. Je vaart altijd met een relatief klein gezelschap inclusief expeditiegidsen en deskundigen.

Neem voor expeditiecruisen in Alaska eens contact op met onze samenwerkingspartner Waterproof Cruises & Expeditions.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)