Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Welke cruiseschepen varen in 2022/2023 in … het Midden-Oosten?

Wil je in de winter de kou ontvluchten? En lekker genieten van een andere sfeer? Denk dan aan een cruise naar het Midden-Oosten. Er zijn tal van cruiseschepen die een rondje maken in de Perzische Golf naar steden zoals Dubai en Abu Dhabi en landen zoals Qatar, de Verenigde Emiraten en Oman. Wij zetten alle schepen die in de winter van 2022-2023 daar varen voor jou op een rijtje.

Beste reistijd

Er wordt vanaf oktober tot en met maart gevaren in de Perzische Golf. Het weer is heerlijk aangenaam. Zo is de gemiddelde temperatuur in oktober 29C. Verwacht géén tropische temperaturen in de maanden november tot maart. Zo is het bijvoorbeeld in Dubai in januari gemiddeld maar 19C. Wist je trouwens dat februari en december de natste maanden zijn van het hele jaar? Wil je toch iets warmer en geen risico op regen, kies dan voor een cruise in oktober en april. Dan is relatief droog en zijn de gemiddelden 26C-29C. De echte hitte van de zomermaanden heb je dan gelukkig niet.

Lengte van je cruise

Wij raden je aan om één week voor je cruise uit te trekken als je alles wilt zien. Cruiseschepen varen in dit gebied over het algemeen twee verschillende 7-daagse routes. Je kunt dus ook 2 cruises aan elkaar plakken en écht alle havens zien in dit gebied. In 1 week heb je overigens een heerlijke vakantie met een beperkter aantal havens, en kom je ook als herboren 🙂 terug!  Wil je volop genieten van Dubai, verdiep je dan van te voren alvast in de excursies. 

Welke schip kies ik?

In seizoen 2022/2023 varen er betrekkelijk weinig schepen. Veel rederijen durven vanwege de COVID pandemie hun schepen niet in de gehele wereld in te zetten. Dat maakt dat een overzichtelijk aantal rederijen in de winter van 2022/2023 in het Midden-Oosten vaart.

De grote familieschepen zijn de MSC World Europa (duurzaam), Mein Schiff 6 en Costa Firenze (duurzaam). Zij hebben veel faciliteiten, zwembaden, entertainment en kinderclubs. Opvallend is dat maar liefst 2 van deze schepen aangedreven worden door het duurzame vloeibare aardgas (LNG), momenteel de schoonste brandstof die er is.

Wil je een (vrijwel) all-inclusive cruise waarbij fooien en drankjes inbegrepen zijn? Kies dan voor de Mein Schiff 6***** of kies voor een schip waarbij je een drankpakket aanschaft bij je cruise.

 

Havens in het Midden-Oosten tijdens een cruise

Wanneer je een cruise in het Midden-Oosten gaat doen, zijn er feitelijk maar een select aantal havens die elk schip bezoekt. Je hebt de bestemmingen ten westen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en ten oosten. De VAE is op de kaartjes hieronder de puntige ‘berg’, waar je wereldsteden zoals Dubai en Abu Dhabi vindt.

Ten westen vind je Qatar (haven Doha) en Bahrein (hoofdstad Manama, haven heet Khalifa Bin Salman), de iets minder toeristische bestemmingen.

Sir Bani Yas is een strandbestemming, volledig ingericht voor cruisereizigers. Je kunt ook kiezen voor een jeepsafari, kajakken of snorkelen.

Ten oosten van de VAE ligt het sultanaat Oman, met de charmante en levendige hoofdstad Musqat. Veel bezocht is ook het dorp Khasab, vanwaar je mooie boottochten kunt maken. Minder vaak bezocht is het dorp Sur en de steden Khor Fhakkan (Emiraat Sharjah) en het emiraat Fujairah. 

Starthavens

De meeste rederijen laten hun schepen starten in Dubai of in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn handige havens die vanuit Amsterdam zeer goed te bereiken zijn. Ook bieden rederijen Doha (in Qatar) aan als inschepingshaven.

