Cruisereiziger
BouwNieuwe cruiseschepenReisverslag

MSC Virtuosa “Masterpiece At Sea”: de totstandkoming

De MSC Virtuosa is het tweede cruiseschip in de Meraviglia-Plus klasse van MSC Cruises. Het eerste schip in deze klasse is de MSC Grandiosa die in 2019 werd opgeleverd. De MSC Virtuosa is op 27 november feestelijk gedoopt in Dubai door de ‘vaste’ doopmoeder van MSC Cruises, de wereldberoemde Italiaanse actrice Sophia Loren. Ze heeft het druk, want een week eerder werd door haar ook de MSC Seashore gedoopt op privé eiland Ocean Cay MSC Marine Reserve (lees hier). In dit artikel lees je over de totstandkoming van de MSC Virtuosa.

Snijden eerste staal

Half juni 2018 zag de MSC Virtuosa het levenslicht. Op scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in het Franse Saint Nazaire werd begonnen aan de constructie van het 4e schip in de Meraviglia klasse. Het eerste stuk staal werd gesneden en dat markeerde formeel de bouwstart. Diezelfde dag maakte MSC bovendien bekend dat een 5e schip in deze klasse op het duurzamere LNG zou gaan varen.  Eerdere schepen in deze klasse zijn de MSC Meraviglia (2017), MSC Bellissima (2019) en MSC Grandiosa (2019), waarvan Grandiosa en Virtuosa net wat groter zijn met hun 331 meter lengte. In totaal kan elk schip 6.334 gasten meenemen, wanneer dus alle bedden gevuld zijn.

 

Muntceremonie en kiellegging

Op 27 februari 2019 vond de traditionele muntceremonie plaats. Meter was Elise Guérin, Project Manager en Helen Huang, president van MSC Cruises voor China.

 

Tewaterlating

Donderdag 28 november 2019 kwam de MSC Virtuosa, voor de eerste keer in aanraking met water. Daarmee was de bouw van het staalwerk en buitenkant van het schip voor een groot gedeelte voltooid.

Ze werd bovendien, nadat het dok gevuld was met water, verplaatst van dit dok naar een nieuwe plek waar het schip verder werd afgebouwd. Ook werd bekend gemaakt dat het schip in mei 2021 in de vaart zou komen.

Daarna werd het even stil in de bouw rondom de MSC Virtuosa en brak in maart 2020 de COVID pandemie los. Scheepswerf Chantiers de l’Atlantique sloot haar deuren voor meer dan een maand. Gelukkig kon het werk aan onder andere de Virtuosa vanaf 25 april 2020 weer opgepakt worden.

Zeetesten

Op 16 september 2021 vond de eerste proefvaart plaats van MSC Virtuosa:

Overdracht

MSC Cruises heeft begin dit jaar, op 1 februari 2021 de MSC Virtuosa in ontvangst genomen. Zoals de traditie voorschrijft, werd er een kleine privévlaggenceremonie gehouden in Chantiers de l’Atlantique in Saint Nazaire, Frankrijk, tussen de scheepswerf en MSC Cruises, waar de MSC Virtuosa haar officiële vlag en zegeningen voor geluk ontving.

Eerste cruise met passagiers

Het duurde wel nog 4 maanden voordat MSC Virtuosa haar eerste cruise met passagiers kon maken. De rederij mocht als eerste op 20 mei 2021 starten met cruisen vanuit Southampton vanuit de gloednieuwe Horizon Terminal met walstroomaansluiting. De MSC Virtuosa vertrok vanuit de haven van Southampton voor een afvaart van vier nachten. Het was haar maiden voyage en dus de start van haar eerste seizoen op zee. Het vlaggenschip van de MSC Cruises was daarmee het eerste cruiseschip dat in Britse wateren voer sinds de wereldwijde cruise-industrie in maart 2020 tot stilstand kwam als gevolg van de coronapandemie.

De afvaarten vanuit het Verenigd Koninkrijk waren overigens alleen boekbaar voor gasten uit Groot-Brittannië die ofwel gevaccineerd waren of een negatieve PCR test konden laten zien.

Gereed voor doop

Nadat de MSC Virtuosa haar grote reis naar Dubai maakte, vond op 27 november 2021 de doop plaats in de Verenigde Arabische Emiraten.

Miriam was op uitnodiging bij de doopceremonie aanwezig:

Lees hier de reportage van de ceremonie

Routes

De MSC Virtuosa blijft deze winter in het Midden-Oosten. Vanuit Dubai maakt het schip één-weekse cruises naar Abu Dhabi, privé eiland Sir Bani Yas, Doha en Ammam (Saoedi-Arabië).

Lees ook de eerdere publicaties over de MSC Virtuosa:

Wil je ook cruisen op de MSC Virtuosa?

Cruise Online Sunweb

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen via een bakje thee , op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “MSC Virtuosa “Masterpiece At Sea”: de totstandkoming

  • Sophia Loren heeft menige MSC schip gedoopt, maar waarom gaan ze bij MSC niet een schip naar haar zelf noemen met de naam MSC SOPHIA LOREN als eerbetoon zoals Koningin Elizabeth ook een marine schip gedoopt heeft met haar naam en deze vliegdekschip dit jaar nog met Zr.Ms Evertsen van de Koninklijke Marine gevaren heeft voor een retourtje Europa Azie ?

Reacties zijn gesloten.