Vliegen naar het Midden-Oosten

Er zijn talloze vliegmaatschappijen die naar Dubai of Abu Dhabi vliegen. Je kunt zelf een retourticket boeken vanaf de €400-€450. Soms is het echter handiger en voordeliger om bij de rederij of reisbureau een ticket te boeken. Dit kan je zo €200 euro schelen. Je bent dan altijd verzekerd van een tijdige vlucht én transfer. 

Mocht er iets mis gaan bij je zelf geboekte vlucht, dan ben je zélf verantwoordelijk voor het regelen van een alternatief.

De vliegtijd bedraagt 6 uur en 40 minuten naar Dubai.

Wil je net even wat meer zien dan alleen het Midden-Oosten, dan zijn de zogenaamde repositioning cruises erg leuk. Dit zijn de langere cruises waarbij de cruiseschepen vaak vanuit de Middellandse Zee naar het Midden-Oosten toe varen (of andersom). Je bent wat langer onderweg en er heerst over het algemeen een relaxte sfeer aan boord.

Rederijen & Schepen

AIDA Cruises

AIDA biedt verschillende opties aan van 8 dagen in het Midden-Oosten. De gloednieuwe én zeer duurzame AIDAcosma vaart vanaf 18 november 2022 tot en met 9 april 2023 wekelijks vanuit Dubai of Abu Dhabi. De cruise omvat de havens Doha (Qatar), Muscat (Oman) en Abu Dhabi. Vanaf €695 p.p bij 2 personen vanaf november 2022 tot en met begin april 2023.

 

 

 

 

 

Azamara Club Cruises

De Azamara Quest maakt 1 rondreis in de Perzische Golf. Vanuit Dubai maakt ze vanaf 15 november 2022 een cruise naar Muscat, Doha en Abu Dhabi. Een mooie 12-daagse reis met tal van langere verblijven aan de haven! Vanaf €2024. Overigens is een kortere 8-daagse reis met Azamara Journey in 2023 ook al boekbaar: vanaf slechts €1368! (binnenhut)

 

 

 

Costa Cruises

De Costa Toscana (in plaats van de eerder genoemde Costa Firenze) maakt 8-daagse routes vanuit Dubai. Het design van het schip staat speciaal in het teken van de stad Florence. Gasten genieten van een ‘virtuele’ reis met eten, kunst, muziek en entertainment. Je vertrekt wekelijks op vrijdag of zaterdag vanuit Dubai. Je verblijft in totaal tijdens deze cruise 4 dagen in Dubai, 1 lange dag in Abu Dhabi, 1 dag in Doha en 1 dag in Muscat (Oman). Deze cruise heeft 1 zeedag. Deze cruise is beschikbaar vanaf €839, vanaf november 2022 tot en met maart 2023.

Cruise Baltische Staten vanuit handig Kiel

Cruise IJsland & Groenland vanuit Amsterdam

Cruise Italië, Spanje & Frankrijk met duurzaam schip

Cruise Middellandse Zee & citytrip Barcelona

Cruise Middellandse Zee, Israël & Egypte XL

Cruise Nederland naar Italië vanuit IJmuiden

Cruise Noorwegen & de Noordkaap incl. busreis

Cruise van Italië naar Dubai met Costa Toscana

 

Elixir Cruises

Boetiek rederij Elixir Cruises gaat voor het eerst in de winter met haar schip Elysium varen in het Midden-Oosten. Na het zomerseizoen 2022 waarbij het schip de mooiste Griekse Eilanden bezoekt, zal ze naar Oman gaan voor 1001-nacht cruises. Vanaf 22 december tot 25 februari 2023 zijn er diverse cruises beschikbaar:

  • 7 januari en 18 & 25 februari 2023: vanuit Muscat naar Sohar, het schiereiland Musandam, Khasab, Al-Suwaiq en Sawadi
  • 22 december 2022: Vanuit Muscat naar Al Suwaiq en Sawadi Sands, Sohar, schiereiland Musandam en Lima, Khasab, Dubai en ontschepen in Abu Dhabi.
  • 30 december 2022: Vanuit Abu Dhabi naar Muscat via zelfde havens als 22 december (Al Suwaiq en Sawadi Sands, Sohar, schiereiland Musandam en Lima, Khasab, Dubai).
Cruises zijn exclusief boekbaar bij:

Je boekt de Elysium bij het Rotterdamse cruisereisbureau Yacht Cruise Company:
Yacht Cruise Company

MSC Cruises

Het nieuwe familieresort schip MSC World Europa vaart vanaf 20 december 2022 vanuit Dubai, Abu Dhabi of Doha een 8-daagse route. Je bezoekt altijd Abu Dhabi, Sir Bani Yas, Dammam (Saoedi-Arabië) en Doha (Qatar). Je bent in totaal 3 dagen in Dubai en hebt 1 zeedag. De World Europa vaart vanaf €579. Wil je duurzaam cruisen? Dan is dit schip de beste optie: het wordt aangedreven door het duurzame LNG – vloeibaar aardgas waardoor er geen uitstoot is. Vanaf €579.

De kleinere MSC Opera is het schip voor rustzoekers. Dit schip vaart vanaf Abu Dhabi of Dubai 8-daagse routes naar Sir Bani Yas, Muscat, Khasab en Dubai (2 dagen). Vanaf €509.

Jaar > ()
2022 ()
2023 ()
2024 ()

117-daagse Wereldcruise van Barcelona naar IJmuiden

Cruise Canarische Eilanden, Spanje & Portugal incl. busreis

Cruise Turkije, Griekenland, Italië & citytrip Istanbul

Cruise vanuit New York!

Oceania Cruises

De Nautica maakt op 27 november 2022 een 11 daagse route in de Perzische golf waarbij je alle hoogtepunten bezoekt: Khasab en Muscat, Fujairah, Sir Bani Yas en Abu Dhabi, Doha in Qatar, Khalifa Bin Salman in Bahrein. Je start in Abu Dhabi en eindigt in Dubai. Vanaf €1979. Een echte aanrader qua prijs én culinair aanbod! Momenteel alleen boekbaar bij de rederij zelf.

TUI Cruises

De premium all-inclusive Mein Schiff 6(ca. 2500 passagiers) vertrekt wekelijks uit Dubai en Doha en vaart twee verschillende routes. Je kunt ze combineren tot een 14-daagse cruise. De eerste route start vanuit Dubai en gaat naar Doha (Quatar), Muscat en Khasab. Beschikbaar (premium-all inclusive!) voor een superprijs, vanaf €749.

De tweede route gaat vanaf Dubai naar Abu Dhabi (1 dag), naar Abu Dhabi en Doha. Bij deze cruise lig je veel aan de kade en is het schip eerder een gemakkelijk hotel om veel van deze steden te zien.

Beschikbaar vanaf €729. Je kunt ook in Doha inschepen.

Een mooie 12-daagse reis maakt Mein Schiff 6 alleen op 1 november: je bezoekt dan vanuit Doha: Muscat, Khasab, Dubai, Abu Dhabi én strandbestemming Sir Bani Yas. Vanaf €1529.

Repositioning cruises

Zeer aardig om mee te varen zijn de repositioning cruises aan het begin en aan het einde van het Midden-Oosten seizoen. De cruiseschepen varen vanaf oktober/november vanuit de Middellandse Zee naar Dubai en keren in maart/april terug. Deze cruises bieden een fijne atmosfeer aan boord, met veel zeedagen én aantrekkelijk geprijsd. Trek er wel zo’n 14-21 dagen voor uit. Een aantal repositioning cruises van de hierboven genoemde rederijen staan hieronder:

  • 15 oktober 2022 – Mein Schiff 6 – 16 dagen van Antalya naar Dubai met Alexandrië, Aqaba, Safaga, Muscat – vanaf €1949
  • 18 maart 2023 – Mein Schiff 6 – 17 dagen van Dubai naar Antalya  met Khasab, Muscat, Aqaba, Safaga, Alexandrië – vanaf €1779
  • 25 maart 2023  – MSC World Europa – 19 dagen van Dubai naar Genua met Sir Bani Yas, Abu Dhabi, Muscat, Jeddah, Napels, Civitavecchia – vanaf €1079 (ook evt. langere cruises beschikbaar)

Door de COVID pandemie kan een rederij besluiten een route of cruise uit de planning te halen! 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)